donderdag 26 maart 2020

Mexicaanse president López Obrador informeert burgers onjuist over gezondheidsrisico's Covid-19

'Obrador brengt bevolking in groot gevaar met zijn roekeloze minachting voor verstrekken nauwkeurige informatie'

Obrador: 'Volgens de beschikbare informatie is het niet verschrikkelijk of dodelijk, het is niet eens zo erg als de griep'


De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador brengt de bevolking van Mexico in groot gevaar met zijn roekeloze minachting voor het verstrekken van nauwkeurige informatie over de Covid-19-pandemie, zegt Human Rights Watch vandaag, donderdag 26 maart 2020. Tot op heden heeft Mexico 475 bevestigde gevallen van coronavirus en 6 sterfgevallen. 

Ondanks de snel groeiende verspreiding van het virus in het land, weigert president López Obrador het volksgezondheidsadvies op te volgen en geeft hij het publiek geen nauwkeurige informatie over de ernst van het probleem. Hij was in tegenspraak met de aanbevelingen van gezondheidsautoriteiten en moedigde Mexicanen aan om door te gaan met uitgaan in het openbaar, terwijl gezondheidsfunctionarissen Mexicanen vragen thuis te blijven.

Hij is ook doorgegaan met het houden van bijeenkomsten en het bijwonen van evenementen in het hele land, terwijl hij supporters omhelsde, kuste en ze de hand schudde, ondanks aanbevelingen om drukte en nauw contact te vermijden.

'Het gedrag van president López Obrador in het licht van de Covid-19-crisis is een uiterst gevaarlijk voorbeeld dat de gezondheid van de Mexicanen bedreigt', zegt José Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch in de Amerika's. 'Hij heeft een buitensporige onwil getoond om nauwkeurige en op bewijzen gebaseerde informatie te verstrekken over de risico's van een virus dat wereldwijd al duizenden mensen heeft gedood. Hij moet deze kwestie serieus nemen omwille van de gezondheid en het leven van het Mexicaanse volk.'

Eind februari 2020, toen de Mexicaanse regering het eerste geval van Covid-19 bevestigde en het gevaar van het virus al goed bekend was, heeft president López Obrador het Mexicaanse publiek schaamteloos verkeerd geïnformeerd door te zeggen: 'Volgens de beschikbare informatie is het niet verschrikkelijk of dodelijk. Het is niet eens zo erg als de griep.' De volgende week, toen gezondheidsfunctionarissen begonnen met het waarschuwen van Mexicanen om voorzorgsmaatregelen te nemen ter bescherming tegen het virus, sprak president López Obrador hen rechtstreeks tegen en zei: 

'Er zijn mensen die zeggen dat we moeten stoppen met knuffelen vanwege het coronavirus. Maar, we moeten knuffelen. Er zal niks gebeuren.'

Onlangs nog, maandag, toen veel staats- en lokale overheden waren begonnen met het implementeren van maatregelen om openbare ontmoetingsplaatsen zoals bars, restaurants en bioscopen te sluiten, en om bewoners aan te sporen om waar mogelijk thuis te blijven, tweette president López Obrador een video waarin Mexicanen werden aangemoedigd om uit te gaan naar restaurants, zeggende: 'Als je de middelen hebt om het te doen, ga dan verder met je familie naar restaurants en diners. Dat is wat de economie zal versterken.'

Als gevolg van het leiderschap van president López Obrador heeft de Mexicaanse federale regering traag actie ondernomen of passende aanbevelingen gedaan om de verspreiding van het virus op te sporen of te voorkomen.

Vorige week protesteerden arbeiders van het Instituto Nacional de Enfermedades Respiratorias (INER), de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het testen en behandelen van coronavirus, tegen het 'gebrek aan protocollen' voor het omgaan met het virus, onder vermelding van: 'de minister van Volksgezondheid kwam laat aan bij de coronaviruspartij.' Ondertussen zeggen artsen dat de weigering van de regering om te erkennen dat het virus de afgelopen weken in eigen land is begonnen zich te verspreiden, de toegang tot tests beperkt heeft gemaakt en het onmogelijk heeft gemaakt om het werkelijke aantal gevallen te kennen, dat vrijwel zeker veel hoger is dan de officiële statistiek.

Bij vragen over zijn daden of over de zorgen van artsen of andere gezondheidswerkers, heeft president López Obrador defensief uitgehaald, zeggende, dat journalisten 'profiteren van het coronavirus' om 'de regering te vervormen, alarmeren en ondervragen' ter ondersteuning van de oppositie en dat 'de conservatieven willen dat we besmet raken ... zodat ze ons de schuld kunnen geven van alles'.

Mexicaanse niet-gouvernementele organisaties en activisten hebben de afgelopen week drie rechterlijke uitspraken verkregen, waarbij zij tot de conclusie zijn gekomen dat de regering geen basismaatregelen heeft genomen om de Covid-19-pandemie op te sporen of erop te reageren, en haar daartoe heeft bevolen. Pas na deze uitspraken van de rechtbank en een aankondiging door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op maandag 23 maart gaf de regering van López Obrador op dinsdag 24 maart toe, dat het virus zich in eigen land in Mexico had verspreid.

De WHO identificeert personen met het hoogste risico onder degenen die ouder zijn dan 60 jaar en mensen met hart- en vaatziekten, diabetes, chronische luchtwegaandoeningen en kanker. Individuen die immuun zijn aangetast en zwaarlijvig zijn, worden ook geacht een hoog risico te lopen. Mexico heeft een van de hoogste percentages zwaarlijvigheid en diabetes ter wereld. De Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie heeft voorspeld dat er in Mexico maar liefst 700.000 ernstige, mogelijk dodelijke gevallen van Covid-19 zullen zijn waarbij patiënten ademhalingsondersteuning nodig hebben.

De meerderheid van de Mexicanen vertrouwt op het openbare gezondheidszorgsysteem van het land, dat minder dan 2.500 intensive care-bedden en iets meer dan 5.500 ventilatoren heeft, volgens de laatste cijfers van de overheid.


Migranten in detentie en langs de noordelijke en zuidelijke grenzen van het land lopen ook ernstige infectierisico's, evenals individuen in gevangenissen en gevangenissen in Mexico. 'In een tijd van ongekende genezing pandemie zoals Covid-19 moeten leiders trouw voldoen aan hun verplichting om ervoor te zorgen dat mensen toegang hebben tot nauwkeurige, op bewijs gebaseerde informatie die essentieel is voor het beschermen van hun gezondheid', aldus Vivanco. 'Als u dit niet doet, is dit niet alleen een schending van het recht op gezondheid, maar het zal ook leiden tot veel vermijdbare sterfgevallen.'

(De Surinaamse Courant/Human Rights Watch/YouTube) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten