woensdag 29 januari 2020

Inheems Trio-dorp Kwamalasamutu beschikt nu over schoon en veilig drinkwater

(Bron foto's: NII)
Water uit de bron gepompt met behulp van zonne-energie


Met het voorzien van het Trio-dorp Kwamalasamutu, in het district Sipaliwini, van schoon en veilig drinkwater is invulling gegeven aan een van de beleidsprioriteiten van de regering, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) dinsdag 28 januari 2020.


Voor de bewoners was het de afgelopen week een groots moment om de kraan te mogen opendraaien voor schoon drinkwater. De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft zich de afgelopen week ingezet om de nutsvoorziening in het dorp rond te krijgen.

Allereerst werden zonnepanelen geplaatst, aangezien er door middel van zonne-energie ervoor gezorgd wordt dat het water uit de bron wordt gepompt naar het systeem. De zonne-energie biedt ook de garantie, dat er optimaal watertoevoer is.

Tezamen met de bewoners van Kwamalasamutu verliep het werk wat vlotter voor de SWM. Met hun assistentie werd een buizensysteem van ongeveer 500 meter lengte geplaatst, aldus Henry Stekkel, Regio Coördinator Distributie Binnenland van de SWM.

Naast personeel Distributie en Productie, waren ook werknemers Meet- en Regeltechniek en de Elektrotechnische Dienst aanwezig om het dit project in orde te maken.

Granman Asongo Alalaparu van Kwamalasamutu is zeer verheugd met deze ontwikkeling in zijn dorp. Onder meer hoeven vrouwen niet meer naar de rivier om water te halen. In maart 2019 kampte het dorp met watertekort vanwege klimatologische omstandigheden. De bewoners werden toen per vliegtuig van water voorzien. De regering besloot naar duurzame alternatieven uit te kijken, ook om de watervoorziening voor het nageslacht te garanderen. De afdeling Waterwinning van de SWM heeft daaropvolgend met succes twee waterbronnen aangeboord.

Mexicaanse straaljager onderschept ’narco jet’ met enorme lading cocaïne uit Argentinië

Toestel had moeten landen in Cozumel, een populaire bestemming voor toeristen

Twee Bolivianen gearresteerd


Een Mexicaanse straaljager heeft een ’narco jet’ (een Gulfstream GLF 3) met een enorme lading cocaïne aan de grond gezet aan de Mexicaanse oostkust, vlak bij Cuba. Het vliegtuig was afkomstig uit Argentinië – waar Nederlandse piloten van Martinair dagenlang vastzaten nadat drugs in hun vliegtuig was gevonden.


Een gevechtsvliegtuig escorteerde de nieuwe ’narco jet’ naar de grond, schrijft de Britse Daily Mail woensdag 29 januari 2020. Volgens het Mexicaanse ministerie van Defensie was het kleine vliegtuig vol drugs onderweg vanuit Argentinië. Officieel vloog de Gulfstream GLF 3 - registratienummer N18ZL van de stad Cheyenne, in de Verenigde Staten -, de route Mexico-Salta (Argentinië)-Mexico.




Het toestel zou moeten landen in Cozumel, een populaire bestemming voor toeristen, aldus de Britse krant. Er was 12 miljoen dollar aan drugs aan boord. Uiteindelijk hebben meerdere vliegtuigen van het leger de bemanning van het coketoestel overtuigd zich over te geven. De kist landde vlak bij een vissersplaats waar ook cruiseschepen aanmeren.

Twee piloten uit Bolivia (Aldo López Matienzo (51) en Miguel Ángel Blásquez Vallejos (43)) zijn ingerekend. Er waren 32 ’grote pakketten met cocaïne’ aan boord.



Twee dagen eerder werd ook al een vliegtuig onderschept in Mexico, terwijl ook de plek van vertrek, Argentinië, zeker niet opvallend te noemen is. Zo zaten drie Nederlandse Martinair-piloten van 51, 52 en 55 jaar dagenlang vast in dat land nadat tijdens een grootschalige bliksemactie circa 88 kilo coke onderschept werd door de Argentijnse douane en politie. Martinair is onderdeel van KLM.

De drie piloten, die twaalf dagen in Buenos Aires vastzaten op verdenking van medeplichtigheid aan drugssmokkel, zijn maandag vrijgelaten. KLM meldde maandagavond, dat de vliegers het land mogen verlaten na het afwikkelen van een paar formaliteiten.


(Suriname Mirror/Pagina Siete/Twitter/Clarin)

Rossana Kluivert verliest Kort Geding tegen tv-programma Opgelicht?!

(Bron foto: Instagram)
Kluiverts hondenopvang KDRF op Curaçao niet beticht van misleiding, manipulatie of bedrog


Een uitzending van het AVROTROS-programma ‘Opgelicht?!’ over de hondenopvang van Rossana Kluivert op Curaçao hoeft niet te worden gerectificeerd of offline gehaald. Dit heeft de rechter woensdag 29 januari 2020 in een vonnis voor de rechtbank Midden-Nederland bepaald, zo schrijft De Telegraaf.

