vrijdag 20 maart 2020

Minister Elias bij aankomst uit Cuba in Suriname in overheids-quarantaine geplaatst

In het buitenland gestrande ingezetenen keren langzaamaan terug

Zaterdag 21 maart worden passagiers uit Curaçao, Aruba en Trinidad en Tobago verwacht en zondag landt een vlucht uit Belem, Brazilië


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid is bij aankomst in Suriname vrijdagavond 20 maart 2020 avond in overheids-quarantaine geplaatst. De bewindsman was voor een dag naar Cuba om terug te keren met 50 Cubaanse medici en een Cubaans medicijn dat veelbelovend zou zijn in de strijd tegen Covid-19. Dit bericht Starnieuws.

Cuba geldt nu als een hoog risico-land. Suriname heeft nu 4 geregistreerde geïmporteerde Covid-19-gevallen. Er zijn 41 personen in overheids-quarantaine, terwijl 51 in thuis-quarantaine zijn geplaatst, met politie c.q. militaire beveiliging.


Op de J.A. Pengelluchthaven landden vrijdagavond twee vluchten met repatrianten. Er kwam dus een vlucht uit Cuba en een uit Miami, Florida (VS), beide landen gelden als hoog risico-landen.

Cuba heeft tot nog toe 1 dode als gevolg van het coronavirus, 16 positief bevestigde gevallen, terwijl 523 verdachte gevallen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dus gaan de passagiers van beide vluchten, volgens directrice Cleopatra Jessurun van het ministerie van Volksgezondheid vrijdagmiddag tijdens de dagelijkse update persconferentie van de autoriteiten, in overheids-quarantaine, wat betekent dat ze op locaties worden ondergebracht waar ze zullen worden gemonitord.

Op de J.A. Pengelluchthaven zijn al tenten opgezet voor het geval de autoriteiten worden overweldigd door het aantal terugkerende passagiers. Voor de twee vluchten gaat het in totaal om zo’n 110 personen voor wie de quarantaineplekken in orde zijn gemaakt. Er zullen dus geen mensen meer in het vliegtuig in quarantaine worden geplaatst, verzekerde NCCR-coördinator (Nationaal Coordinatie Centrum voor Rampenbeheersing) Jerry Slijngard.

Zaterdag worden gestrande passagiers uit Curaçao, Aruba en Trinidad en Tobago verwacht en zondag komt er een vlucht uit Belem, Brazilië, dat als hoog risico-land staat genoteerd. Ook de passagiers van deze twee vluchten in het weekend gaan in overheids-quarantaine.

Op de reguliere persconferentie van het Managementteam Covid-19 werd gezegd dat alle gestrande mensen uit Suriname zullen worden teruggebracht. 'Niemand wordt achtergelaten', zei directrice Nationale Veiligheid, Danielle Veira. De gestrande mensen moeten contact opnemen met consulaten en naar de eerste luchthaven gaan waar de SLM kan landen. Daarna zal worden gewerkt aan de gestrande mensen in Nederland en alle mensen die via Nederland terug moeten komen.

'Er komt geen avondklok, het is niet waar'

'Op geen enkele manier is er besluitvorming over een avondklok'


'Er komt geen avondklok! Het is niet waar', zei luitenant-kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing), tijdens de dagelijkse persconferentie rond de uitbraak van het coronavirus. Al de hele dag circuleert er een spraakbericht op social media over een avondklok die mogelijk vanaf dit weekend zou gelden. 

De persoon die te horen is, zegt van zijn directeur, die lid is van het Covid-19-managementteam, te hebben begrepen dat er een totale lock down komt. 'Doe alles wat je kan doen, want den man no hori rekening nanga no wan sma', wordt beweerd.


Op dezelfde dag volgde een plaatje waarin staat, dat er vanaf zaterdag 21 maart 2020 een nachtklok zal ingaan. Beide zaken werden vrijdag 20 maart 2020 door Slijngard ontzenuwd.

'Op geen enkele manier is er besluitvorming over een avondklok.' De overste waarschuwde de samenleving niet 'ongehoorzaam' te zijn. 'Want anders gaan we andere, stringentere maatregelen treffen en die gaan niet prettig zijn.'

Maar, als het gaat om volks- en 's landsbelang zal er volgens hem niet voor worden geschroomd die maatregelen eventueel in te voeren.

'Avondklok?' werd door luitenant-kolonel Danielle Veira, directrice van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), betiteld als 'ernstig fake nieuws'. Volgens haar wordt de energie om de nepberichten te verspreiden liever ingezet om de samenleving op te roepen thuis te blijven.

Bus- en boottransport wordt voor een week stopgezet

Bus- en boothouders niet in staat protocollen ter bestrijding Covid-19 te garanderen


Het bus- en boottransport wordt per vrijdag 20 maart 2020 voor een week stopgezet. Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) is dat overeengekomen nadat hij gesprekken had gevoerd met de leiding van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), het Nationale Vervoersbedrijf (NVB) en de Vereniging van Boothouders, aldus Starnieuws.


De organisaties hebben aangegeven, dat zij de protocollen die in deze corona-situatie moeten worden gehanteerd om passagiers te transporteren, niet kunnen garanderen. In de boot en bus is het moeilijk om twee meter afstand te houden tussen de passagiers. Ook de hygiëne om steeds te desinfecteren, kunnen zij niet aan.

Uit de gesprekken is ook gebleken, dat zij de andere regels om de veiligheid van de passagiers te garanderen heel moeilijk direct kunnen doorvoeren. Daarmee kan deze groep transporteurs niet garanderen de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Een bus of boot maakt niet één, maar meerdere ritten, dus zou er na elke rit gedesinfecteerd moeten worden, wat extra kosten met zich meebrengt voor de boot- en bushouders mee.

Minister Chotkan heeft op de reguliere dagelijkse persconferentie van het managementteam van Covid-19 vrijdagmiddag gezegd, dat met het NVB en relevante autoriteiten zal worden nagegaan hoe leden van brandweer, politie, leger en zorgverleners kunnen worden vervoerd van en naar de werkplek. Per ziekenhuis zal het NVB bussen beschikbaar stellen voor het werkend personeel.

Chotkan zal met zijn collega’s van Justitie en Politie en Defensie nagaan hoe de bussen zullen worden ingezet voor de manschappen van leger en politie. Bussen die geen rode sticker van OWT&C hebben, zijn illegale bussen, zei hij. De politie zal hard optreden tegen deze illegale bussen. Hij merkte ook op, dat hij heeft vernomen dat deze bussen passagiers voor Srd 10 vervoeren. Daar wil de bewindsman korte metten mee maken.

De Surinaamse Courant voegt iets toe met oog voor kwaliteit en lezers

De Surinaamse Courant ziet het levenslicht



De Surinaamse Courant brengt met ingang van 20 maart 2020 op zelfstandige wijze - als opvolger van Suriname Mirror - geheel (politiek en anderszins) onafhankelijk een dagelijkse selectie van Surinaams nieuws uit Suriname, Nederland en de rest van de wereld en relevant nieuws uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, in alle kleuren van de regenboog (en van het politiek woelige Surinaamse spectrum). Daarnaast wordt nu en dan eigen nieuws gebracht, heeft zij een eigen columnist Den Blauwvinger en levert Alphons Levens met regelmaat exclusief zijn gedichten.

Het merendeel van het nieuws is afkomstig van diverse kranten en nieuws- en overige websites. Maar, veelal door de webredactie te Paramaribo aangevuld – met bronvermelding – met bijvoorbeeld extra informatie, artikelen, pdf-documenten via een Suriname Mirror Scribd- en Issuu-account, links, foto's en video's om de lezers zo volledig en juist mogelijk te informeren. Taal-, journalistieke- en andere fouten worden door de webredactie, vanzelfsprekend en noodzakelijk, uit elk oorspronkelijk artikel verwijderd.
Relevante artikelen in buitenlandse media worden vertaald naar het Nederlands.

