(Bron foto: PRO) |
Hoewel het betalen van de waarborgsom voor veel voornamelijk kleine en nieuwe partijen een zorgpunt werd genoemd, lijkt dat dezer dagen geen issue meer. Dit is immers een van de vereisten als een partij zich bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) wil registreren voor deelname aan de verkiezingen; die zijn, hoe krom of scheef ook, genoodzaakt hieraan te voldoen, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 20 maart 2020.
Op de vierde dag van de registratie gisteren hebben respectievelijk SPA, PRO, BEP en de PL zich ingeschreven. Die hebben op alle mogelijke manieren de waarborgsom van Srd 96.250 bij elkaar gehaald.
Dankzij donaties van onder meer 'personen die geloof hebben in de partij' heeft de SPA dit bedrag kunnen ophoesten. 'Er zijn mensen die elke maand Srd 10 hebben gestort maar ook mensen buiten de partij die geloof in ons hebben, in het werk dat we doen en die hun ondersteuning hebben gegeven', zegt voorzitter Guno Castelen. Ook vanuit het bedrijfsleven is gedoneerd.
Echter, volgens Castelen is niet alleen de waarborgsom een uitdaging geweest. Het aanschaffen van partijshirts kost ook veel, rond de 15.000 Amerikaanse dollar. De hoogte van het bedrag heeft te maken met het feit dat de partij genoodzaakt is om gebruik te maken van luchtpost, zodat de shirts op tijd kunnen worden aangeleverd. 'Het is niet weinig geld en het is niet geld van ons alleen. Het is geld van de samenleving, mensen die geloven in wat we doen en daarom voelen we ons verplicht om anderen ervan te overtuigen op ons te stemmen. A sani a no prey prey, a sani na echte.'
PRO-voorzitter Gerold Sewcharan zegt, dat de partij via donaties vanuit de gemeenschap de waarborgsom bijeen heeft gehaald. Hij heeft samen met hoofdbestuurslid Audrey Christiaan en in aanwezigheid van andere partijleden de registratie gedaan bij het CHS in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.
Dikan stelt dat de partij vanaf haar oprichting op basis van eenheid, solidariteit en broederschap stand heeft weten te houden. 'Daarom zijn we in staat om als collectief besluiten nemen, omdat niemand ons overruled vanwege het feit dat alleen diegene financieel bijdraagt.'
Voor Pertjajah Luhur (PL), die op feestelijke wijze het KKF-gebouw betrad, was de waarborgsom niet zozeer een uitdaging. Wat voorzitter Paul Somohardjo nu het meest bezighoudt, is de voortgang van de verkiezingen. Hij ziet er nauwlettend op toe, dat de datum niet wordt verschoven, zoals volgens hem wordt geïnsinueerd.
De PL-voorzitter heeft in verband met het coronavirus personen aangemaand om, als zij zich ziek voelen, thuis te blijven doch niet angstig of krampachtig te zijn, 'want dat betekent dat je de president, die zo graag de verkiezingen wil uitstellen, daartoe stimuleert. Onthoud één ding, bij het uitstellen van de verkiezingen gaan wij nog dieper en dieper zinken.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten