donderdag 26 maart 2020

Gewapende Hondurese soldaten bezorgen voedsel aan zo'n 3,2 miljoen mensen

(Bron foto: Jorge Cabrera - Reuters)
Honduras heeft 36 gevallen van Covid-19 gemeld en geen sterfgevallen


Gewapende Hondurese soldaten zijn woensdag 25 maart 2020 gestart met het bezorgen van voedsel aan zo'n 3,2 miljoen mensen in hun huizen, een deel van de inspanningen van de regering om de verspreiding van het coronavirus te beperken in een land met weinig middelen en een beperkt systeem voor de volksgezondheid. 


Tot dusver heeft Honduras 36 gevallen van het virus gemeld en geen sterfgevallen. Om te voorkomen dat het virus zich verspreidt, heeft president Juan Orlando Hernandez het openbaar vervoer opgeschort, regeringskantoren en bedrijven gesloten en mensen in het hele land opgedragen om binnen te blijven. 'We doen er alles aan om levens te redden. Dit houdt onder meer in dat ze ervoor zorgen dat de meest kwetsbaren thuis eten op hun tafel hebben ', vertelde Hernandez aan een landelijk televisienetwerk.

De distributie van bonen, rijst, suiker, boter, maïsmeel en spaghetti samen met zeep, wasmiddel en een handdesinfecterend middel voor 6.000 gezinnen begon woensdag in de verarmde wijk Los Pinos in de hoofdstad Tegucigalpa.



Het leger zal geleidelijk aan voorraden leveren aan 800.000 gezinnen in totaal in San Pedro Sula, La Ceiba en Choluteca, enkele van de grootste steden van Honduras, die elk gevallen van coronavirus hebben gemeld.


Dinsdag protesteerden bewoners in verschillende delen van Tegucigalpa op straat om voedsel te eisen en zeiden dat ze vanwege de afsluiting niet konden werken of boodschappen konden doen. 'Deze situatie was triest, omdat we niets hadden - er is geen transport, geen geld. We hadden geen eten meer', zegt de 70-jarige Maria Montoya, inwoonster van Los Pinos, die zei dat haar man, een bewaker, niet heeft kunnen werken.

In Los Pinos, dat wordt gecontroleerd door de gewelddadige bende Barrio 18, arriveerden geüniformeerde soldaten in kogelvrije vesten en met M-16-geweren in legervrachtwagens met voorraden die 15 dagen per gezin moesten meegaan, en gingen te voet door steile, smalle straatjes om pakketten af ​​te leveren .

'We gaan van deur tot deur. We willen dat iedereen die het nodig heeft, die geen geld heeft, dit voedselpakket heeft, zolang deze moeilijke situatie voortduurt', zei Hernandez.

Veel andere families bleven woensdag echter zonder hulp, wat leidde tot verdere protesten in verschillende delen van het land, waarbij bewoners een weg enkele uren buiten Tegucigalpa blokkeerden en om voorraden vroegen.

(De Surinaamse Courant/NBC Latino/Reuters/Twitter)

Davi Yanomami waarschuwt dat ongecontacteerde Yanomami in Brazilië 'binnenkort kunnen zijn uitgeroeid'

'Braziliaanse autoriteiten moeten goudzoekers verwijderen die illegaal werken op land van de stam'

(Bron foto: G.Miranda-FUNAI-Survival)

Davi Kopenawa, een van de bekendste Yanomami-leiders en sjamaan, heeft een dringende verklaring afgelegd waarin hij waarschuwt dat een groep ongecontacteerde Yanomami 'binnenkort kan worden uitgeroeid' als de Braziliaanse autoriteiten nu niet optreden om goudzoekers te verwijderen illegaal werken op het land van de stam. 

(Bron foto: RLA/Survival International)
Hij zegt dat de groep, bekend als de Moxihatatea, in groot gevaar verkeert: 'Ze zijn vaak gevlucht. Maar, nu kunnen ze niet meer wegrennen en worden ze omringd door gewelddadige goudzoekers die wraak wilden nemen door op hen te schieten met jachtgeweren. Ik ben erg bezorgd. Misschien worden ze binnenkort uitgeroeid ... De goudzoekers zullen ze ongetwijfeld allemaal vernietigen door ze te doden met hun jachtgeweren en hun ziekten, hun malaria, hun longontsteking.'

De verklaring werd afgelegd voordat de coronavirus pandemie de krantenkoppen haalde; het virus draagt ​​enorm bij aan het gevaar van duizenden buitenstaanders in het Yanomami-gebied. Davi wijst op de risico's die andere ongecontacteerde Yanomami-gemeenschappen met zich meebrengen, die ook een groot risico lopen door de goudzoekers: 'We zijn erg bezorgd over wat er met hen kan gebeuren. Zij zijn degenen die echt voor het bos zorgen. Het zijn de Moxihatetea en alle andere ongecontacteerde volkeren van de Amazone die nog steeds voor het laatste bos zorgen.' 

Hij deed zijn beroep tijdens de recente zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Hij vroeg de VN druk uit te oefenen op de Braziliaanse regering en verklaarde:

'Mijn volk moet in vrede en in goede gezondheid kunnen leven, omdat ze in hun eigen huis wonen. We zijn in ons huis in het bos! De buitenstaanders kunnen ons huis niet vernietigen, anders zal het voor de wereld niet goed aflopen. We zorgen voor het bos voor iedereen, niet alleen voor de Yanomami en ongecontacteerde volkeren. We werken met onze sjamanen, die deze dingen goed kennen en wijsheid hebben die afkomstig is van contact met de aarde. De VN moet met de autoriteiten in Brazilië spreken zodat ze - onmiddellijk - de goudzoekers uit ons bos verwijderen die de ongecontacteerde volkeren en alle anderen omringen.'

Het Yanomami-gebied, het grootste inheemse reservaat in Brazilië, werd erkend door de Braziliaanse regering in 1992. Het is echter vaak het doelwit geweest van goudzoekers sinds de jaren '80. Zij hebben ziekten zoals griep, mazelen, longontsteking en malaria geïntroduceerd waartegen de stam weinig of geen immuniteit heeft. Als gevolg hiervan zijn veel inheemsen gestorven.

(Bron foto: Guilherme Gnipper Trevisan-FUNAI-Hutukara)

Hutukara, de Yanomami Vereniging, schat dat er vandaag de dag zo'n 20.000 goudzoekers illegaal in het gebied werken, ondanks recente inspanningen van de autoriteiten om mijnkampen te vernietigen en de rivieren af ​​te sluiten voor bagger- en rivierverkeer. 

De goudzoekers blijven dodelijke ziekten verspreiden en het bos, de stromen en de rivier vernietigen. Ze gebruiken kwik om goud te scheiden dat uitloogt in het aquatisch systeem en de vissen en rivieren vergiftigt waarop de Yanomami vertrouwen. Deze catastrofale situatie werd benadrukt in twee recente wetenschappelijke onderzoeken waaruit bleek  dat in sommige gemeenschappen in de buurt van de mijnkampen tot 90% van de Yanomami gevaarlijk hoge kwikniveaus in hun lichaam bevat. De effecten van kwikvergiftiging zullen verwoestende gevolgen hebben voor hun overleving en levenskwaliteit.

De gezondheidszorg op het grondgebied is op zijn best onzeker en in sommige regio's bijna niet aanwezig sinds de Bolsonaro-regering de overeenkomst met Cubaanse artsen die vitale gezondheidszorg leverden aan afgelegen regio's in Brazilië, beëindigde. In 2017 sloot FUNAI (Fundação Nacional do Índio), de dienst voor inheemse zaken van de regering, vijf van de 17 beschermingsposten die het land van ongecontacteerde stammen bewaakten en beschermden, waaronder de basis bij de Moxihatatea.

Deze daad van criminele onverantwoordelijkheid stelt deze zeer kwetsbare volkeren bloot aan nog meer geweld en ziekte. FUNAI herbouwt naar verluidt zijn basis nabij de Moxihatatea, maar er wordt gevreesd dat dit lang zal duren.

Als de autoriteiten niet in actie komen om alle goudzoekers te verdrijven en het Yanomami-gebied te beschermen, zullen de gevolgen rampzalig zijn voor alle Yanomami, en vooral voor de Moxihatatea en andere ongecontacteerde gemeenschappen.

De Right Livelihood Foundation, Survival International en 36 Right Livelihood-laureaten hebben onlangs een brief gestuurd naar de Braziliaanse minister van Justitie, waarin hij hem aanspoorde met spoed maatregelen te nemen om de Yanomami-bevolking en hun land te beschermen.

(De Surinaamse Courant/Survival International)

Overvallen en plunderingen grote winkels Mexico-Stad

(Bron foto: Mexico News Dailyy)
Mogelijk verband met opruiing via sociale netwerken naarmate aantal Covid-19 besmettingen stijgt


De Mexicaanse autoriteiten in meerdere staten onderzoeken een golf van overvallen op- en plunderingen van grote winkels die mogelijk verband houden met opruiing op sociale netwerken naarmate het aantal coronavirus gevallen in het land toeneemt. 

De politie van Mexico-Stad meldde woensdag 25 maart 2020 's nachts vier overvallen in verschillende delen van de hoofdstad. In een verklaring zei de politie, dat veel valse meldingen van plunderingen op social media werden gepost, waardoor anderen ze navolgden.

Tientallen mensen hebben maandag een supermarkt in de staat Mexico geplunderd en een grote kiosk in de zuidelijke staat Oaxaca waar de grote ruiten kapo werden geslagen De politie daar zei dat ze extra waakzaam zijn tijdens de gezondheidsnoodsituatie.



Sommige berichten dringen er bij mensen op aan om supermarkten en warenhuizen te plunderen om voedsel en noodzakelijke benodigdheden te nemen die verband houden met de uitbraak van het coronavirus. Ze bieden een lijst aan met winkels en zelfs een tijd om te verzamelen.



Maar, de overvallen lijken niet echt te worden gedreven door de noodzaak van essentiële zaken. Autoriteiten hebben gemeld, dat mensen mobiele telefoons en andere elektronica stelen, evenals kleding.

Terwijl Mexico mensen aanmoedigt om thuis te blijven, dwingt de federale regering dit niet af. Sommige staats- en lokale overheden hebben een uitgaansverbod opgelegd. President Andrés Manuel López Obrador zei woensdag, dat dergelijke criminele handelingen niet worden getolereerd. Hij zei: 'Ze confronteren het en ze zullen het blijven confronteren.' 

Mexico heeft 405 bevestigde gevallen van het virus en vijf mensen zijn overleden. Voor de meeste mensen veroorzaakt het nieuwe coronavirus milde of matige symptomen, zoals koorts en hoest die binnen twee tot drie weken verdwijnen. Voor sommigen, vooral ouderen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen, kan het een ernstigere ziekte veroorzaken, waaronder longontsteking en overlijden.

(De Surinaamse Courant/The Associated Press/Twitter/Mexico News Daily)

Mexicaanse president López Obrador informeert burgers onjuist over gezondheidsrisico's Covid-19

'Obrador brengt bevolking in groot gevaar met zijn roekeloze minachting voor verstrekken nauwkeurige informatie'

Obrador: 'Volgens de beschikbare informatie is het niet verschrikkelijk of dodelijk, het is niet eens zo erg als de griep'


De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador brengt de bevolking van Mexico in groot gevaar met zijn roekeloze minachting voor het verstrekken van nauwkeurige informatie over de Covid-19-pandemie, zegt Human Rights Watch vandaag, donderdag 26 maart 2020. Tot op heden heeft Mexico 475 bevestigde gevallen van coronavirus en 6 sterfgevallen. 

Ondanks de snel groeiende verspreiding van het virus in het land, weigert president López Obrador het volksgezondheidsadvies op te volgen en geeft hij het publiek geen nauwkeurige informatie over de ernst van het probleem. Hij was in tegenspraak met de aanbevelingen van gezondheidsautoriteiten en moedigde Mexicanen aan om door te gaan met uitgaan in het openbaar, terwijl gezondheidsfunctionarissen Mexicanen vragen thuis te blijven.

Hij is ook doorgegaan met het houden van bijeenkomsten en het bijwonen van evenementen in het hele land, terwijl hij supporters omhelsde, kuste en ze de hand schudde, ondanks aanbevelingen om drukte en nauw contact te vermijden.

'Het gedrag van president López Obrador in het licht van de Covid-19-crisis is een uiterst gevaarlijk voorbeeld dat de gezondheid van de Mexicanen bedreigt', zegt José Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch in de Amerika's. 'Hij heeft een buitensporige onwil getoond om nauwkeurige en op bewijzen gebaseerde informatie te verstrekken over de risico's van een virus dat wereldwijd al duizenden mensen heeft gedood. Hij moet deze kwestie serieus nemen omwille van de gezondheid en het leven van het Mexicaanse volk.'

Eind februari 2020, toen de Mexicaanse regering het eerste geval van Covid-19 bevestigde en het gevaar van het virus al goed bekend was, heeft president López Obrador het Mexicaanse publiek schaamteloos verkeerd geïnformeerd door te zeggen: 'Volgens de beschikbare informatie is het niet verschrikkelijk of dodelijk. Het is niet eens zo erg als de griep.' De volgende week, toen gezondheidsfunctionarissen begonnen met het waarschuwen van Mexicanen om voorzorgsmaatregelen te nemen ter bescherming tegen het virus, sprak president López Obrador hen rechtstreeks tegen en zei: 

'Er zijn mensen die zeggen dat we moeten stoppen met knuffelen vanwege het coronavirus. Maar, we moeten knuffelen. Er zal niks gebeuren.'

Onlangs nog, maandag, toen veel staats- en lokale overheden waren begonnen met het implementeren van maatregelen om openbare ontmoetingsplaatsen zoals bars, restaurants en bioscopen te sluiten, en om bewoners aan te sporen om waar mogelijk thuis te blijven, tweette president López Obrador een video waarin Mexicanen werden aangemoedigd om uit te gaan naar restaurants, zeggende: 'Als je de middelen hebt om het te doen, ga dan verder met je familie naar restaurants en diners. Dat is wat de economie zal versterken.'

Als gevolg van het leiderschap van president López Obrador heeft de Mexicaanse federale regering traag actie ondernomen of passende aanbevelingen gedaan om de verspreiding van het virus op te sporen of te voorkomen.

Vorige week protesteerden arbeiders van het Instituto Nacional de Enfermedades Respiratorias (INER), de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het testen en behandelen van coronavirus, tegen het 'gebrek aan protocollen' voor het omgaan met het virus, onder vermelding van: 'de minister van Volksgezondheid kwam laat aan bij de coronaviruspartij.' Ondertussen zeggen artsen dat de weigering van de regering om te erkennen dat het virus de afgelopen weken in eigen land is begonnen zich te verspreiden, de toegang tot tests beperkt heeft gemaakt en het onmogelijk heeft gemaakt om het werkelijke aantal gevallen te kennen, dat vrijwel zeker veel hoger is dan de officiële statistiek.

Bij vragen over zijn daden of over de zorgen van artsen of andere gezondheidswerkers, heeft president López Obrador defensief uitgehaald, zeggende, dat journalisten 'profiteren van het coronavirus' om 'de regering te vervormen, alarmeren en ondervragen' ter ondersteuning van de oppositie en dat 'de conservatieven willen dat we besmet raken ... zodat ze ons de schuld kunnen geven van alles'.

Mexicaanse niet-gouvernementele organisaties en activisten hebben de afgelopen week drie rechterlijke uitspraken verkregen, waarbij zij tot de conclusie zijn gekomen dat de regering geen basismaatregelen heeft genomen om de Covid-19-pandemie op te sporen of erop te reageren, en haar daartoe heeft bevolen. Pas na deze uitspraken van de rechtbank en een aankondiging door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op maandag 23 maart gaf de regering van López Obrador op dinsdag 24 maart toe, dat het virus zich in eigen land in Mexico had verspreid.

De WHO identificeert personen met het hoogste risico onder degenen die ouder zijn dan 60 jaar en mensen met hart- en vaatziekten, diabetes, chronische luchtwegaandoeningen en kanker. Individuen die immuun zijn aangetast en zwaarlijvig zijn, worden ook geacht een hoog risico te lopen. Mexico heeft een van de hoogste percentages zwaarlijvigheid en diabetes ter wereld. De Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie heeft voorspeld dat er in Mexico maar liefst 700.000 ernstige, mogelijk dodelijke gevallen van Covid-19 zullen zijn waarbij patiënten ademhalingsondersteuning nodig hebben.

De meerderheid van de Mexicanen vertrouwt op het openbare gezondheidszorgsysteem van het land, dat minder dan 2.500 intensive care-bedden en iets meer dan 5.500 ventilatoren heeft, volgens de laatste cijfers van de overheid.


Migranten in detentie en langs de noordelijke en zuidelijke grenzen van het land lopen ook ernstige infectierisico's, evenals individuen in gevangenissen en gevangenissen in Mexico. 'In een tijd van ongekende genezing pandemie zoals Covid-19 moeten leiders trouw voldoen aan hun verplichting om ervoor te zorgen dat mensen toegang hebben tot nauwkeurige, op bewijs gebaseerde informatie die essentieel is voor het beschermen van hun gezondheid', aldus Vivanco. 'Als u dit niet doet, is dit niet alleen een schending van het recht op gezondheid, maar het zal ook leiden tot veel vermijdbare sterfgevallen.'

(De Surinaamse Courant/Human Rights Watch/YouTube) 

Peru redt vleermuizen die de schuld krijgen van het coronavirus

Autoriteiten redden 200 vleermuizen die door boeren zouden worden verbrand


De autoriteiten riepen woensdag 25 maart 2020 bezorgde Peruanen om te stoppen met het doden van vleermuizen, na het redden van 200 die door boeren zouden worden verbrand, omdat ze dachten dat ze het coronavirus zouden verspreiden.

'We mogen de situatie als gevolg van de pandemie niet verstoren. Vleermuizen zijn niet onze vijanden', zei de Servicio Nacional Forestal y de Fauna Silvestre (SERFOR) woensdag in een verklaring.



SERFOR riep op tot rust, nadat boeren in Culden, in het noorden van Cajamarca, vleermuizen met vuur hadden aangevallen. 'De aanvallers vielen de zoogdieren aan, omdat ze dachten dat ze het coronavirus verspreidden', zei de dienst. De vleermuizen werden gered door het personeel van SERFOR en vrijgelaten in een grot ver van Culden.

SERFOR zei dat vleermuizen ook nuttig kunnen zijn voor de mens, aangezien '70 procent van de soorten in de wereld zich voeden met insecten, waarvan er vele schadelijk zijn voor de landbouw en onze gezondheid, zoals muggen die knokkelkoorts en andere ziekten verspreiden'.


Jessica Galvez-Durand, die bij SERFOR verantwoordelijk is voor de wilde fauna, zei dat mensen geen wilde dieren moeten eten en dat het gebruik van hun vlees in medicijnen ook riskant is.

In sommige Aziatische landen, zoals China, waar de pandemie van het coronavirus is ontstaan, wordt vleermuisvlees als een delicatesse beschouwd. Veel experts geloven, dat een vleermuis een pangolin infecteert - een kleine, schubachtige bedreigde diersoort - die vervolgens door mensen wordt opgegeten, de bron is van de overdracht van het nieuwe coronavirus aan mensen.

Wetenschappers geloven dat het virus afkomstig is van vleermuizen, maar via een ander dier op de mens is overgebracht, misschien schubdieren waarvan het vlees vaak wordt gebruikt in gezondheidsremedies.

Er zijn meer dan 400 gevallen en negen doden door Covid-19 in Peru.

(De Surinaamse Courant/phys.org/rte.ie/)

Amnesty International: 'President Bolsonaro van Brazilië, het recht op gezondheid is een fundamenteel mensenrecht'

(Bron foto: Reuters-Ueslei Marcelino)
'Brazilië moet alle nodige maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat iedereen zichzelf kan beschermen'


In een televisietoespraak op dinsdag 24 maart noemde de Braziliaanse president Jair Bolsonaro de angst voor het coronavirus ‘hysterisch’ en deed hij besmetting met het coronavirus af als een ‘griepje’. De president wil dat de gouverneurs van de deelstaten in zijn land de coronamaatregelen die ze troffen weer terugdraaien. 

Amnesty International wijst vandaag, donderdag 26 maart 2020, president Bolsonaro erop dat het recht op gezondheid en het recht op leven fundamentele mensenrechten zijn.


We worden op dit moment geconfronteerd met een van de grootste crises in de geschiedenis. Wetenschappelijk bewijs en aanbevelingen van gezondheidsautoriteiten overal ter wereld tonen de ernst van het coronavirus Covid-19 voor ieders gezondheid en voor de gezondheidszorg. In Brazilië wonen 220 miljoen mensen. De Braziliaanse regering moet prioriteit geven aan het indammen van de verspreiding van het coronavirus, zodat niet iedereen tegelijk ziek wordt en de ziekenhuizen de toestroom van besmette mensen niet aan kunnen.

Brazilië moet bovendien alle nodige maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat iedereen zichzelf kan beschermen. Ook de armste mensen in de favela’s, de gemarginaliseerde plattelandsbevolking, inheemse volkeren en quilombola-gemeenschappen (gemeenschappen van gevluchte slaven in de koloniale tijd), daklozen en andere kwetsbare groepen, zoals ouderen. Zij moeten toegang hebben tot water, sanitaire voorzieningen en voedsel en moeten in veiligheid kunnen leven. Degenen die gevangenzitten, mogen ook niet worden vergeten. De gevangenissen zijn overvol, de sanitaire voorzieningen zijn er slecht en toegang tot medische zorg is vaak zeer beperkt. Onder deze omstandigheden kan het coronavirus zich razendsnel verspreiden en zullen besmette gevangenen aan de ziekte overlijden.

Amnesty is van mening, dat niemand mag worden buitengesloten bij de bescherming tegen het coronavirus. De Braziliaanse staat heeft de plicht om die bescherming voor iedereen te garanderen. Het is aan de hoofden van de federale, staten- en gemeentelijke overheden en aan andere autoriteiten om alle maatregelen te nemen die binnen hun macht liggen om elke Braziliaan te beschermen. Daarbij moeten zij de mensenrechten respecteren. Ook moeten de autoriteiten mensen aanmoedigen zich te houden aan passende hygiënemaatregelen en daarbij het goede voorbeeld geven.

Op 25 maart kwam Amnesty met aanbevelingen voor landen in Noord- en Zuid-Amerika die met het coronavirus te maken hebben. Zij moeten maatregelen nemen die in overeenstemming zijn met hun internationale mensenrechtenverplichtingen.
De aanbevelingen omvatten het waarborgen van de rechten van werknemers en hun sociale zekerheid, toegang tot water voor iedereen, sanitaire voorzieningen en medische hulp, het serieus nemen van de extra risico’s die vrouwen lopen en datgene wat ze nodig hebben en bescherming van het recht op privacy.

Ook mogen staten niet discrimineren en risicogroepen buitensluiten. Daarnaast mogen zij geen gebruikmaken van onderdrukking of buitensporig geweld om maatregelen op het gebied van de volksgezondheid uit te voeren en mogen zij de toegang tot op feiten gebaseerde informatie niet inperken.

(De Surinaamse Courant/Amnesty International/Twitter)

Governor Roemer CBvS: 'Valutawet’ op gespannen voet met de Bankwet en wettelijke regelingen'

'Het is evident dat de Bank geen bijdrage heeft geleverd aan deze wet'


In een brief aan president Desi Bouterse (zie onderaan) wijst governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer, het staatshoofd erop dat de deze week door hem afgekondigde ‘valutawet’ 'op gespannen voet staat met de Bankwet en wettelijke regelingen'. 'Het is evident dat de Bank geen bijdrage heeft geleverd aan deze wet, daar zij vooraf niet is gehoord dan wel geïnformeerd over de inhoud van de Nota van wijziging, hetgeen wel noodzakelijk is gezien het onderwerp van de wet, namelijk het valutaverkeer', schrijft de governor in zijn brief van 23 maart, aldus de Ware Tijd donderdag 25 maart  2020. 

Hij merkt op de de Centrale Bank een totaal andere wet van het parlement voorgeschoteld had gekregen om van commentaar te voorzien. Roemer geeft aan, dat de nieuwe wet goede elementen heeft voor verdere ordening van het valutaverkeer en de financiële sector. Hij geeft echter aan, dat in de wet geen bepalingen zijn opgenomen omtrent de verplichte verkoop van gerepatrieerde exportopbrengsten aan de centrale bank.

'Alleen al hierdoor zal het belangrijkste doel van deze wet niet worden gerealiseerd', zegt de CBvS-president. De bank is trouwens voorstander van een hoger percentage wat repatriëring van exportopbrengsten betreft dan in de controversiële wet is opgenomen en dat deze verplicht aan de Bank verkocht dienen te worden. De governor stelt voor, dat de Deviezencommissie de algemene beschikking hieromtrent uitgeeft, aangezien deze kwestie op haar werkterrein ligt. Roemer voert verder aan, dat wat betreft de taken en bevoegdheden van verschillende instituten die reeds in andere wetten zijn geregeld, de nieuwe valutawet op 'gespannen voet' staat met de Bankwet, de Deviezenwet en de wet Herleiding en Vernoeming Surinaamse Gulden naar Surinaamse dollar.

'Dezerzijds rijst de vraag of de aangenomen wet uitvoerbaar is en of het doel zal worden bereikt dat door deze wet wordt beoogd. Vooralsnog zijn de nodige twijfels, omdat de contractvrijheid van partijen sterk wordt beperkt en het vrijheidsprincipe als grondrecht wordt tenietgedaan', aldus de CBvS-governor. Hij wijst de president erop dat afkondiging van de wet zou kunnen leiden tot 'gevoelens van onrust in de samenleving' en een bankrun zou kunnen ontstaan van klanten die hun vreemde valuta tegoeden bij de handelsbanken weghalen.