De webredactie is ervaren en bundelt op De Surinaamse Courant website nieuws overal en nergens vandaan – door het wereldwijde net af te speuren, door speciale in een continue stroom via e-mail op trefwoorden te ontvangen zogenoemde Google News Alerts en door een eigen netwerk van contacten – en vooral op een overzichtelijke, prettige en verantwoorde wijze.

De Surinaamse Courant is ook eigenaar van en verantwoordelijk voor goldmining-in-Suriname.blogspot.com, dat geldt ook voor jaguar-in-suriname.blogspot.com.

Wij onderscheiden ons van andere Surinaamse zogenoemde nieuwswebsites.
Wij publiceren nieuws zo volledig mogelijk en foutloos.
Wij nemen niet klakkeloos, zonder na te denken, persberichten, politieberichten, ingezonden stukken, nieuws op Facebook, et cetera over.
Wij denken na met gevoel en passie voor nieuws en taal en met aandacht voor de webbezoekers c.q. lezers.
Wij zijn ook actief op Facebook en Twitter.

Heeft u iets te melden, een ingezonden stuk en/of een tip, laat het ons weten en (met) uw informatie en dergelijke wordt zorgvuldig en op vertrouwelijke wijze behandeld (omgegaan).

Wij hopen op een mooie samenwerking,

De webredactie van De Surinaamse Courant
Hoofdredacteur
Paul IJ. Kraaijer

Paramaribo – SURINAME
http//De-Surinaamse-Courant.blogspot.com
e-mail: DeSurinaamseCourant@gmail.com 
Facebook: De Surinaamse Courant
Twitter: De Surinaamse Courant


EXTRA:

* Achter De Surinaamse Courant zit geen commercieel doel. We werken uitsluitend met vrijwilligers.
* De weinige advertentie-inkomsten dekken soms wel en soms niet de maandelijkse vaste lasten
* De Surinaamse Courant heeft geen invloed op de Google Adsense advertenties. Vice versa geldt hetzelfde: de Google adverteerders hebben geen invloed op de inhoud van De Surinaamse Courant !
* Verreweg de meeste berichten komen van gerespecteerde media of nieuwsdiensten.
* De Surinaamse Courant re-publiceert ook artikelen, columns en blogs die voorbij onze eigen mening gaan.
* Op het merendeel van geplaatste artikelen, fotomateriaal en video’s, columns, opinies en blogs rust het copyright (©) van de auteur, dan wel van de uitgevende nieuwsdienst.
* De Surinaamse Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de artikelen, columns, opinies, blogs, video’s, persberichten, ingezonden stukken en andere berichten, betrokken van derden.  De Surinaamse Courant is wel verantwoordelijk voor de inhoud van eigen artikelen.

* Knipsels en foto’s verzamelen we van openbare mediabronnen, Google, en openbare profielen als Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Selectie en plaatsen gebeurt in hoge snelheid vanwege het aantal berichten per dag. Hierbij betrachten we zo goed mogelijk zorgvuldigheid qua copyrights. Heeft De Surinaamse Courant per ongeluk uw artikel en/of afbeelding geplaatst zonder uw naamsvermelding of toestemming? Laat het ons gewoon even weten en we passen het direct aan naar uw wens.

Ook taxihouders wapenen zich tegen nieuwe Coronavirus Covid-19

'Tot nu toe hebben we een beetje geluk, dat mensen gebruikmaken van de taxi, omdat ze niet in de bus willen zitten'


Taxihouders moeten hun voertuig na elke rit reinigen met een alcoholhoudende desinfectant boven 60%. Ook moeten zij na elke rit bij het ontvangen van geld hun handen reinigen. Dit zijn enkele aanbevelingen die Glenn Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Taxihouders, meegeeft aan de leden, na overleg met minister Stephan Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T). zo schrijft Starnieuws vrijdagmiddag 20 maart 2020.

Ramadhin drukt de taxichauffeurs ook op het hart om meer afstand te houden van elkaar wanneer ze geen rit aan het rijden zijn. 'Bij taxichauffeurs heb je vaak dat ze bij elkaar gaan staan wanneer ze de kans krijgen om een beetje te praten.' Ramadhin zegt, dat taxihouders die leningen moeten aflossen, contact moeten maken met de banken om eventueel een regeling te treffen. Ook de mensen die bij autodealers gefinancierd hebben, moeten met hen praten hierover.

Door minister Tsang is aangegeven, dat de taxichauffeurs de berichtgeving moeten blijven volgen en voorzichtiger dan ooit moeten omgaan met klanten, zegt Ramadhin. Hij geeft aan, dat de taxihouders zullen blijven rijden en dat dit ook door de minister is gevraagd. Men moet er echter rekening mee houden, dat ze misschien niet zo 'vriendelijk' meer zullen zijn. Vanwege het coronavirus zullen er geen handen meer geschud worden en afstand worden gehouden. De service zullen ze blijven verlenen, maar met de nodige maatregelen stelt Ramadhin.

De klachten in de praktijk zijn geweest, dat er meer geld gevraagd werd vanwege de koers en de auto ingeleverd moest worden. Er zijn grote bedrijven met 200 tot 300 wagens, maar ook kleinere met 10 tot 15 wagens, legt hij uit. Bij grote bedrijven rijdt ongeveer 20% niet meer, omdat ze voorzichtigheid betrachten. 'Dan kan je nagaan bij een klein bedrijf met 15 wagens wat er gebeurt.'

'Tot nu toe hebben we een beetje geluk, dat mensen toch nog gebruik maken van de taxi, omdat ze niet in de bus willen zitten.'

Ramdhin maakt zich echter zorgen, dat het land met een echte lock down te maken gaat krijgen, waardoor er bijna geen mensen meer te vervoeren zijn. Minister Tsang bevestigt, dat er aan de Vereniging van Taxihouders aanbevelingen zijn gedaan over hoe zij met klanten moeten omgaan en het belang van het steeds ontsmetten. Ook is gekeken naar de noden van de taxichauffeurs en besproken hoe zij geholpen kunnen worden.

Er is aanbevolen om vooral te werken met mobiele betalingen en gevraagd is geen passagiers te vervoeren naar het binnenland, zegt Tsang. Op dit moment boeren de taxi’s juist goed. Mensen willen geen bus pakken, dus ze nemen een taxi. 'We hebben een klankbord opgezet voor hen en daar kunnen ze met voorstellen komen hoe we ze kunnen ondersteunen. We kijken in hoeverre we kunnen degenen die nog hun auto moeten aflossen, kunnen helpen.'

Tsang vertelt, dat de taxihouders ook aangegeven hebben, dat ze ook aan delivery service doen. 'We gaan ze koppelen aan winkeliers.'

Bromfietser overlijdt na aanrijding met vorkheftruck op Indira Gandhiweg

Vorkheftruck loste cement uit een vrachtwagen


Bromfietser Radjwien Seepaul (28) is gistermiddag overleden na een aanrijding met een vorkheftruck op de Indira Gandhiweg. De bestuurder van de vorkheftruck bleef ongedeerd. 

Seepaul reed met zijn bromfiets over de Indira Gandhiweg richting de Nieuwe Grond. Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat hij ter hoogte van een landbouwzaak in botsing kwam met de vork van de heftruck die cement uit een vrachtwagen loste.

Seepaul raakte zwaargewond aan de buikstreek en werd per ambulance naar de afdeling Intensive Care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo gebracht. Een uur later kreeg de politie de mededeling, dat de bromfietser was overleden.

Het geldige rijbewijs van de heftruckbestuurder is ingevorderd door de politie. Na verhoor mocht hij vertrekken. De Verkeersunit Regio Midden heeft de zaak in onderzoek.