De rechter constateert dat in de uitzending Kluiverts hondenopvang KDRF (Kluivert Dog Rescue Foundation) niet beticht wordt van misleiding, manipulatie of bedrog. Ook wordt dit beeld, zegt de rechter, van KDRF door AVROTROS niet op andere wijze geschetst. Ook de door KDRF gegeven voorbeelden zijn door de rechter getoetst.


Het oordeel luidt dat het overgrote deel van dat wat in de uitzending naar voren is gebracht steun vindt in het ten tijde van de uitzending daarvan beschikbare feitenmateriaal. 'Van de door KDRF gestelde opeenstapeling en aaneenschakeling van feitelijke onjuistheden, lichtvaardige beschuldigingen en tendentieuze beweringen is geen sprake. Er is geen reden de uitzending offline te halen of te rectificeren', aldus de rechter.


Kluivert eiste twee weken geleden voor de rechtbank in Lelystad in Kort Geding een uitgebreide rectificatie van de uitzending, die afgelopen november te zien was. Die zou ook niet langer online te zien mogen zijn. Kluivert meende dat in het tv-item van ongeveer een half uur twintig fouten zaten.

Haar raadsman Royce de Vries stelt een hoger beroep te overwegen. De dierenbeschermster meent dat ze onterecht werd neergezet als oplichter. Het publiek in Nederland werd volgens het veelbekeken programma misleid over wat het Kluivert Dog Rescue Center al zou doen voor het welzijn van honden. Raadsman de Vries blijft erbij, dat alleen de alom bekende titel van het programma al suggereert dat als je erin zit er sprake is van foute boel. 'Dat suggereert het... Goed daarom dat de rechter stelt dat van oplichting geen sprake is. Daar is cliënt wel blij mee.'

In de omstreden uitzending werd gezegd dat de activiteiten om honden in nood te helpen op het eiland nog niet zover op stoom waren als op een website gesuggereerd werd. Ook werden twijfels geuit over het besteden van fondsen. Geld zou volgens de programmamakers zijn opgaan aan marketing en huur van een winkel.

Voor de uitzending heeft, zo staat in het vonnis, uitvoerig contact plaatsgevonden tussen de advocaten van KDRF en het programma Opgelicht?!. Delen hiervan zijn ook in de uitzending gebruikt. Dat geen weerwoord op camera in de uitzending terecht is gekomen is een direct gevolg van de keuze van KDRF om alleen live in de uitzending te willen reageren.

De Telegraaf: Olievondst maakt staatsobligaties van Suriname gewild - De markt ruikt dikke oliewinsten in Suriname

'Als die olie komt, zal het vermogen van Suriname om te kunnen betalen aanzienlijk toenemen'


'De markt ruikt dikke oliewinsten in Suriname. Hoewel de staatsschuld van Suriname tot de laagste ’junk’ stand is afgewaardeerd, en zijn leider president Bouterse een proces wegens moord wacht, kopen beleggers staatsobligaties in.' Dit schrijft De Telegraaf woensdag 29 januari 2020.

Door het ministerie van Financiën uitgegeven schuldpapier, dat in 2026 afloopt en wordt afgelost, gaat momenteel vanwege de enorme vraag onder beleggers die het risico willen tegen 9,25% rendement van de hand. Met deze obligatie troeft Suriname volgens de dataverzamelaar Bloomberg honderd andere landen af, die met hun staatsobligaties ook blijven dingen naar de portemonnee van pensioenfondsen en vermogende families.

Terwijl de allergrootste beleggers zorgen houden over de ’governance’ en mensenrechtensituatie, onlangs werd bovendien de voorzitter van de Centrale Bank van Suriname vervangen, stappen andere investeerders wel in uitgegeven schuld van het land.

Nadat begin januari voor de kust van Suriname het bedrijf Apache en het Franse Total 'een aanzienlijke olievondst' claimden, verdwijnen stilaan de bezwaren van beleggers tegen het tot dan risicovol geachte land. Door de koopwoede steeg het effectieve rendement op de obligatie dinsdag naar 12,6%. Het Deense Kolding bijvoorbeeld stapte in. 'Als die olie komt, dan zal het vermogen van Suriname om te kunnen betalen aanzienlijk toenemen', zo redeneert het fonds tegen Bloomberg.

Het naburige Guyana geldt als voorbeeld. Zijn inkomsten kunnen volgens het Internationaal Monetair Fonds dit jaar verdubbelen dankzij een bewezen olievondst, pal naast het vak waarin Apache en Total in Surinaamse territoriale wateren olie vonden.

Peruaanse oppositieleidster Keiko Fujimori weer de cel in

(Bron foto: Twitter)
Keiko Fujimori 15 maanden cel in in kader witwasonderzoek


Een rechter in Peru heeft dinsdag 28 januari 2020 bevolen, dat oppositieleidster Keiko Fujimori terug naar de cel moet. Ze gaat voor 15 maanden de gevangenis in om aanklagers de gelegenheid te geven het witwasonderzoek tegen haar verder uit te voeren.