'Of de banken aan een verhoogde opname van vreemde valuta door het publiek kunnen voldoen moet worden afgewacht, vooral tegen de achtergrond van het huidig tekort aan contante vreemde valuta', merkt hij verder op. Roemer waarschuwt dat ofschoon de valutawet bedoeld is om de druk op de wisselkoers te verminderen, verhoogde opnames van het publiek een averechts effect hebben en leiden tot 'een verdere opwaartse druk op de koers, met grote nadelige gevolgen van dien'.

De Centrale Bank heeft voorts ernstige bezwaren tegen het in stellen van een toezichtorgaan 'met verregaande bevoegdheden zoals het overal kunnen binnen treden van deze toezichthouders waar zij een redelijk vermoeden hebben dat de wet wordt overtreden'.

Roemer: 'Als de wet integraal in beschouwing wordt genomen dan komt het de Bank voor dat slechts enkele artikelen nog overeind staan, omdat de anderen zoals eerder gesteld geschrapt kunnen worden en weer anderen reeds binnen het kader van de Bankwet vallen of andere wettelijke regels.'

De governor adviseert president Bouterse de wet niet te bekrachtigen. Dat is intussen al gedaan en de wet is sinds dinsdag deze week van kracht. Uit protest hiertegen zullen de bankiersvereniging en het bedrijfsleven een rechtszaak tegen de Staat beginnen.



'Maatregelen regering onvoldoende voor private sector op Aruba'

Werkgevers- organisaties: 'Huidig plan regering onaanvaardbaar en brengt Aruba's herstelmogelijkheid ernstig in gevaar'


'Onze regering moet beseffen, dat handel economische bedrijvigheid creëert en de enige bron van inkomsten voor het land is. Op dit moment is het absoluut noodzakelijk dat er oplossingen komen om investeringen en economische activiteiten zo snel mogelijk in de gemeenschap te brengen.'

Werkgeversorganisaties Atia (Aruba Trade & Industry Association), Ahata (Aruba Hotel and Tourism Association), CUA, Acba, Atsa (Aruba Timeshare Association) en WAB (Werkgeversvereniging Arubaanse Bouwnijverheid) uitten in een brief hun ongenoegen over de maatregelen die worden genoemd in de Nota van Wijziging (NvW ) op de begroting 2020. Dit bericht vandaag, donderdag 26 maart 2020, het Antilliaans Dagblad.

'De beslissingen die zijn genomen naar aanleiding van de coronavirus crisis zijn onvoldoende om in de nabije toekomst zo veel mogelijk bedrijven overeind en zo veel mogelijk mensen in dienst te houden. Het is essentieel dat de besluiten die nu zijn genomen, Aruba in staat stellen zo snel mogelijk terug te veren nadat de crisis is verdwenen, zoals in veel andere landen gebeurt. Het huidige plan van de regering is onaanvaardbaar en brengt Aruba's herstelmogelijkheid ernstig in gevaar.'

Het stimuleringspakket voor kleine en middelgrote bedrijven wordt geschat op 40 miljoen florin. De werkgevers vinden dit onvoldoende: 'Dit is nog geen twintig procent van het geschatte bedrag voor FASE en is bij lange na niet genoeg. Vertegenwoordigers van de particuliere sector hadden op uw verzoek verschillende maatregelen voorgesteld om de kasstroom voor bedrijven te behouden, en we zien geen van de aanbevelingen terug in de NvW.'

De organisaties twijfelen ook aan de schatting van de extra kosten voor medische apparatuur en informatiesessies van twee miljoen florin. 'Dit lijkt te laag, tenzij een deel van de kosten is opgenomen in de verhoging van het AZV-budget met 250 miljoen florin.' 

Wat de private sector vooral steekt is, dat er geen maatregelen genoemd worden om de personeelskosten van de openbare sector te verlagen.

'Zoals de premier zelf herhaaldelijk zei, treft de Covid-crisis ons allemaal en moet de last door iedereen worden gedragen. We herhalen de mogelijke maatregelen die kunnen worden genomen door het elimineren van bashi premie, voorjaarspremie, najaarspremie, salarisstijgingen, overbruggingstoelage, aanvullende AZV, ter beschikking toelage, pensioenstelsel wijzigen in beschikbare premieregeling, aanzienlijke verlaging van salarissen en/of toepassing van ‘geen werk/geen loon’-regel', aldus de brief, waarin wordt gesteld dat een dergelijke kostenverlaging de last over de werknemers in de particuliere en de publieke sector verdeelt.

Door gebrek aan geld nog altijd geen Bureau Integriteit op Curaçao

'Het ministerie van Financiën moet eerst ruimte op de begroting vrijmaken'


Hoewel eerder al wel een functionaris was geselecteerd, is er door gebrek aan geld nog altijd geen Bureau Integriteit en kon deze persoon nog niet aan de slag als directeur. Voordat het Bureau Integriteit een feit is, moet het ministerie van Financiën eerst ruimte op de begroting vrijmaken. En daar wringt de schoen, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 26 maart 2020.

De oprichting van het Bureau Integriteit was weliswaar opgenomen in het regeerprogramma 2017-2021, maar anno 2020 is er nog steeds geen bureau. Dat ligt niet aan de minister die hiermee belast is, Armin Konket (MAN) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD). Zo laat hij weten in een persverklaring. Zelfs niet aan de Ministerraad, want deze stemde in met het bureau en het vrijmaken van middelen hiervoor.

Het probleem is dat Konket als bewindspersoon naar eigen zeggen aanloopt tegen ‘een muur van financiële beperkingen’. De verslechterde overheidsfinanciën van het Land Curaçao zijn er debet aan, dat er nog altijd geen groen licht kwam voor het bureau dat de integriteit van de overheid monitort.

Konket wil het nu op het niveau brengen van de samenwerkende coalitiepartners. Om te bepalen dat het Bureau Integriteit er moet komen en wat daarvoor op de begroting geschrapt dient te worden, of dat de afspraken hierover van PAR, MAN en PIN uit het regeerprogramma moeten verdwijnen. Aan personeelsbudget zou het bureau jaarlijks circa 950.000 tot een miljoen kosten.

Teller op Curaçao staat nog steeds op zes mensen positief getest op Covid-19

Epidemioloog Gerstenbluth: 'We doen het goed, maar we zijn er nog niet'


Gisteren waren er geen nieuwe gevallen van Covid-19. Dat is geen reden om de maatregelen die de overheid heeft afgekondigd minder serieus te nemen. 'We doen het goed, maar we zijn er nog niet', waarschuwde epidemioloog Izzy Gerstenbluth van Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz) opnieuw, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 26 maart 2020. 

Net als dinsdag staat de teller op zes mensen die positief zijn getest op het virus Sars-CoV-2 en daardoor de ziekte Covid-19 opliepen. Een van hen is overleden, twee zijn genezen en drie blijven thuis in isolatie. Alle besmettingen zijn geïmporteerd, van een lokale verspreiding van het virus is tot nu toe geen sprake.

De bedoeling is ervoor te zorgen, dat de toename van het aantal positieve gevallen zo mondjesmaat blijft als nu. Dit om te voorkomen dat te veel mensen tegelijkertijd ziek worden. Want bij een uitbraak dreigt de capaciteit van beschikbare plekken op de intensive care en van beademingsapparatuur te worden overschreden. Thuisblijven, luidt de dringende oproep dan ook onveranderd. En als je al voor een essentiële zaak de deur uit moet, houdt dan afstand met anderen, minimaal twee meter.

Gerstenbluth: 'De adviezen en restricties van de overheid blijven van kracht.'

Tot gisteren werden er 352 monsters afgenomen op Curaçao bij 110 personen. Verschillende mensen moesten meerdere keren worden getest. Maandag waren dat nog 98 testen bij 82 mensen. Van de 134 personen die voordat de Curaçaose overheid de grenzen sloot werden geregistreerd, heeft het team van G&Gz de monitoring van 116 afgerond. Die mensen bleken na veertien dagen geen symptomen te hebben en waren niet ziek.

Daarnaast zijn er nog 1.375 personen die staan geregistreerd en na het inreisverbod van Curaçao toch toestemming kregen terug te keren naar het eiland. Deze mensen gaan - tenzij ze ziek zijn en in isolatie moeten - vrijwillig in quarantaine en worden ook twee weken gevolgd.

De incubatietijd, dat is de periode van besmetting totdat de eerste symptomen van de ziekte Covid-19 zich voordoen, is veertien dagen. 'Maar we proberen vooral in de eerste week telefonisch contact te leggen, omdat in de meerderheid van de gevallen mensen in die eerste week ziek worden', zegt Gerstenbluth. Dat lukt in meer dan 85 procent van de gevallen.

De controles gebeuren ook merendeels via telefoon, maar daarnaast zijn er ‘spot checks’ om te controleren of mensen het dringende verzoek thuis te blijven opvolgen en nog geen symptomen vertonen.

Curaçao - Covid-19 crisis werkt vertragend op onderhandelingen met Klesch Group

Voor 'closure' nog ondertekening diverse contracten nodig 


Vanwege het coronavirus zijn ook de onderhandelingen met de Klesch Group enigszins opgeschort. 'Sommige belangrijke experts kunnen op dit moment niet reizen. Er wordt gemikt op een closure in mei in plaats van april', aldus directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, vandaag, donderdag 26 maart 2020, in het Antilliaans Dagblad.

Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) reageert in een brief in antwoord op eerdere vragen van het Statenlid Stephen Walroud over de status van de onderhandelingen. Daarin stelt Rhuggenaath, dat de regering van Curaçao en RdK verwachten dat de deal (‘closing contracts’) met Klesch vóór eind juni van dit jaar kan worden afgerond. 'Maar, alle acties zijn er op dit moment op gericht om in april al tot een akkoord te komen, als beide partijen aan de verplichtingen kunnen voldoen', zo schrijft de regeringsleider erbij.

De brief is gedateerd 16 maart 2020, toen de maatregelen tegen het coronavirus al hun intrede deden. In zijn antwoord wordt nog niet gerept over de vraag of de coronacrisis ook van invloed is op de onderhandelingen met de Klesch Group. Dit blijkt dus tien dagen later echter wel het geval.

De premier stelt in zijn schrijven vast wat er nog moet gebeuren: 'Om tot een ‘closing’ te komen moet Klesch nog aan het volgende voldoen: het tekenen van een Government Agreement, een Environmental Baseline Agreement en Ancillary Agreements met enkele overheidsbedrijven zoals Aqualectra, Curoil, Buskabaai/Asphalt Lake Recovery en Kompania di Tou Kòrsou (KTK).

Er moet een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) komen met de vakbonden en er moeten de nodige vergunningen uitgegeven worden om de raffinaderij operationeel te maken.

Geen sterke drank meer in bepaalde winkels van Para

Districts- commissaris Para, Jurel, trekt vier vergunningen verkoop alcohol in

'Koppige burgers geven geen gehoor aan het samenscholingsverbod'


Naar aanleiding van klachten van dorpsbesturen en omwonenden heeft de districtscommissaris van Para, Armand Jurel, vier vergunningen voor de verkoop van alcoholhoudende dranken ingetrokken. Dit meldt het commissariaat woensdag 25 maart 2020.

Koppige burgers geven geen gehoor aan het samenscholingsverbod, dat de strijd moet aanbinden tegen het coronavirus. Ondanks dat het verboden is om zich voor de winkels op te houden met alcohol houdende dranken, verkeren mensen soms in kennelijke staat van dronkenschap en zijn tot last van anderen.

Naast het intrekken van de vergunningen voor de verkoop van gedistilleerd in fabrieksverpakking, is ook beslag gelegd op de uitgestalde dranken. Deze zijn in dozen verpakt en verzegeld achtergelaten in de opslagmagazijnen van de winkeliers.

Jurel heeft afspraken met de politie om extra surveillances uit te voeren. Tegen mensen die zich voor de winkels ophouden zal meteen worden opgetreden. Hij adviseert de gemeenschap, om vanwege het gevaar van besmetting, liever thuis te blijven.

Leden bond Rosebel Gold Mines eisen in Kort Geding vertrek voorzitter Winston Wirht

Wirht zou onstatutair hebben gehandeld zonder medeweten bestuursleden

Wirht: 'Ik ga ze via mijn jurist met de billen bloot leggen'


Twaalf bestuursleden van de bond bij Rosebel Gold Mines (RGM) spannen vandaag, donderdag 26 maart 2020, een Kort Geding aan tegen hun voorzitter Winston Wirht. Volgens bondssecretaris Johan Seymor zal van de rechter worden gevraagd Wirht te verbieden langer op te treden als bondsvoorzitter. Hij is in december gekozen als opvolger van Lloyd Read, die zes jaren met de scepter heeft gezwaaid. 

'We hebben hem in februari eerst op non-actief gesteld vanwege zijn onstatutaire handelingen zonder medeweten van overige bestuursleden en hebben het vertrouwen in hem opgezegd. Kort daarna is hij in een algemene ledenvergadering door de leden afgezet', zegt Seymor in de Ware Tijd.
Wirht wil vooralsnog niet ingaan op de beschuldigingen. 'Ze moeten deze bij de rechter bewijzen. Ik ga ze via mijn jurist met de billen bloot leggen.'