Assembleelid Mathoera (VHP) werkt uit voorzorg voorlopig van huis uit

'Een huisgenoot van iemand op werkplek van mijn dochter is positief getest op Covid-19'


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) heeft besloten dat zij uit voorzorg voorlopig van huis uit zal werken. 'Ik hoef niet verplicht in huis-quarantaine', zegt Mathoera vanmiddag, vrijdag 20 maart 2020, op Starnieuws. 

'Een huisgenoot van iemand op de werkplek van mijn dochter is positief getest op Covid-19', legt Mathoera uit. Het bedrijf heeft zijn werknemers gevraagd in thuis-quarantaine te gaan.

'Mijn dochter woont bij mij. En ik ben uit De Nationale Assemblee gegaan om het een en ander thuis in orde te maken. Voor mezelf wil ik ook voorzichtigheid in acht nemen en niet onbewust meewerken aan mogelijke spreiding. Dus voorlopig meer van huis werken en contact vermijden tot ik zeker weet, dat er niks aan de hand is. Veiligheid gaat voor.'

Mathoera merkt op, dat iedereen verantwoordelijkheid moet nemen om besmetting tegen te gaan. Daartoe hebben ook zij en haar fractie opgeroepen. In De Nationale Assemblee wordt er onderling over gesproken of het gebouw niet moet worden ontsmet. Wat er gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Betalen waarborgsom voor deelname aan verkiezingen lijkt toch overbrugbaar

(Bron foto: PRO)
Partijen weten forse waarborgsom van Srd 96.250 bijeen te schrapen


Hoewel het betalen van de waarborgsom voor veel voornamelijk kleine en nieuwe partijen een zorgpunt werd genoemd, lijkt dat dezer dagen geen issue meer. Dit is immers een van de vereisten als een partij zich bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) wil registreren voor deelname aan de verkiezingen; die zijn, hoe krom of scheef ook, genoodzaakt hieraan te voldoen, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 20 maart 2020.

Op de vierde dag van de registratie gisteren hebben respectievelijk SPA, PRO, BEP en de PL zich ingeschreven. Die hebben op alle mogelijke manieren de waarborgsom van Srd 96.250 bij elkaar gehaald.

Dankzij donaties van onder meer 'personen die geloof hebben in de partij' heeft de SPA dit bedrag kunnen ophoesten. 'Er zijn mensen die elke maand Srd 10 hebben gestort maar ook mensen buiten de partij die geloof in ons hebben, in het werk dat we doen en die hun ondersteuning hebben gegeven', zegt voorzitter Guno Castelen. Ook vanuit het bedrijfsleven is gedoneerd.

Echter, volgens Castelen is niet alleen de waarborgsom een uitdaging geweest. Het aanschaffen van partijshirts kost ook veel, rond de 15.000 Amerikaanse dollar. De hoogte van het bedrag heeft te maken met het feit dat de partij genoodzaakt is om gebruik te maken van luchtpost, zodat de shirts op tijd kunnen worden aangeleverd. 'Het is niet weinig geld en het is niet geld van ons alleen. Het is geld van de samenleving, mensen die geloven in wat we doen en daarom voelen we ons verplicht om anderen ervan te overtuigen op ons te stemmen. A sani a no prey prey, a sani na echte.'


PRO-voorzitter Gerold Sewcharan zegt, dat de partij via donaties vanuit de gemeenschap de waarborgsom bijeen heeft gehaald. Hij heeft samen met hoofdbestuurslid Audrey Christiaan en in aanwezigheid van andere partijleden de registratie gedaan bij het CHS in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

Na hen was het de beurt aan de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP). Wanneer hem na de registratie gevraagd wordt hoe het is gegaan met de waarborgsom, reageert ondervoorzitter Edgar Dikan: 'Small thing. Als we bijna twintigduizend leden hebben en een ieder zet honderd Srd dan hebben we Srd 200.000 hôr.'

Dikan stelt dat de partij vanaf haar oprichting op basis van eenheid, solidariteit en broederschap stand heeft weten te houden. 'Daarom zijn we in staat om als collectief besluiten nemen, omdat niemand ons overruled vanwege het feit dat alleen diegene financieel bijdraagt.'

Voor Pertjajah Luhur (PL), die op feestelijke wijze het KKF-gebouw betrad, was de waarborgsom niet zozeer een uitdaging. Wat voorzitter Paul Somohardjo nu het meest bezighoudt, is de voortgang van de verkiezingen. Hij ziet er nauwlettend op toe, dat de datum niet wordt verschoven, zoals volgens hem wordt geïnsinueerd.

De PL-voorzitter heeft in verband met het coronavirus personen aangemaand om, als zij zich ziek voelen, thuis te blijven doch niet angstig of krampachtig te zijn, 'want dat betekent dat je de president, die zo graag de verkiezingen wil uitstellen, daartoe stimuleert. Onthoud één ding, bij het uitstellen van de verkiezingen gaan wij nog dieper en dieper zinken.'

EBS: 'Bedrijf dient niet als onderpand voor aanvragen internationale lening'

'Fake news is destabiliserend, met kennelijke bedoeling samenleving verder in een panieksituatie te doen belanden'


De Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft vandaag, vrijdag 20 maart 2020, in een persbericht (zie onderaan) categorisch ontkend, dat het bedrijf of delen ervan als onderpand dienen voor het aanvragen van een internationale lening. Berichten daarover circuleren op Facebook (zie hierna). 

De EBS wenst 'met klem' aan te geven dat daar 'op geen enkele wijze' sprake van is. Deze vorm van berichtgeving wordt door het bedrijf betiteld als 'destabiliserend, met de kennelijke bedoeling de samenleving verder in een panieksituatie te doen belanden'.


Het nutsbedrijf zegt te betreuren, dat personen op deze wijze proberen onnodig een paniekreactie teweeg te brengen. De EBS verwijst deze vorm van berichtgeving naar het rijk der fabelen.

Het bedrijf wenst voorts te benadrukken, dat zij onder alle omstandigheden zijn plicht, namelijk het leveren van elektriciteit en gas aan de gemeenschap, zal blijven nakomen.

Hof van Justitie: Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan moeten hun zetels opgeven

'Krachtens de wet zijn Sapoen en Chitan teruggeroepen'

Sapoen: 'De partij zal het hoofd buigen voor recht en wet'


De Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, die kort na de verkiezingen van 2015 zich losgemaakt hadden van Pertjajah Luhur om de toen vormende coalitie te ondersteunen, moeten hun zetels opgeven. Ze zijn volgens de Terugroepwet geen parlementariërs meer. Dat heeft het Hof van Justitie vanmorgen, vrijdag 20 maart 2020, beslist. 

Pertjajah Luhur en andere toenmalige V7-partijen had deze twee volksvertegenwoordigers teruggeroepen, maar ze weigerden de zetels op te geven.

De Nationale Assemblee heeft in verband met die kwestie de wet zodanig gewijzigd waardoor ze tot nu toe konden aanblijven. Pertjajah Luhur en de overige partijen spanden een rechtszaak aan, maar verloren die.

In hoger beroep heeft het Hof de eerdere beslissing van de civiele rechter verworpen en beslist dat krachtens de wet Sapoen en Chitan zijn teruggeroepen. Het vonnis moet nog betekend worden.

Sapoen, politiek leider van de Hervorming- en Vernieuwingsbeweging (HVB), zegt in een reactie, dat de partij het hoofd zal buigen voor recht en wet. Hij zegt dat hij de officiële informatie nog moet krijgen van zijn advocate, Nailah van Dijk. Democratie en rechtsstaat zijn belangrijk voor de HVB, benadrukt Sapoen. Hij merkt op dat het niet gaat om twee of drie zetels.