Dat onderzoek maak onderdeel uit van corruptiezaak die draait om de financiering van haar verkiezingscampagne om president te worden. Fujimori heeft al eerder 13 maanden in de cel doorgebracht, maar werd door het Peruaanse Constitutioneel Hof in november vorig jaar vrijgelaten.


Het Hof oordeelde, dat het te lang duurde voordat er een concrete aanklacht tegen haar werd ingediend. De aanklagers zijn tegen dat besluit in beroep gegaan.


Aanklagers zeiden eerder, dat ze een criminele organisatie leidde en miljoenen dollars ontving van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht tijdens haar verkiezingscampagne in 2011. Fujimori ontkent de beschuldigingen.

Fujimori is de dochter van de autoritaire Peruaanse ex-president Alberto Fujimori, die een 25-jarige gevangenisstraf uitzit voor mensenrechtenschendingen en corruptie.


(Suriname Mirror/RPP/Peru21/The New York Times/YouTube/Facebook)

Venezuela beschuldigt voortvluchtige voormalige Congresvrouw uit Colombia van paspoortfraude en identiteitsdiefstal

Speciale troepen arresteren Aida Merlano in noordwestelijke stad Maracaibo


De hoofdaanklager van Venezuela zei dinsdag 28 januari 2020, dat hij strafrechtelijke aanklachten heeft ingediend tegen een voortvluchtige voormalige Congresvrouw uit Colombia die maandag werd gevangengenomen. 

Caracas had voormalig senator Aida Merlano naar Bogota kunnen uitzetten, waar ze een gevangenisstraf van 15 jaar zou kunnen krijgen wegens verkiezingsfraude, maar dat deed ze niet. De procureur-generaal van Venezuela, Tarek Saab, zei dat de bondgenote van president Ivan Duque is beschuldigd van samenzwering om een ​​misdaad, paspoortfraude en identiteitsdiefstal te plegen.

De beslissing zou de spanningen met Bogota, die de autoritaire regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro niet erkent, verder kunnen vergroten. Bovendien wordt Merlano ervan verdacht bezwarende informatie te hebben over coalitiepartners van de extreem-rechtse Centro Democrático van Duque. Volgens Maduro geeft de politicus al informatie over corruptienetwerken in Colombia.


De voortvluchtige voormalige Congresvrouw 'wil zich overgeven'. Het besluit van Saab om strafrechtelijke aanklachten in te dienen is een klap in het gezicht van Duque, wiens ministerie van Justitie 'de legitieme regering' van oppositieleider Juan Guaido vroeg om Merlano uit te leveren.

De president van Venezuela maakte meteen van de gelegenheid gebruik om zijn Colombiaanse tegenpartij belachelijk te maken. 'Sta me toe niet te lachen, dit is absoluut belachelijk', zei Maduro in een kabinetsvergadering op televisie. 'Stuur je kaart naar Guaido, Duque, bega een andere imbeciliteit, kijk wie Guaido je stuurt', zei de president van Venezuela.


Maduro wordt misschien niet erkend als legitiem door tientallen landen na een betwiste herverkiezing een jaar geleden, maar behoudt de controle over het land. Guaido verklaarde zich tot interim-president als reactie op de controversiële verkiezingen, maar heeft nagelaten zijn rivaal effectief af te zetten.

De speciale troepen van Venezuela arresteerden Merlano in de noordwestelijke stad Maracaibo op maandag, vier maanden nadat ze uit de gevangenis ontsnapte tijdens een operatie voor het bleken van tanden. Haar spectaculaire ontsnapping kostte de directeur van Instituto Nacional Penitenciario y Carcelario, INPEC, en de directeur van de Buen Pastor Women's Prison in de hoofdstad hun baan.


Merlano,, die informatie geeft over corruptie in Colombia, zou zelfs nog schadelijker zijn voor Duque, een belangrijke bondgenoot van Guaido.

De regering van de VS legde al in 2017 sancties op aan Saab en andere Venezolaanse functionarissen in een van de vele pogingen om de greep van Maduro op de macht te verzwakken.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Heraldo/Twitter/El Tiempo)

Dodental Brazilië na zware regenval gestegen naar 52

Doden vooral door aardverschuivingen en overstromingen

(Bron foto: EPA)

In de staat Minas Gerais, Brazilië, is het dodental als gevolg van zware regenval gestegen naar minstens 52. 65 Mensen raakten gewond en 2 mensen worden nog vermist, aldus de autoriteiten. 

Mensen kwamen onder meer om doordat de hevige regenval aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakte, waardoor huizen instortten. Volgens de laatste cijfers vielen de meeste doden (dertien) in Belo Horizonte, de hoofdstad van de deelstaat. Zo’n 33.000 mensen moesten worden geëvacueerd.


De afgelopen 24 uur is in Belo Horizonte 117 millimeter regen gevallen. Dit is ongeveer anderhalf keer zo veel als er in Nederland in een maand valt. In Catalao, ten noordwesten van Belo Horizonte, viel er in 24 uur zelfs 157 millimeter.


Woensdag kon de regio nog flink wat buien verwachten en ook donderdag vallen er nog een paar. Vrijdag en het weekend is het droog in Belo Horizonte en omstreken.