De voorzitter zal uitgebreid op zaken ingaan, nadat hij een algemene ledenvergadering heeft gehouden. Ondanks dat hij door de leden zou zijn afgezet, schrijft Wirht volgens Seymor nog steeds brieven naar de directie van RGM, waarin staat dat hij een algemene ledenvergadering wil houden. De onderneming wordt zoals gewoonlijk voor het houden van onder meer een vergadering op de hoogte gesteld, waardoor ze hiermee rekening kan houden.

'Het bedrijf weet, dat er een dispuut is en wil zich hier niet inmengen. Trouwens, Wirht is geen voorzitter meer van de bond en in het kader van het coronavirus bespreekt het bedrijf zaken met ons', stelt Seymor.

Hij wijst erop, dat de afgezette voorzitter een adviseur in de arm heeft genomen die privileges kreeg zonder dat de overige bestuursleden in kennis zijn gesteld. Daarnaast heeft Wirht een keer besloten om alleen gesprekken te voeren met RGM. Ook heeft hij tijdens het introductiegesprek met het bedrijf gevraagd om grond voor hennepteelt. 'Dat stond niet op de agenda en we zijn het daarmee niet eens.'

Somohardjo (PL): 'Vonnis zaak Sapoen/Chitan kan verregaande consequenties hebben voor legaliteit goedgekeurde wetten in Assemblee'

'De Grondwet zegt duidelijk, het parlement moet bestaan uit 51 leden'


De Pertjajah Luhur (PL) gaat samen met haar raadsman Gerold Sewcharan onderzoeken welke concrete consequenties het vonnis heeft dat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan verplicht tot het inleveren van hun Assembleezetel. Behalve dat zij nu geen parlementariërs meer zijn, moet ook blijken in hoeverre de wetsproducten waaraan zij hebben meegewerkt, rechtsgeldig zijn. 

'Het vonnis kan verregaande consequenties hebben voor de legaliteit van de goedgekeurde wetten en besluiten in het parlement, maar dat zijn we nu bezig uit te werken', zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo vandaag, donderdag 26 maart 2020, op Starnieuws.

In ieder geval zegt artikel 61 lid 1 van de Grondwet duidelijk, dat De Nationale Assemblee bestaat uit 51 leden, die per district op grond van algemene, vrije en geheime verkiezingen krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde en voorkeursstemmen worden gekozen. Lid 2 van hetzelfde artikel zegt verder dat personen, die zich in een district kandidaat hebben gesteld ter verkiezing tot afgevaardigde naar De Nationale Assemblee, in het desbetreffende district wonen en hun hoofd- of werkelijk verblijf aldaar hebben en wel gedurende twee jaren voorafgaand aan de verkiezingen.

'Het gaat vooral om lid 1 van artikel 61', benadrukt Somohardjo. Dat impliceert namelijk, dat De Nationale Assemblee uit 51 leden moet bestaan, anders is er geen sprake van een parlement. Volgens Somohardjo kan De Nationale Assemblee dus geen rechtsgeldige besluiten nemen met een parlement dat – zonder Sapoen en Chitan – uit slechts 49 leden bestaat en dus niet voltallig is. 'De wet zegt duidelijk, het parlement moet bestaan uit 51 leden', stelt Somohardjo.

Hij wijst er op, dat het laatste besluit van het parlement, in deze de coalitie, genomen was toen het hoogste College van Staat formeel uit 49 personen bestond. Immers, het vonnis tegen Sapoen en Chitan was al betekend. 'Dus zowel de voorzitter van het parlement, het CHS, de betrokkenen hebben allemaal het vonnis in handen gehad vóór de aanvang van de vergadering', merkt Somohardjo op. Het gaat met name om de vergadering waarbij de zeer omstreden Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren door 25 coalitieleden werd goedgekeurd.

Maar, volgens Somohardjo gaat de partij samen met haar raadsman na of de besluiten die na december 2015 zijn genomen door het parlement, rechtsgeldig zijn. De partij had tijdens een partijraadsvergadering, zoals in het vonnis aangegeven is, gestemd vóór de terugroeping van Sapoen en Chitan en dit besluit via deurwaardersexploot aan beide mannen bekend gemaakt.

Ook voor wat betreft het overlopen van William Waidoe naar de NDP gaat de partij na welke rechtsmogelijkheden er zijn. Somohardjo hield – met inachtneming van de Coronavirus-maatregelen - ruggespraak met de belangrijkste structuren in Nickerie, omdat zij het verzoek hebben gedaan ook dezelfde maatregelen te treffen tegen Waidoe.

'Ik heb dit aan de advocaat voorgelegd. Weliswaar heeft Waidoe die stap genomen na intrekking van de ‘oude’ Terugroepwet die van toepassing is geweest bij Sapoen en Chitan, maar in de ‘nieuwe’ Terugroepwet is gesteld, dat wanneer een Assembleelid in het parlement, in het openbaar, bekendmaakt dat hij overstapt naar een andere fractie, dat ook een reden is om hem terug te roepen. En dat heeft Waidoe gedaan tijdens de openbare vergadering van de Assemblee  op 13 mei 2019. Onze raadsman zal deze week nog een verzoekschrift richten naar het Gerechtshof over deze kwestie', zegt Somohardjo.

Volksgezondheid: 'Interferon uit Cuba heeft in sommige landen geen effect, in andere landen wel'

'Tot nu toe is er geen medicijn waarvan je kan zeggen…bam!, dit doodt virus' 

'We varen mee op het kompas van andere landen waarmee wij goede ervaringen hebben'


Er is vooralsnog geen medicijn dat het coronavirus kan doden, zei Cleopatra Jessurun, directrice van het ministerie van Volksgezondheid. gistermiddag  tijdens de Covid-19 update persconferentie. Er zijn wel opties om de ziekte te remmen en te behandelen. Interferon Alfa-b2, die door de overheid in Cuba is besteld, is een van de opties. 

Infectioloog Stephen Vreden heeft op een eerdere Covid-19 persconferentie, meegedeeld dat Interferon 'not good' is. 'Tot nu toe is er geen medicijn waarvan je kan zeggen…bam! Dit maakt het virus dood', zei Jessurun. 'Ik denk ook niet dat men erop zal komen. Als u nagaat bij andere virussen heb je alleen maar remmers. Je hebt geen doders. Er zijn naar verschillende opties gekeken. Sommige medicijnen, of combinaties van medicijnen, hebben een positief effect. Interferon uit Cuba is daar een van. Dit medicijn heeft in sommige getroffen landen geen effect, in andere landen wel.'

Infectioloog Vreden heeft gesteld, dat Interferon 'geen additioneel voordeel' bij de ziekte teweeg brengt. 'Met andere woorden, je kan ze net zo goed niet geven.'

Jessurun: 'Wij hebben niet die grote instituten en geweldige laboratoria. Dan varen we mee op het kompas van andere landen waarmee wij goede ervaringen hebben.' 

Ondertussen zijn 2 van de 8 corona gevallen aan de betere hand. Zij kunnen binnenkort genezen verklaard worden, als de testen die nog gedaan worden, negatief zijn.

Bond bij Hakrinbank gaat door met staking - Surinaamsche Bank blijft gesloten

Dispensatie verleend aan afdelingen salarisverwerking, aanvullen ATM's en internationale overmakingen


De Hakrinbank Werknemersorganisatie (HWO) schort zijn actie niet op. Wel wordt vandaag, donderdag 26 maart 2020, dispensatie verleend aan enkele afdelingen, waaronder de medewerkers die belast zijn met de salarisverwerking, het aanvullen van ATM's en internationale overmakingen. 

HWO-voorzitter Guno Castelen zegt in de Ware Tijd, dat er dispensatie is verleend aan bepaalde afdelingen 'om het publiek zo min mogelijk last te doen ondervinden van deze strijd die in het belang van ons land wordt gevoerd'. Alle andere afdelingen blijven in actie. De vakbond doet daarom een beroep op de samenleving 'niet onnodig' naar de bank te gaan aangezien de dienstverlening niet is gegarandeerd.

De HWO gaat vanochtend in beraad met de overige bonden van de financiële sector. Daarna zal het standpunt worden bepaald. 'Tot dan is de HWO nog steeds in actie. Wij vragen - in belang van ons allen - begrip voor de strijd.' 

De personeelsbond zegt ook amendementsvoorstellen te hebben voor de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren. De aanname, bekrachtiging en vervolgens afkondiging van de zogenoemde valutawet heeft enorm veel stof doen opwaaien onder diverse geledingen binnen de samenleving. Uit protest over de gang van zaken besloten de banken, verzekeringsmaatschappijen en het bedrijfsleven woensdag hun deuren gesloten te houden. Na urenlang onderhoud met Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons en -vice-voorzitter Melvin Bouva werd besloten vandaag weer open te gaan.

De Surinaamsche Bank vormt een uitzondering en blijft gesloten. Ook de HWO schortte zijn actie niet op.

Het stoort de personeelsbond, dat ervan wordt uitgegaan dat werkgevers de werknemers vertegenwoordigen. 'Het is de C-47-voorzitter en/of een afvaardiging van de bonden van de financiële sector die ons vertegenwoordigen en niet de bankiersvereniging, VSB of de Asfa (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven / Associatie van Surinaamse Fabrikanten)', zegt Castelen. Zijn bestuur had gistermiddag om half drie een 'spoed en lang onderhoud' met de directie van de Hakrinbank. Daarbij zijn wederzijdse standpunten uitgewisseld.

'De HWO is van oordeelm dat de bespreking met de Assemblee of andere overheidsinstanties over de wet op tripartiete basis gevoerd dient te worden.' Aangestipt wordt dat de status van 'de fragiele wet' onduidelijk is. Ook vraagt Castelen zich af hoe het staat met de handhaving nu er zal worden gewerkt aan de amenderingsvoorstellen.

Geen verkeer toegestaan 's nachts van Paramaribo naar Nickerie en vice versa

Noodverkeer, zoals ambulance, politie, militairen of voedsel- voorziening, wel toegestaan

Controles op de grensrivieren worden verscherpt


Met ingang van vandaag, donderdag 26 maart 2020, is tussen 00.00 uur en 06.00 uur geen verkeer toegestaan van Paramaribo naar Nickerie en omgekeerd. Dit deelde kolonel Jerry Slijngard gisteren namens districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe mee tijdens de dagelijkse persconferentie van het Nationaal Covid-19 Managementteam, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Eerder trad deze beperking al in werking voor Albina.

Dit besluit houdt verband met de strenge maatregelen om verspreiding van het coronavirus het hoofd te bieden.

De controles op de grensrivieren worden tegelijkertijd verscherpt. Zo zijn voor wat betreft het oosten, na veel meldingen over de grensrivieren aldaar, afspraken gemaakt en aantal operaties ingezet om de veiligheid beter te garanderen en strakker te trekken. Volgens kolonel Slijngard zijn er voor zowel het oosten (Marowijne) als het westen (Nickerie) task forces ingesteld. De districtscommissarissen van beide gebieden voeren gesprekken met deze teams en diverse diensten die een verantwoordelijkheid hebben op het gebied van veiligheid. Zij gaan na hoe de ruimtes waar illegalen nog binnengebracht worden en reeds zijn geïnventariseerd afgesloten kunnen worden. Er zijn extra controleposten ingesteld

Hetzelfde geldt voor het zuiden des land waar er posten worden ingericht om controle te kunnen uitoefenen op de flow vanuit het zuiden naar Paramaribo. Kolonel Slijngard wijst erop dat er in het binnenland heel wat plaatsen zijn vanwaaruit men naar Paramaribo afreist.

Voor alle gebieden waar een beperking voor personenverkeer geldt, zijn er wel uitzonderingen voor noodverkeer, zoals ambulance, politie, militairen of voedselvoorziening. Dit laatste geldt vooral voor het binnenland, aangezien personenvliegverkeer naar dit deel van Suriname vanaf gisteren is stopgezet.

Vice-president Ashwin Adhin legde de nadruk op de urgentie van het geheel vooral omdat volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie, WHO, er geen laag risico landen meer bestaan en Suriname dus ook een hoog risico gebied is. Volgens hem zal de overheid 'de zaak nog strakker, nog strenger en nog duidelijker' naar de gemeenschap brengen.

Van het oosten naar het westen en naar het achterland zullen het Korps Politie Suriname, de bestuursdiensten en het ministerie van Volksgezondheid binnenkort samen met de diensten van Volksgezondheid of de milieugezondheidsdiensten de lichaamstemperatuur meten. Adhin vroeg de samenleving dan ook mee te werken. 'Dit allemaal in het kader van onze verhoogde alertheid en de verhoogde maatregelen die we moeten treffen.'

Douane onderschept 400 kilo cocaïne in container Rotterdamse haven

(Bron foto: Openbaar Ministerie)
Container met maiszaad afkomstig uit Chili en onderweg naar Duitsland


De Douane heeft woensdag 25 maart 2020 tijdens een controle in de Rotterdamse haven een partij van 400 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container geladen met maiszaad. De verdovende middelen zaten verborgen in 12 sporttassen. Dat meldt het Openbaar Ministerie Rotterdam.

De container was afkomstig uit Chili en onderweg naar Duitsland.

De vracht zou een tussenstop maken bij een bedrijf in Oosterhout. De onderneming heeft niets met de smokkel te maken.