Bij de HVB ging het om de hervorming binnen Pertjajah Luhur. Op de kandidatenlijst van Wanica, zal Sapoen prijken. Hij gaat weer voor een plek in de top 7 in Wanica. Ook Mike Noersalim, die minister van Binnenlandse Zaken is, bevestigt dat hij op de kandidatenlijst komt in Paramaribo.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws)

Staf Collectief MinOWC breekt per direct met minister Ferrier

Ferrier heeft tot nader order bespreking met bond verschoven

- 'Ferrier probeert zich te verschuilen achter de nationale bezorgdheid rond Covid-19'
- 'De minister blijkt te volharden in rancuneuze besluiten'


De bespreking van minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) met het Staf Collectief MinOWC, die woensdag zou worden gehouden, is door Ferrier tot nader order verschoven. Volgens het collectief probeert Ferrier zich te verschuilen achter de nationale bezorgdheid rond Covid-19. De bond heeft op grond hiervan per direct met de minister gebroken en houdt vandaag, vrijdag 20 maart 2020, een persconferentie in het ABO-gebouw aan de Kernkampweg, zo bericht Starnieuws. 

De persdienst van de Confederatie van Organisaties van Landsdienaren (COL) schrijft in een persbericht, dat Ferrier verslag zou doen over het besluit aangaande de ontheffing van de onder-directeur Onderwijs. Deze afspraak was gemaakt op vrijdag 13 maart. Het Stafcollectief zou bijgestaan worden door de personeelsbond (BPMO) en de COL.

De bonden hadden een volmondige bekentenis afgedwongen van de minister die er op neerkomt, dat zij schromelijk verzuimd had de betrokkene te verwittigen van de redenen tot ontheffing. Als gevolg hiervan heeft betrokkene zich ook niet kunnen verweren. Ook zijn er andere punten waarover er verder gesproken moet worden, staat in het persbericht.

De werknemersorganisaties zeggen te constateren, dat de minister blijkt te volharden in rancuneuze besluiten. Zij hebben daarom met onmiddellijke ingang met de minister gebroken, schrijft de COL-persdienst.

De bonden hebben gisteemorgen een strategie bepaald om middels fysieke strijd de gewraakte ontheffing in te doen trekken. De bonden hebben in een ander schrijven de president gevraagd om te interveniëren, zodat verdere escalatie wordt voorkomen. De mogelijkheid bestaat dat de acties ingaande maandag in aangepaste vorm worden hervat, zegt de COL.

De brieven van het Stafcollectief MinOWC aan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en van de COL aan de president:


Abdiel (NDP) weerspreekt geruchten dat door wetswijziging vreemde valuta van burgers omgezet gaan worden in Srd

'Ook dat u uw vreemde valuta niet zult kunnen lichten en Srd's krijgt is niet waar'


In de samenleving is er door verspreiding van valse informatie behoorlijk wat ruis ontstaan. Beweerd wordt, dat bij wet later vandaag, vrijdag 20 maart 2020, vastgesteld zal worden dat vreemde valuta van de gemeenschap omgezet zullen worden in Srd. 

'Dit is bezijden de waarheid. Ook dat u uw vreemde valuta niet zult kunnen lichten en in SRD uw geld krijgt, is niet waar. De initiatiefnemers hebben een wijziging van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 ingediend in De Nationale Assemblee, om de koersopdrijving en de abnormale prijsopdrijving tegen te gaan'. aldus initiatiefnemer Amzad Abdoel (NDP) op Starnieuws.

De initiatiefwet wordt vandaag in behandeling genomen door De Nationale Assemblee. De vergadering staat geagendeerd voor tien uur vanochtend.

Bij de voorbereiding van deze wet hebben de initiatiefnemers veel input gehad over wat er allemaal gedaan kan worden om het valutaverkeer beter te ordenen en het volk beter te beschermen. Zo worden er op dit moment verschillende koersen gehanteerd die weer van invloed zijn op de prijzen van goederen en diensten. Er zijn koop- en verkoopcontracten gesloten waarbij de koper in Srd verdient, maar het af te lossen bedrag tegen de dagkoers wordt berekend.

Bedrijven die hun goederen en diensten uitsluitend in vreemde valuta aanbieden, hanteren dagelijks een andere koers. De gemeenschap heeft enorm veel last hiervan, benadrukt Abdoel. Met de huidige situatie dreigen velen hun gekochte huizen, auto's, enzovoorts te verliezen. Al deze zaken zijn onder de aandacht van de initiatiefnemers en de commissie van rapporteurs gebracht.

'En hiervoor proberen wij een oplossing te vinden. Wij kijken ook hoe wij ervoor kunnen zorgen, dat vreemde valuta gekanaliseerd kunnen worden naar de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit, ter versterking van de positie van de internationale reserves van de CBvS. Met de huidige Covid-19 wereldcrisis moet daaraan gedacht worden, willen we op korte termijn en lange termijn de importen van basisgoederen en medicamenten veilig stellen. Het verbieden van contante transacties in vreemde valuta zou de druk van de wisselkoers enigszins verlichten. Ook dit wordt bestudeerd', zegt Abdoel.

De initiatiefnemers kijken samen met de commissie van rapporteurs naar alle voorstellen die concreet zijn gedaan. 'Wat we kunnen, zullen we meenemen ten bate van het volk. Ons doel is niets anders dan de valutatransacties en het valutaverkeer zodanig te ordenen dan het volk adequaat beschermd wordt', aldus Abdoel.

Oud-Assembleelid en advocaat Harish Monorath voorstander uitstel verkiezingen van 25 mei

'Met nog twee maanden te gaan, is hele verkiezings- campagne in de soep gelopen'

'Ik denk dat de president de noodtoestand moet afkondigen en de verkiezingen moet uitstellen'


In tegenstelling tot wat minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken vindt, vindt oud-parlementariër en advocaat Harish Monorath wèl dat er een noodzaak is om de  verkiezingen van 25 mei  te verschuiven.

'Ik ben er voorstander van dat de verkiezingen worden uitgesteld. We zijn nu al in maart en met nog twee maanden te gaan, is de hele verkiezingscampagne in de soep gelopen. Er kunnen geen bijeenkomsten worden gehouden en geen massameetings. Ook al zouden massameetings niet iets meer van deze tijd zijn, dan nog komen de politieke voorbereidingen, waaronder het voorzien van de samenleving om hoe te stemmen, weg te vallen. Is er nog tijd, ruimte en motivatie over om duizenden personeelsleden in te werken? Ik denk dat de president de noodtoestand moet afkondigen en de verkiezingen moet uitstellen. Dit op basis van de algemene gezondheidsvoorzorg', zegt Monorath vandaag, vrijdag 20 maart 2020, in het Dagblad Suriname.

Noersalim zei dinsdag op de dagelijkse update persconferentie, dat er vooralsnog geen redenen zijn de verkiezingen uit te stellen, gelet op maatregelen die het ministerie heeft getroffen.

Monorath benadrukt, dat hij op zich geen voorstander is van het uitstellen van de verkiezingen, gezien de economisch slechte situatie waarin het land nu verkeert. 'De koers is niet meer onder controle en het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme doet niks tegen de winkeliers', aldus Monorath.

Hij voert aan, dat de realiteit uitwijst, dat Suriname nog niet zover is om alles via de digitale wereld te doen. 'Suriname heeft nog steeds een cultuur dat we veel met one-on-one werken. Afspraken en deals, niets gebeurt digitaal. Alles gebeurt persoonlijk. Met het Coronavirus worden bepaalde mensen gedwongen om digitaal te werk te gaan, maar er is nog steeds een grote groep die niet daarin mee kan. Die moeten allemaal ook gaan stemmen op 25 mei. Op de verkiezingsdag moeten 300.000 plus mensen gaan stemmen op de verschillende stembureaus. Als een van ze een drager is en iets vasthoudt of aanraakt, raken alle mensen in de volgende uren besmet, zij gaan naar huis en besmetten ook hun mensen thuis.'