Vorige week donderdag en vrijdag viel er volgens de Braziliaanse weerdienst 172 millimeter neerslag in Minas Gerais. Nog nooit eerder sinds het begin van de metingen 110 jaar geleden viel er zoveel regen in de staat. Een jaar geleden regende het er ook hevig. Die regens hebben naar verluidt bijgedragen aan de instorting van een dam in de stad Brumadinho, ook in ardverschuivingen en overstromingen, waarbij meer dan 250 mensen omkwamen in een van ’s werelds ergste mijnrampen.



(Suriname Mirror/ANP/Weeronline/Twitter/YouTube)

CBvS vraagt OM onderzoek te doen naar mogelijk onrechtmatige handelingen oud-governor Van Trikt

Bank gaat voorlopig door onder leiding van drie directeuren



De leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft het Openbaar Ministerie, OM, gevraagd een onderzoek te doen naar mogelijke onrechtmatige handelingen die de afgelopen maanden kunnen hebben plaatsgevonden door gewezen governor Robert van Trikt, meldt de bank woensdag 29 januari 2020  in een communiqué.

Binnen de bank wordt gewerkt aan normalisatie van de situatie. Nadat eerder de vakbond dat al gedaan had, heeft afgelopen vrijdag ook regeringscommissaris Vijay Kirpalani het personeel geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen de bank.

De bank gaat voorlopig door onder leiding van drie directeuren. Het personeel is gevraagd de leiding te blijven ondersteunen opdat zo snel mogelijk tot normalisatie van de situatie kan worden overgegaan, aldus het communiqué.

Man steekt na ruzie huurhuis vriendin in brand

Drie gezinnen, 23 personen, dakloos na brand


Na een woningbrand woensdagochtend 29 januari 2020, net na middernacht, aan de Carthagoweg in Paramaribo zijn meer dan 20 mensen dakloos geraakt. Volgens  Waterkant.net ontstond de brand in een huurhuis nadat een vriend en vriendin ruzie met elkaar kregen. De melding kwam omstreeks 00.15 uur bij het Surinaamse Command Center binnen. Op het zelfde moment meldde een man zich bij het station.


Hij verklaarde, dat hij kort te voren een woning in brand zou hebben gestoken. De politie, die reeds ter plaatse was, bevestigde de brand.

De vriendin verklaarde tegenover agenten, dat zij vlak voor de brand ruzie had met haar vriend. Hij werd boos en stak de woning in brand. De woning en de inboedel zijn volledig vernietigd.

Het pand was opgedeeld en werd door drie gezinnen bewoond, bestaande uit in totaal 23 mensen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De verdachte werd aangehouden en is in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld.

Ministerie van HI&T publiceert lijst met maximumprijs van goederen

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Lijst moet consument tonen wat een product mag kosten


Door een lijst te publiceren met de maximumprijs van goederen, wil het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) voorkomen dat consumenten het slachtoffer worden van prijsopdrijving. Het project ‘Basisgoederen Plus’ is al enkele weken in voorbereiding. De bedoeling is om in elke winkel een poster te plaatsen met daarop de maximumprijzen.

Vincent Fernandes van het onderdirectoraat Marktbeheersing zegt woensdag 29 januari 2020 in de Ware Tijd, dat het ministerie vaak de klacht krijgt over prijsopdrijving. 'Maar, bij nader onderzoek door onze diensten merken we dat daarvan geen sprake is.' Hij verwijst ook naar bevindingen van het Statistiekbureau bij de berekening van de consumentenprijzen.

De lijst die gepubliceerd zal worden is bedoeld om de consument te laten zien wat een product mag kosten. De aangegeven prijzen mogen niet overschreden worden door de winkelier. De posters krijgen een barcode die gescand kan worden met de mobiele telefoon. Er gaat vervolgens een link open naar de Facebookpagina van het ministerie waar de prijslijst ook te zien is.

Het verschil met het vorige project basisgoederen is dat het nu slechts gaat om  transparantie van prijzen van de producten. Bij het oorspronkelijke project vanuit het Kabinet van de vicepresident, werd een select aantal basisproducten invoerrechtenvrij geïmporteerd om ze daarmee toegankelijk en betaalbaar te maken voor de lage inkomensgroepen.

Fernandes legt uit dat dit nog overeind staat en dat deze goederen ook op de lijst zullen voorkomen. Hiermee verklaart hij ook de 'Plus' in de naamgeving van het project. De 'Plus' houdt verder in dat ook secundaire goederen op de lijst geplaatst zullen worden.

De HI&T-vertegenwoordiger benadrukt, dat het project in het voordeel van zowel de consument als de winkelier zal zijn, omdat het veelal de winkelier is die - soms onterecht - prijsopdrijving wordt verweten en de consument die daarmee benadeeld wordt. 'Daarom is het belangrijk dat wij als ministerie naar buiten treden en aangeven wat de prijzen zijn.'

De prijslijst wordt - indien nodig - op maandbasis aangepast, maar het streven is om de prijs van een bepaald product minstens een maand te laten gelden. Dat is ook zo afgesproken met de importeurs en winkeliers.