Als voorbeeld noemt hij het geval in Italië waar mensen binnen een zeer korte tijd duizenden hebben besmet met het Coronavirus. Het aantal doden in Italië door het nieuwe Coronavirus is tot boven de 2.500 gestegen. Het burgerbeschermingsagentschap in Italië meldde, dat er de afgelopen 24 uur 345 mensen waren overleden en dat de teller nu op 2.503 staat. Het aantal besmettingen steeg van 27.980 naar 31.506. 'Italië is nog er bij een rijk land met zoveel duizend beademingsapparaten. Wij hebben niet eens 100 beademingsapparaten', aldus de politicus.

Wat Monorath het meest stoort, is het gedrag van ouders nadat de paasvakantie is vervroegd. 'Omdat hun kinderen vrij zijn, gaan ze met hun kinderen buiten de stad om te wandelen bij voornamelijk de zwemoorden. Aldoor zie je op Facebook foto’s van mensen die waren gaan zwemmen of wandelen. Dan heb je de hangjongeren bij winkels. Mensen begrijpen niet wat voor gevaren er zijn. Daarom moest de regering vorige week al de noodtoestand afkondigen en de grenzen sluiten.'

Hij adviseert de districtscommissaris van Para om ook de zwemoorden en andere gelegenheden voor onbepaalde tijd te sluiten.

Als advocaat geeft hij een pluimpje aan het Hof van Justitie (HvJ), dat ingaande gisteren haar dienstverlening strak heeft aangepast. 'Het is een bijzonder pluimpje, omdat het Hof van Justitie als rechtsprekend orgaan, onafhankelijke rechtsmacht binnen de staatswege, onmiddellijke voorzorgsmaatregelen heeft getroffen. Dat wil dus niet zeggen, dat alle zittingen zijn gesloten, maar bijzondere gevallen kunnen nog steeds voortgaan. Maar, als bijvoorbeeld de regering de noodtoestand had afgekondigd, dan kon ook dit een beetje worden aangehouden', aldus Monorath.

Minister Moestadja: 'Werkgever mag werknemer niet verplichten verlof op te nemen'

'Ministerie van Arbeid zal optreden tegen werkgevers die misbruik maken van situatie'


Minister Soewarto Moestadja van Arbeid betreurt het, dat er werkgevers zijn die werknemers verplichten om verlof op te nemen gedurende de periode dat het bedrijf is gesloten vanwege de Covid-19 situatie. 

'Het ministerie van Arbeid zal optreden tegen werkgevers die misbruik wensen te maken van de ontstane situatie', zegt de bewindsman, aldus donderdag 20 maart 2020 het Nationaal Informatie Instituut.

Hij legt verder uit, dat verlof alleen in overleg kan worden genomen tussen de werkgever en de werknemer. De werkgever mag de werknemer niet verplichten verlof op te nemen. Als de werknemer bereid is zijn of haar arbeid te verrichten, en de werkgever maakt geen gebruik daarvan, blijft het recht op loon voortbestaan.

Werknemers die klachten hebben of ontslag is aangezegd om welke reden dan ook, mogen hun klacht kenbaar maken via het emailadres covid.arbeid@gov.sr. Voor meer contactinformatie van de Arbeidsinspectie worden burgers verwezen naar de website van het ministerie van Arbeid www.atm.gov.sr.

Er is een speciaal intakeformulier ontwikkeld op de website.

Minister Moestadja doet een beroep op werkgevers en –nemers om in alle redelijkheid met elkaar te communiceren en gezamenlijk oplossingen voor issues, die in deze lock down periode vanwege Covid-19 is ontstaan, te zoeken.

'Bonaire neemt verregaande extra beperkende maatregelen om Covid-19 te weren'

'Nog steeds geen indicatie van een besmetting op het eiland'


Tijdens de persconferentie over de noodmaatregel die vanaf woensdag 18 maart van kracht is, heeft gezaghebber Edison Reina tijdens zijn toespraak het waarom en de precieze invulling van de noodverordening verder uitgelegd, aldus vrijdag 20 maart 2020 het Antilliaans Dagblad.

'Zoals ik u al eerder heb laten weten komen alle leden van het eilandelijk bestuursteam iedere dag bijeen om te besluiten welke maatregelen nodig zijn om Bonaire zo goed mogelijk te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus. Ondanks het feit, dat er nog steeds geen indicatie is van een besmetting op het eiland, nemen wij verregaande extra beperkende maatregelen. Vanuit het perspectief van de medici zijn deze maatregelen nog niet noodzakelijk toch zetten wij deze in werking', aldus de gezaghebber.


Aan de hand van een noodverordening is besloten, dat scholen per direct dicht gaan evenals sport- en fitnessclubs, sportaccommodaties, kerken en zwembaden. Restaurants en horecagelegenheden moeten rekening houden met ‘social distancing’ en er mogen maximaal 50 personen in het pand aanwezig zijn. Er geldt een samenscholingsverbod, een verbod op hinder en een verbod op evenementen met meer dan 50 personen.

De luchthaven wordt beveiligd en is uitsluitend toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Bedrijven hoeven niet te sluiten, maar worden geadviseerd na te denken over het invullen van hun eigen kritieke processen. Hen wordt gevraagd de nodige voorzichtigheid te betrachten en zich te houden aan de maatregelen om verspreiding te voorkomen. ,

'Toeristen op het eiland die uit een risicogebied zijn gekomen worden nu verplicht om in quarantaine te blijven. Er is nog geen sprake van een besmetting, maar de overheid zal de bevolking blijven informeren over het aantal quarantainegevallen. Er is opvangmogelijkheid geregeld voor de kinderen van mensen die werken in de zorg en dit zelf niet kunnen regelen. Er wordt nu nog gezocht naar opvang voor de kinderen van mensen die werken in andere cruciale bedrijfstakken', aldus Rijna.

Aruba stelt avondklok in om verspreiding coronavirus tegen te gaan

Overtreders kunnen een boete van maximaal 10.000 florin krijgen


Aruba heeft vanaf morgen een avondklok ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 21.00 uur en 06.00 uur mag niemand op straat zijn. Overtreders kunnen een boete van maximaal 10.000 florin krijgen, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 20 maart 2020.

Vanaf gisteren moeten alle casino's, bioscopen en sportscholen sluiten. Sportactiviteiten in groepen zijn niet toegestaan. Alle winkels en bedrijven moeten om 20.00 uur dicht. Dit geldt ook voor hotels, bars en restaurants. Uitzonderingen zijn: Apotheken van wacht, restaurants die voedsel serveren via een drive-thru en bezorging, benzinestations met betaling via een raam. Deze zaken moeten om 22.00 uur dicht.

De regering heeft besloten om alle casino’s en bioscoopzalen te sluiten. Teamsportactiviteiten en sportactiviteiten waar groepen mensen bij aanwezig zijn zullen niet meer plaatsvinden. Dit soort activiteiten brengen veel mensen op de been en leiden tot drukte en zorgen ervoor dat mensen te dicht bij elkaar komen. Aangezien menselijk contact de bron is van verdere verspreiding van het virus, moet drukte te allen tijde vermeden worden.

De regering dringt er bij alle burgers op aan zich aan deze regels te houden en zo te voorkomen dat het virus zich verder zal verspreiden. Alle openbare evenementen worden afgelast tot 31 maart 2020. Dit behelst alle overheidsactiviteiten en alle privéactiviteiten met een politievergunning. Inwoners die terugkeren naar Aruba moeten in quarantaine gaan voor twee weken. De toegang van reizigers uit alle landen (inkomende vluchten) is beperkt, behalve voor inwoners en vracht.

Contactnummers voor inwoners van Aruba die (door de grenssluiting) in het buitenland vastzitten en hulp nodig hebben om terug te keren, zijn 5696897, 5689251 en 5637928.

Luchthaven Reina Beatrix heeft de controle van vluchten vanuit andere landen die niet onder de reisbeperkingslijst vallen, aangescherpt.