De Vereniging van Winkeliers en de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname zijn vorige maand geïnformeerd over dit project. Raymond Hasnoe van de Vereniging Surinaamse Winkeliers zegt, dat zijn organisatie niet was uitgenodigd hiervoor.

Bewoner woning vuurt door dichte deur op groepje gewapende inbrekers

Geschrokken inbrekers als hazen er vandoor...


Waterkant.net bericht woensdag 29 januari 2020, dat een groep inbrekers die afgelopen zaterdag een inbraak pleegden in een woonhuis, hun actie bijna met de dood hebben moeten bekopen.

Op onderstaand filmpje, gemaakt door een beveiligingscamera, is te horen hoe de bewoner op de inbrekers schiet vanachter een gesloten deur.

Volgens Waterkant.net zou het gaan om de woning van Gerard van den Bergh, eigenaar van de Doksenclub. Van den Bergh zelf ontkent, dat een en ander iets met hem of zijn bedrijf te maken heeft.

Volgens de Ware Tijd gaat het om de eigenaar van een veebedrijf aan de Libanonweg.

De beelden van de beveiligingscamera zijn woensdag gedeeld via social media. Op die beelden is te zien hoe vier gemaskerde mannen in het huis zijn en proberen om een deur open te breken. Ze trappen een paar keer hard in op de deur, maar zonder resultaat. Plotseling wordt er vanachter de deur geschoten op ze. De vier mannen weten niet hoe snel ze weg moeten komen. Een van hen springt naar beneden terwijl een ander op zijn beurt schoten lost op de deur en daarna de benen neemt.

In totaal zouden er meer dan 20 schoten gelost zijn.

Minister Misiekaba jammert over succesvolle VHP boekenbeurs - Bewindsman zou initiatief van VHP moeten omarmen en niet te formeel kritisch benaderen

(Bron foto: NII)
'Die beurs is niet volgens de juiste procedure geschied' 🤣


'Organisaties die boeken willen doneren aan scholen moeten dat doen conform de juiste procedure. Zo moet vanuit de leiding van het ministerie een screening worden toegepast op het aangeboden materiaal, ten einde te kunnen vaststellen of de boeken wel geschikt zijn voor scholen.🤔

Dit zegt althans minister André Misiekaba van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ad-interim dinsdag 28 januari 2020 aan het Nationaal Informatie Instituut (NII), in reactie op de gehouden succesvolle boekenbeurs voor iedereen (!) van de VHP in partijcentrum De Olifant in Paramaribo.


Volgens Misiekaba is die beurs niet volgens de juiste procedure geschied. Het gaat, zo beweert hij ten onrechte, om een schenking aan de verschillende mediatheken waar duidelijke afspraken over bestaan. De boeken moeten eerst gescreend worden en die weg is niet gevolgd, aldus de bewindsman. Waren de boeken in de privésfeer geschonken dan was er geen vuiltje aan de lucht.

(Bron foto: VHP)

'De VHP zou in principe een schrijven moeten richten aan het ministerie om de wens tot donatie kenbaar te maken. Indien de partij de leerkrachten had benaderd voor de schenking zouden ze via het hoofd van de school contact moeten maken met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.'

Het hoofd van de Onderwijsbibliotheek komt in beeld om de boeken te screenen, ten einde na te gaan of ze passen binnen het curriculum. Als na screening mocht blijken dat de boeken geschikt zijn, dan mogen ze terug op de schappen, zei minister Misiekaba.

Volgens de minister wordt er geen sanctie (?) opgelegd aan de leerkrachten die de boeken in ontvangst hebben genomen. 'Misiekaba maakt van de gelegenheid gebruik politieke partijen op te roepen correct te blijven en geen partij politieke zaken op scholen te brengen.'...

Reactie van de VHP, woensdag 29 januari:


 
'Bravo minister Misiekaba, kinderen hun boeken afpakken!📖 📚😡

In het kader van “Yes we can do the job” heeft minister Misiekaba geweldige daadkracht getoond. Binnen 24 uur heeft hij er voor gezorgd dat boeken uit schoolbibliotheken worden verwijderd. Kinderboeken, kookboeken, naslagwerken en sprookjesboeken. Goed gedaan minister en een schouderklop voor het zo netjes volgen van procedures. 

Boeken moeten eerst worden gescreend door het ministerie, aldus de minister. Dan hebben zijn medewerkers nog veel werk te doen, om de duizenden boeken die familie en vrienden in de afgelopen jaren hebben gedoneerd aan honderden scholen in heel het land te screenen. Meteen uw ambtenaren aan het werk zetten minister, want wie weet zitten er misschien gevaarlijke sprookjesboeken bij van boze wolven en rovers in het bos. Dat kunnen we onze kinderen niet aandoen hoor! Nee, liever elke dag leugens en fake news op radio en social media om het volk te misleiden. 

Het is duidelijk dat de minister met een politieke actie bezig is om de VHP te besmeuren. Misschien kan de minister net zoveel daadkracht tonen bij het volgen van procedures bij het aankopen van dure auto’s, de procedures bij het doorsluizen van US dollars naar bevriende cambio’s, de procedures bij het storten/opnemen van opmerkelijk hoge bedragen op de postspaarbank, of de procedures bij aanbesteding van consultants en zo zijn er nog veel procedures, waar deze daadkracht zeer welkom is.

Maar, we kunnen de minister geruststellen. De boeken zijn onschuldig, het zijn bronnen van wijsheid waar onze kinderen op school nog veel van kunnen leren. De minister ook. We hebben ook voor hem twee boeken:
- Eén waarin wordt uitgelegd ‘Gij zult niet stelen’ en
- één getiteld: Ali Baba en de veertig rovers.


Minister ga door met dit krachtdadig beleid. U bent op de goede weg…op 25 mei op weg naar huis!'

'Er moet snel een nationale discussie komen over de recente olievondst'

'Bij een enkele olievondst zal het niet blijven'

'Eerste barrels zullen waarschijnlijk pas over zeven jaren geproduceerd worden'


Algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, blijft erop hameren dat snel een nationale discussie gestart moet worden over de recente olievondst voor de kust. Geschat wordt dat deze olievondst de overheid op termijn US$ 15 miljard zal opleveren. Suriname moet spoedig beslissen hoe zij met de opbrengsten zal omgaan. Ook moeten delen van de maatschappij en bepaalde sectoren op de nieuwe olie-industrie afgestemd worden. 

'Bij een enkele olievondst zal het niet blijven', zei Elias maandag in zijn jaarrede uitgesproken tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in de Royal Ballroom van Hotel Torarica. Het thema was ‘Uitdagingen voor 2020 en verder', aldus Starnieuws dinsdag 28 januari 2020.

Elias heeft uitgelegd wat de financiële positie is van Staatsolie, wat voor voorbereidingen er getroffen worden voor de nieuwe olie-industrie. Hij benadrukte, dat Staatsolie voor 20 procent wil meedoen aan de hele operatie op zee. Die keus zal over vier jaren, nadat de fase van verdere studie, voorbereidingen en taxatie is afgerond, officieel moeten zijn, aldus Elias. De eerste barrels zullen waarschijnlijk pas over zeven jaren geproduceerd worden.

Hoeveel olie en gas er ligt in Makka 1 moet nog bekend gemaakt worden. Elias schat dat op basis van de Liza 1 put, die vijf jaar geleden in Guyana is gevonden en net pas in productie is gegaan, de Surinaamse overheid in 20 jaren 10 tot 15 miljard US-dollar kan verdienen. Er staan nog drie boringen gepland in Block 58.

'Er is niet één land dat maar één olievondst heeft gedaan. Het kan zijn, dat we over anderhalf jaar vier hebben. Dan mag je al die getallen die ik heb genoemd, rustig met 4 en 5 vermenigvuldigen.' Hoewel Suriname een voorsprong heeft op Guyana met 40 jaren ervaring op oliegebied en de bij wet geregelde Spaar- en Stabilisatiefonds, is er nog veel dat in orde gemaakt moet worden, zei Elias. Het fonds dat in 2017 is opgezet waarin een deel van de opbrengsten uit de mijnbouwsector zouden vloeien, is nog steeds leeg. Hoewel de wet 'technisch in orde' is, is het niet berekend op de plotselinge instroom van de gigantische inkomsten, concludeert Elias.

De Staatsolie CEO gaf aan, dat er iets gedaan moet worden aan het onderwijs. Er zijn technici nodig. Hij wil weten of de overheid dat op zich zal nemen of dat Staatsolie daar zelf voor zal zorgen. Een ‘shore base’ is nodig; een reeks van havenfaciliteiten die in bepaalde behoeftes gaan voorzien. Van essentieel belang is dat de Surinamerivier gebaggerd wordt zodat onder andere gigantische hoeveelheden olie verscheept kunnen worden.

Elias heeft graag dat, anders dan in Guyana, het grote geld naar Suriname komt en blijft. Staatsolie medewerkers gaan vaak naar Noorwegen om te leren 'hoe het goed te doen'. Noorwegen wordt wereldwijd als een van de voorbeelden gezien van een land dat 'het prima doet' met zijn olie inkomsten.

Elias riep  aan het eind van zijn toespraak nog eens op tot een nationale discussie. 'Hoe je het ook draait of keert, we hebben een keus te maken. Het voortouw moet genomen worden door de politieke partijen, de oppositie en coalitie, het bedrijfsleven, de vereniging van economen, de vakbonden. We moeten van te voren beslissen, voordat de eerste oliedollar naar binnenkomt, hoe die verdeling plaats gaat vinden. Hoeveel gaat naar het fonds, hoeveel gaan we consumeren, hoeveel gaat in productie. Gaan we Noorwegen worden, of Nigeria of Equatoriaal Guinea? Its a choice!'