De scholen zijn vanaf maandag 16 maart de hele week gesloten en aan het einde van de week wordt hierover nader beslist. Deze maatregel is van toepassing op scholen, kinderdagverblijven en alle organisaties die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs en de zorg voor onze kinderen. Bezoeken aan verpleeghuizen zijn niet toegestaan. Overheidsdiensten werken met een minimale personeelsbezetting Voor de laatste updates en ontwikkelingen omtrent de coronacrisis, kunnen burgers terecht op website van Directie Volksgezondheid. www.arubacovid19.org.

Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.wil dat steunpakket wordt geactiveerd ‘in de vorm van een noodkredietlijn'

CBCS: Private sector steunen om massaontslagen te voorkomen

'Curaçao en Sint Maarten beschikken niet over instrumenten en middelen om deze crisissituatie te mitigeren'


'Sociaal kan het leed alleen worden verlicht als salarissen worden doorbetaald ondanks het wegvallen van de omzet', aldus José Jardim, interim-president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). De CBCS acht het van groot belang, dat een steunpakket wordt geactiveerd - ‘in de vorm van een noodkredietlijn’ - voor de overheden van Curaçao en Sint Maarten en respectieve private sectoren, ter dekking van de overheidstekorten en om de private sector financieel te steunen. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 20 maart 2020.

'Dit laatste dient te voorkomen dat massaontslagen plaatsvinden. Curaçao en Sint Maarten beschikken niet over instrumenten en middelen om deze crisissituatie te mitigeren.' 

De overheden hebben niet de budgettaire ruimte om dit op te vangen en kunnen bovendien krachtens de Rijkswet financieel toezicht (Rft) niet lenen om deze situatie aan te pakken. 'Curaçao en Sint Maarten staan voor een zware opgave. Juist in deze tijden moeten de landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden elkaar hulp en bijstand verlenen. Solidariteit is nu belangrijker dan ooit', benadrukt Jardim.

Uniek is dat het gehele Koninkrijk tegelijk voor dezelfde ingrijpende uitdagingen staat. De Centrale Bank in Willemstad ziet ‘geen andere mogelijkheid’ dan dat ruimte wordt gegeven om af te wijken van de financiële normen uit de Rijkswet omdat ‘grote tekorten op de lopende dienst onvermijdelijk worden’.

Lionstone hotels op Curaçao sluiten voorlopig de deuren noodgedwongen vanwege coronacrisis

Sunscape en Dreams sluiten voorlopig de deuren; geen toeristen


Sunscape Resort en Dreams Curaçao sluiten de deuren. Dat geldt ook voor Floris Suite en Moomba Beach. Allen eigendom van Lionstone. Samen goed voor 750 hotelkamers op het eiland, waar al snel ruim 900 personen werkzaam zijn. Het zijn de eerste grote hotels op Curaçao die noodgedwongen als gevolg van de coronacrisis voorlopig - voor onbepaalde tijd - dichtgaan. Er zullen naar verwachting meer en waarschijnlijk veel volgen. Simpelweg omdat er geen gasten zijn. Aldus Rolf Sprecher vandaag, vrijdag 20 maart 2020, in het Antilliaans Dagblad

In Sunscape is nog een handjevol van de 341 kamers bezet. Die toeristen verhuizen morgen naar Dreams, dat voor Lionstone door dezelfde keten, AMResorts, wordt geëxploiteerd.


In Dreams zijn nog een kleine 40 van de 197 kamers gevuld, maar die gasten vertrekken in de dagen daarna, waarna het pas geheel geüpgraded Dreams - het voormalige Hilton Curaçao - medio volgende week leeg is en sluit.

De waardevolle toeristische complexen worden vanaf dan bewaakt door securitybedrijven, vertelt Sprecher die senior vice president of operations is van Lionstone. Dat geldt ook voor Floris Suite (72 kamers), dat nog open zou blijven tot na Pasen, waarna er een grondige renovatie plaatsvindt. Dit laatste gaat nog wel door.

Ook de geplande uitbreiding met de 53 luxe Spazio’s gaat in principe door, maar Moomba Beach (34 kamers) gaat eveneens dicht. Het personeel krijgt deze maand, maart, salaris uitbetaald, maar de werknemers moeten de komende periode hun vakantiedagen van 2020 gebruiken. De werkmaatschappijen op Curaçao van Lionstone hebben een maandelijkse payroll van 1,5 miljoen dollar, zegt Sprecher. 'Daar staan vanaf nu géén inkomsten tegenover.'

De prijs van een ei lijkt zich enigszins te stabiliseren

'Langzaam stijgende prijs heeft te maken met de gestegen prijs van voer'


Waar de consument vanwege overschot op de markt tot voor kort nog voor Srd 15 een rek eieren van dertig stuks kon kopen, schijnt dit langzaamaan te veranderen en gaat de prijs weer naar het normale niveau van tussen Srd 25 en Srd 30. Dit is een gunstige ontwikkeling voor de Associatie Pluimveesector Suriname (APSS), die zich enkele weken geleden heeft beklaagd over de prijzen die volgens haar ver beneden de kostprijs lagen. 

Voorzitter Nemchand Kanhai zegt vrijdag 20 maart 2020 in de Ware Tijd, dat de langzaam stijgende prijs te maken heeft met de gestegen prijs van voer. Hij verwacht dat het niet lang meer zal duren voordat een ei voor Srd 2 per stuk over de toonbank gaat. Volgens Kanhai kunnen de boeren het zich door de hoge voerprijs niet permitteren om veel kippen te hebben.

'Als je legkippen hebt en je merkt dat ze veel eten en de opbrengst van de eieren veel lager is dan wat je aan voeding uitgeeft, ga je over tot slachten, want het kost je anders veel geld', legt hij uit. De voorzitter zegt, dat de prijs van een zak voer in zeer korte tijd een grote sprong heeft gemaakt: van Srd 140 naar Srd 210.

Hij zegt, dat het coronavirus vooralsnog geen invloed heeft op de sector. Het enige dat volgens hem speelt is, dat de distributie van de eieren moeilijker gaat, omdat veel supermarkten gesloten zijn.

De overschotten die leidden tot de dumpprijzen hadden volgens de associatie te maken met de vele legkuikens die vorig jaar waren ingezet om de schaarste op te vangen. Kanhai beklaagde zich erover, dat het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme het toen wel nodig vond om met belanghebbenden om de tafel te gaan voor een oplossing. 'We werden toen bijna op het matje geroepen', zei hij begin deze maand.

De vereniging had in een verklaring ook gewezen op diverse omstandigheden die maken dat de markt overspoeld raakt; onder meer door de komst van nieuwe broederijen die niet bij haar zijn aangesloten. Voorts werd aangehaald, dat de boeren middels export of subsidie in staat zouden zijn om de situatie het hoofd te bieden. Hoewel de prijs zich nu enigszins stabiliseert, staan deze punten voor de vereniging nog steeds overeind.

Productie van ID-kaarten met ruim driehonderd procent gestegen

(Bron foto's: NII)
183.000 ID-kaarten zijn geproduceerd in een jaar tijd


Het Nationaal Informatie Instituut, NII, bericht donderdag 19 maart 2020, dat  de productie van ID-kaarten met de introductie van het nieuw ID-systeem met ruim driehonderd procent is gestegen. Op 15 maart 2019 vond de start plaats van het nieuwe ID-systeem, waarna op 17 maart 2019 de eerste officiële werkdag voor het aanvragen van de nieuwe ID-kaart begon. 

'Het aantal uitgegeven nieuwe ID-kaarten van 17 maart 2019 tot en met 17 maart 2020 is 160.000. Het aantal nieuwe ID-kaarten dat nog moet worden afgehaald ligt rond de 23.000. Dit betekent, dat er 183.000 ID-kaarten zijn geproduceerd in een jaar. Vergeleken met het oude ID-systeem hadden we een productie van ongeveer 56.000 per jaar. We zouden dus drie jaren nodig hebben om het aantal reeds uitgegeven nieuwe ID-kaarten te produceren', zegt Valerie Finsy, manager Print House (PH) van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), tijdens de viering van een jaar PH.

Finsy zegt, dat met dit nieuw ID-systeem ook getracht wordt om fraudegevallen tot het verleden te laten behoren. 'De nieuwe ID-kaart bevat onder andere een chip, een elektronische gegevensdrager, waarop enorm veel informatie kan worden opgeslagen. Het vervalsen van een identiteitskaart zal praktisch niet mogelijk zijn, simpel vanwege het feit dat ook de biometrische gegevens van de burger worden opgeslagen. Op termijn zal het overleggen van een uittreksel overbodig worden gemaakt.'

Waar er voorheen alleen op het CBB aan de Jagernath Lachmonstraat een ID-kaart kon worden gemaakt, kan met dit nieuwe systeem nu bij elke Bureau voor Burgerzaken (BvB) een aanvraag worden gedaan. Bij de aanvraag worden de persoonsgegevens, de vingerafdrukken en foto van de burger ter plekke bij de BvB afgenomen. Deze data worden vervolgens digitaal naar de PH gestuurd, waarna de burger binnen 30 werkdagen zijn of haar identiteitskaart in ontvangst krijgt bij het BvB waar de aanvraag is gedaan.

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft voor het afhalen van de ID-kaarten verschillende stappen ondernomen om burgers in kennis te stellen over de stand van zaken van hun aangevraagde ID-kaart. Op de BvB’s zijn er inkijklijsten met de ID-nummers die al gereedliggen. Ook kunnen de burgers de CBB-website, ccb.gov.sr., raadplegen en of bellen met de afdeling Voorlichting van het CBB op het telefoonnummer 494411.

Het aantal van zeven BvB’s waarmee is gestart met een ID-booth, is vermeerderd naar 19 BvB’s waar alle ID-gerechtigde burgers terecht kunnen voor het aanvragen van hun identiteitskaart.

De locaties zijn:
Paramaribo: Kwatta, Combe en Flora
Wanica: Lelydorp
Commewijne: Meerzorg
Marowijne: Moengo en Albina
Saramacca: Groningen
Coronie: Friendship
Nickerie: Nw. Nickerie, Henar en Corantijnpolder
Para: La Vigilantia en Onverwacht
Brokopondo: Brownsweg en Centrum
Sipaliwini: Apoera, Atjonie, Debike (Te Stoelmanseiland is er reeds een test gedaan met de connectivity en zal op korte termijn ook operationeel zijn).

In Nickerie 40 mensen in quarantaine geplaatst na terugkeer uit Guyana

(Bron foto: Kaieteur News Online)
Uit Suriname zijn 109 buitenlanders overgezet naar Guyana


In het district Nickerie zijn 40 mensen in quarantaine geplaatst, nadat ze uit buurland Guyana waren teruggekeerd via South Drain met het Guyanese veer MB Sandaka. 

Van Suriname uit zijn 109 buitenlanders, vooral Guyanezen, overgezet naar het vasteland van Guyana. Het gaat om mensen die aan beide zijden waren gestrand door het dichtgooien van de grenzen, waarbij ook de veerverbinding stil kwam te liggen. Bij aankomst zijn de passagiers te South Drain direct gecheckt door de Port Health Officers.

Districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe, die het heel proces heeft gevolgd, zegt vandaag, vrijdag 20 maart 2020, op Starnieuws dat er geen verdachte gevallen waren. Onder de groep zijn geen kinderen.

De mensen zijn aldus de Ware Tijd door medewerkers van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg te South Drain gecheckt. Volgens het rapport zijn er dus geen coronaverschijnselen aangetroffen. 'Hun lichaamstemperatuur is normaal en er zijn ook geen andere aandoeningen geconstateerd. Maar, ze zijn wel van buiten gekomen. Dan moet je opgevangen en in quarantaine geplaatst worden. Of ze thuis in quarantaine gaan horen we wel in de loop van de dagen.'

Het gaat niet alleen om terugkerende Nickerianen, maar ook Surinamers uit Paramaribo en Commewijne en zeker twee Amerikanen. De groep is op twee locaties ondergebracht. Politie en militairen bewaken de locaties, opdat de mensen de plek niet verlaten. Transport, opvang en voeding komen ten laste van het district. Kurban-Baboe hoopt dat het niet te lang gaat duren. Ze wacht de instructies van de centrale autoriteiten af.

Personen die medicatie nodig hebben, worden de komende dagen met medewerking van de Regionale Gezondheidsdienst voorzien.

Kurban-Baboe zegt, dat ze woensdagavond te horen kreeg dat de mensen zouden aankomen. Er is vanaf dat moment hard gewerkt om de transport, opvang en al wat er bij komt, te organiseren. Sommige van de reizigers vonden dat ze niet van te voren in kennis waren gesteld van de verplichte afzondering. De aanwezige NCCR-functionarissen (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) hebben de mensen erop gewezen, dat het om nationaal belang gaat en om eenieders gezondheid. In ieder geval hebben de mensen verder niet moeilijk gedaan en zijn ze nu goed gehuisvest.

Kurban-Baboe hoopt deze week nog te horen of de mensen in thuis-quarantaine zullen worden geplaatst.

Directrice Directoraat Nationale Veiligheid waarschuwt feestgangers die naar ‘Tequila Party’ willen gaan

'Ga naar het feestje, we gaan jullie allemaal oppakken'


Luitenant-kolonel Danielle Veira, directrice van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) in Suriname, heeft feestgangers die vandaag naar een Tequila Party van Danceclub Tequila hadden willen gaan gewaarschuwd. 

Op niet mis te verstane wijze maakte zij duidelijk, dat feestgangers dit beter achterwege kunnen laten, in verband met het coronavirus. Danceclub Tequila, die de Tequila Party had aangekondigd, heeft inmiddels laten weten, dat zij per direct is gesloten, zo meldt Waterkant.net vandaag, vrijdag 20 maart 2020.


Vanwege de uitbraak van het coronavirus in Suriname, waar op dit moment meerdere mensen besmet zijn, zijn party’s verboden. Tijdens de dagelijkse update persconferentie van de autoriteiten gisteren, sprak Veira de feestgangers streng toe.

 '(...) Ga naar die Tequila Party, ie kang go jerre! Je zult zien waar je je tijd door gaat brengen de volgende avond. Ga naar het feestje, we gaan jullie allemaal oppakken. Want jullie gaan niemands leven in gevaar brengen met jullie Tequila Party. Doe het.. nee: Doe het! Je wil zien wat er gaat gebeuren? Doe het!!..'


Suriname in gesprek met diverse internationale financiers voor ondersteuning bestrijding Covid-19

Wereldbank stelt al 5 miljoen Amerikaanse dollar noodfinanciering ter beschikking


Suriname is, via het ministerie van Financiën, in gesprek met diverse internationale financiële instituten, zoals IMF (Internationaal Monetair Fonds), IDB (Inter-American Development Bank), IsDB (Islamic Development Bank), OFID (OPEC Fund for International Development) en de Wereldbank, om in aanmerking te kunnen komen voor de ondersteuningsfaciliteiten die door deze instituten rondom Covid-19 in het leven zijn geroepen. 

Dergelijke ondersteuningsfaciliteiten zijn gebruikelijk bij ingrijpende gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld grootschalige natuurrampen en nu dus Covid-19 dat de wereld in zijn greep houdt, aldus het Nationaal Informatie Instituut donderdag 19 maart 2020.

Op 4 maart maakte het IMF bekend, dat zij 50 miljard Amerikaanse dollar ter beschikking kan stellen voor de lage-inkomens en ontwikkelende landen die steun nodig hebben ten behoeve van hun gezondheidssector in het kader van de Coronavirus uitbraak.

Op dinsdag 17 maart 2020 maakte de Wereldbank bekend, dat zij via de Fast Track Covid-19 Facility (FTCF) ruim 14 miljard Amerikaanse dollar ter beschikking hebben voor lidlanden en bedrijven. Het ministerie van Financiën heeft volgens de voorgeschreven procedures de aanvragen voor Suriname reeds ingediend.

Een toegewezen steunpakket kenmerkt zich vanwege het noodkarakter door zeer soepele voorwaarden en een langere aanlooptijd voor terugbetaling, waardoor de betaalbaarheid van deze lening voor reeds kwetsbare landen wordt gewaarborgd. Elk instituut heeft zijn eigen parameters op basis waarvan wordt beoordeeld voor welk steunpakket een land in aanmerking kan komen.

De Wereldbank heeft reeds aangegeven, dat Suriname zal kunnen beschikken over 5 miljoen Amerikaanse dollar aan noodfinanciering ten behoeve van de bestrijding van Covid-19. Ook van de andere instituten wordt op korte termijn uitsluitsel verwacht.

Aanvullend geeft het ministerie van Financiën aan dat zij, nadat deze bijdrage aan de huidige, spoedeisende medische vraagstukken zeker gesteld zijn, ook de vraagstukken van de interne economie aangepakt zullen worden met nationale actoren.

Buschauffeurs van Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) in staking

Subsidieachter- standen nog steeds niet uitbetaald door overheid en tarieven al zes jaar onveranderd...

'De overheid mag weten dat we serieus bezig zijn en dat we dit niet langer pikken'


De buschauffeurs van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) zijn sinds gisteren in staking, omdat hun subsidieachterstanden nog steeds niet zijn uitbetaald door de overheid. Bovendien zijn de bustarieven al zes jaar onveranderd. Het geduld is op, liet John Mahadewsing, voorzitter van de PLO, weten. Hij stemde gisteren in met een onmiddellijke staking. De bussen rijden tot nader order niet uit, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 20 maart 2020.

Mahadewsing vindt het niet raar, dat de bushouders het werk hebben neergelegd. 'Ik ben donderdagmorgen gebeld dat er gestaakt zou worden. De maat is vol bij de buschauffeurs. De overheid mag weten dat we serieus bezig zijn en dat we dit niet langer pikken.' Hoe lang de staking zal duren is nog niet bekend. Het bestuur en de buschauffeurs komen spoedig bij elkaar.

Een handjevol nietsvermoedende mensen stond gisteren bij Ondrobon te wachten om naar huis terug te keren. Maar, de bussen kwamen niet.

Bij de Heiligenweg en de Maagdenstraat stonden de PKS-bussen en van het Nationaal Vervoers Bedrijf (NVB) te wachten op hun passagiers. Die rijden wel gewoon hun dienstrooster. Sommige moeten langer wachten dan normaal om te kunnen vertrekken.

Buschauffeur Eric Williams: 'Voordat mijn bus vol is met passagiers, duurt veel langer dan normaal vanwege dat hele coronagedoe.' De hygiëne neemt hij serieus. Hij laat een flesje alcohol zien en een mondkap. 'Die heb ik voor de mensen die hoesten en niezen.' Ook de Tamkas-chauffeurs zitten werkeloos naar hun bus te kijken. Mohan Ritesh: 'Ik ben hier al sinds half tien en ik kan pas om drie uur vertrekken. Ik heb hooguit twee ritten per dag. En alles is tweemaal zo duur geworden, onderhoud, banden, smeerolie... En de ritprijzen zijn nog steeds Srx 2,20. Vanaf morgen gaan wij ook in staking.' 

Iwan Woon, ondervoorzitter van Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), vindt het niet vreemd dat er minder gereden kan worden. Hij geeft aan dat de bussen van het NVB normaal rijden. 'Dat ze minder passagiers krijgen en langer moeten wachten voor ze uit kunnen rijden, is logisch vanwege het coronavirus. De scholen zijn dicht en veel werkend personeel zit thuis. Dus minder mensen op straat.'

Voorzitter van de Vereniging voor de Ontwikkeling van Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV) Suraj Sahadew-Lal, geeft zijn volledige ondersteuning en roept de verantwoordelijke minister op om in debat te gaan. 'Er zijn bushouders die zes tot negen maanden geen geld hebben ontvangen. Daar komen de moordende koersen en prijsstijgingen bovenop. Met de huidige bustarieven komen we bij lange na niet meer uit. En dat heeft niets met het coronavirus te maken.'

Ministerie van Sport- en Jeugdzaken staakt alle projecten ten behoeve van sport- en jeugdontwikkeling vanwege Covid-19

Ministerie doet beroep op sport- en beweeg- faciliteiten om tijdelijk te sluiten


Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken heeft alle projecten ten behoeve van sport- en  jeugdontwikkeling, zoals het Symposium Jeugdgemeenschapsontwikkeling 2020, het Solar Lamps Project, de oplevering van de speeltuin in het Willebrod Axwijk Sportcentrum en van een tweetal multi purpose kunstgrasvelden in Paramaribo, gestaakt vanwege de aanwezigheid van het Covid-19 virus in het land. Dit meldt het ministerie donderdag 19 maart 2020 via het Nationaal Informatie Instituut.

Het ministerie doet een beroep op sport- en beweegfaciliteiten, welke zowel onder haar beheer vallen als onder particulier beheer, om tijdelijk te sluiten.

Binnen de eigen organisatie treft zij ook door de regering uitgevaardigde preventieve maatregelen gedurende de periode 16 maart tot en met 17 april 2020, ter bescherming van het personeel. Het werkschema wordt aangepast om zo het contact tussen de werknemers tot een minimum te beperken alsmede het blijven garanderen van de nodige dienstverlening aan de gemeenschap.

Het ministerie is drukdoende bezig met andere autoriteiten om gestrande sporters, die in voorbereiding op deelname aan de Olympische Spelen in het buitenland vertoeven, zo snel mogelijk naar Suriname te halen.

Ingezetenen in buitenland worden vanaf zaterdag 21 maart opgehaald.

Eerst worden mensen in laag risico-landen naar Suriname gevlogen


Ingezetenen in het buitenland worden vanaf morgen opgehaald. Eerst zullen de mensen die in laag risico-landen zijn het land binnenkomen. Surinamers die in hoog risico-landen zijn, zoals Nederland en de Verenigde Staten (Miami), moeten nog geduld betrachten. Dit werd medegedeeld op de update persconferentie gisteren, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 20 maart 2020. 

Mensen die terugkeren zijn verplicht in quarantaine te gaan. Afhankelijk van de situatie kunnen ze 14 dagen in thuis-quarantaine of overheidsquarantaine geplaatst worden.

Mensen die teruggekeerd zijn uit Guyana zijn in Nickerie in quarantaine geplaatst.

Over enkele dagen komt er meer duidelijkheid over de terugkeer van mensen uit Amsterdam en Miami. Personen die in een moeilijke financiële situatie verkeren, krijgen bijstand van de overheid. Zij moeten contact maken met consulaten en ambassades van Suriname in die landen. 

Nu vier besmette personen met het nieuwe Coronavirus, Covid-19

Nationaal management- team meldt nieuwe besmetting op haar website


Het aantal besmette personen met het nieuwe Coronavirus, Covid-19, is opgelopen naar 4. Dit meldt het nationaal managementteam op haar website, aldus Starnieuws vanochtend, vrijdag 20 maart 2020. 

Van zes personen is gisteren een test afgenomen. Twee blijken positief te zijn.

Tot de persconferentie gistermiddag was er één nieuw geval bijgekomen. Een tweede vrouw, die uit Nederland naar Suriname was gekomen, werd opgenomen in het St. Vincentius Ziekenhuis. Zij was eerder op de dag geweest naar de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Er is nog geen verdere informatie beschikbaar over de nieuwe gevallen.