Oorzaak grote brand Antonio do Brinco, Lawagebied: 'Niet voldaan aan vergunningsvoorwaarden voor opslaan benzine'

Franse en Surinaamse autoriteiten werken aan aanscherpen veiligheid opslag brandstof


Iets meer dan een maand na de brand in Antonio do Brinco in het Lawagebied is de situatie zich aan het normaliseren. Dat bevestigt August Bado, districtscommissaris van het bestuursressort Tapanahoni in het district Sipaliwini, in de Ware Tijd van woensdag 29 januari 2020.

Het is intussen ook duidelijk wat de oorzaak is van de brand die enorme materiële schade aanrichtte en aan een jong Chinees winkeliersechtpaar het leven kostte. 'De brandweer heeft intussen het onderzoek afgerond. Het blijkt dat er niet was voldaan aan de vergunningsvoorwaarden voor het opslaan van benzine', zegt Bado.

De situatie in het gebied baart ook de Franse ambassadeur Antoine Joly enorme zorgen. 'De brand was een ongeluk dat eigenlijk was te voorzien. Als we kijken hoe wordt omgegaan met de opslag van brandstof in het gebied, dan weten we dat het eens zou gebeuren', stelt Joly. Hij schetst een onveilige situatie waarbij lege brandstofvaten dagen lang onbeheerd langs de oever worden geplaatst om meegenomen te worden voor hervulling.

Bado erkent 'zonder dat ik een instantie wil aanvallen', dat er in het verleden mogelijk vergunningen zijn verstrekt aan winkeliers die niet altijd voldeden aan de veiligheidseisen voor opslag. 'Maar, die situatie zal veranderen. Samen met de brandweer en het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme zijn we aan het kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de benzine zodanig wordt opgeslagen dat de veiligheid van de mensen in het gebied gegarandeerd is', zegt Bado.

Joly merkt op, dat de situatie in Antonio do Brinco invloed heeft op het leven van mensen in het Franse Maripasoula. 'Mensen kopen liever in Suriname hun spullen, want het is goedkoper dan in Maripasoula. Voor vrijwel alle legale activiteiten in het dorp zorgt de Franse overheid voor benzine, maar aan de overkant kunnen mensen terecht voor goedkope benzine wat een voedingsbodem is voor de illegale goudzoekersactiviteiten op Frans grondgebied.'

Vandaar dat de Franse ambassadeur de samenwerking met Suriname wil intensiveren. 'Door de benzine kan men ook aan de Franse kant illegaal goud zoeken. Dat zorgt ervoor dat het water vies wordt en onvoldoende zuurstof heeft. Verder raakt het vergiftigd met kwik. Frankrijk wil daarom heel graag samenwerken met Suriname. We delen een rivier', aldus Joly. 

Bankiersvereniging komt met verklaring over kasreserve van 50% voor vreemde valuta onder beheer CBvS

Kasreserve middelen moeten door Strategic Invesment Commitee worden belegd


Al dagenlang is er ruis over de kasreserve van 50% voor vreemde valuta die de handelsbanken verplicht onder beheer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) moesten plaatsen sinds mei vorig jaar, kort na het aantreden van governor Robert van Trikt. 

Starnieuws bericht woensdag 29 januari 2020, dat de Surinaamse Bankiers Vereniging (SBV), minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de CBvS zich afgelopen weekend langdurig gebogen hebben over de kasreserve, die tegoeden zijn van burgers. De banken wilden duidelijkheid over de status. Er bleken hiaten te zijn, maar intussen zijn er afspraken hierover gemaakt.

De SBV zou dinsdag met een verklaring uitkomen, maar deze wordt nu vandaag verwacht.

Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) wilde dinsdag deze kwestie aan de orde stellen tijdens het agendapunt Rondvraag in de Assemblee. Zij merkte op dat onder strikte voorwaarden de kasreserve onder beheer van de CBvS is geplaatst, maar er is nu twijfel hierover gerezen. Het Assembleelid wilde ook weten hoever het onderzoek is naar de beschuldigingen die geuit zijn aan het adres van Van Trikt. Heeft hij zijn auto ingeleverd en hoe is het met zijn beveiliging?

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons verwacht dat de regering komende week in zal gaan op vragen over de CBvS. Nadat de SBV ingelicht was door minister Hoefdraad en regeringscommissaris Vijay Kirpalani over het ontslag van de governor, hebben de bankiers een verklaring uitgegeven. De cruciale punten voor SBV waren: de voortzetting van het beleid en verdere nakoming van de afspraken die gemaakt zijn om de kasreserves van de commerciële banken, die onder het beheer van de CBvS geplaatst zijn, veilig te houden, de voortzetting van de ondersteuning die vanuit de CBvS gegeven wordt bij de National Risk Assessment en het treffen van maatregelen om de vreemde valutakoers stabiel te houden.

Bij het overhevelen van de kasreserve onder beheer van de CBvS was afgesproken, dat een Strategic Investment Committee ingesteld zou worden. Hierin zouden alle partijen vertegenwoordigd zijn, waardoor een gezamenlijk beleid zou worden geformuleerd voor het investeren van de kasreserve middelen. Hierdoor zou de investering van deze middelen met voldoende waarborgen zijn omkleed (Ringfenced).

De kasreserve middelen die door het Strategic Invesment Commitee worden belegd zullen op basis van dezelfde regels zoals momenteel gelden worden belegd waarbij rendementen uit de beleggingen ten gunste komen van de algemene banken. De overeenkomst is al die tijd niet getekend. Vernomen wordt dat nu pas de overeenkomst is getekend.

Lichaam van een man in goot langs Zwampweg in ressort Lelydorp aangetroffen

Vermoeden bestaat dat de man in de goot is gedumpt


De Ware Tijd meldt woensdag 29 januari 2020, dat het lichaam van een man dinsdagochtend in een goot langs de Zwampweg in het ressort Lelydorp is aangetroffen door medewerkers van een schoonmaakbedrijf.

Het lichaam verkeert in verre staat van ontbinding. De eigenaar van een aangrenzend perceel vertelt, dat hij een schoonmaakbedrijf had ingehuurd om de strook langs de goot te ontruimen. Het bedrijf was sinds maandag bezig met de werkzaamheden.

Tijdens de schoonmaakwerkzaamheden ontdekte de operator het lichaam in de goot. De politie werd geïnformeerd waarna een onderzoek werd gestart. Ook een rechercheteam van Regio Midden werd in stelling gebracht. De man was gekleed in een bruin T-shirt en een blauwe jeans broek,

De man is niet bekend bij de buurtbewoners. Het vermoeden bestaat dat de man in de goot is gedumpt, maar niet duidelijk is of hij door een misdrijf is omgekomen. De recherche van Regio Midden onderzoekt de zaak.

Assemblee neemt wijziging Wetboek van Strafrecht aan inzake 'grooming'

Wijziging moet kinderen beschermen tegen seksueel molest via elektronische media


De Assemblee heeft dinsdag de wijziging van het Wetboek van Strafrecht inzake onder andere 'grooming' na dagenlange discussie en aanpassing aangenomen met 32 algemene stemmen. De wijziging moet kinderen beschermen tegen seksueel molest via elektronische media. Behalve 'grooming' waar het in eerste instantie om ging, is in de wet nu ook opgenomen dat mensen die bekendmakingen vervalsen ook strafbaar zijn, aldus Starnieuws woensdag 29 januari 2020. 

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie haalde als voorbeeld aan, dat op socia media valselijk bekendgemaakt werd, dat het coronavirus in Suriname is en twee mensen opgenomen zijn in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo



Asssembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons merkt op, dat een nieuw soort misdrijf in het Wetboek van Strafrecht is opgenomen. Mensen die zich schuldig maken aan 'grooming' zijn nu strafbaar. Mensen kunnen zich online voordoen heel anders dan ze zijn. 'Grote mensen kunnen kinderen worden, mannen en vrouwen en omgekeerd. De niets vermoedende, vooral heel jonge mensen, kunnen daar dan intrappen en uiteindelijk eindigen met ontmoetingen in de echte wereld die niet goed voor ze aflopen. Er zijn heel wat ontwikkelingen in de wereld op digitaal gebied. Voor het eerst zijn er regels voor het gedrag online. Niet alles wat mensen verzinnen, kan nu ongestraft worden doorgestuurd, omdat mensen anoniem achter hun computer zitten. Mensen zijn nu beschermd. Er kunnen niet zomaar seksfilms op internet worden geplaatst. Er staat straf op. Kinderen zijn nu beter beschermd. '

In de wetswijziging, die begon als 'grooming,' zijn nieuwe artikelen toegevoegd gaandeweg de discussie. Wie een bekendmaking van door of vanwege het bevoegde gezag in het openbaar gedaan vervalst, of en deze vervalsing openlijk verspreidt, tentoonstelt of de verspreiding bevordert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden en geldboete. Degene die een bekendmaking valselijk opmaakt als zijnde afkomstig van het bevoegde gezag en deze verspreidt, openlijk tentoonstelt of de verspreiding bevordert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete. De straffen worden verhoogd indien de bekendmaking wordt voorzien van valselijk opgemaakte of vervalste handtekeningen van het bevoegde gezag of het feit is gepleegd met een terroristisch oogmerk of met het oogmerk om een terroristisch misdrijf voor te bereiden of gemakkelijk te maken.

In de wet is nu ook geregeld dat degene die door een geautomatiseerd werk of met gebruikmaking van een communicatiedienst een persoon van wie diegene weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat deze de leeftijd van zestien jaren nog niet heeft bereikt, een ontmoeting voorstelt met het oogmerk ontuchtige handelingen te plegen, loopt het risico op vier jaar celstraf. Dit geldt ook voor degenen die een afbeelding van een seksuele gedraging waarbij een jeugdige is betrokken, vervaardigd en een handeling onderneemt gericht op het verwezenlijken van die ontmoeting. Als het gedrag een gewoonte is, wordt de straf verzwaard naar zes jaar.

In De Nationale Assemblee was bij coalitie én oppositie overeenstemming over deze wijzigingen in het Wetboek van Strafrecht. Verschillende voorstellen zijn meegenomen door de regering.

Commissievoorzitster Rossellie Cotino (NDP) heeft de regering gevraagd om zo snel mogelijk te beginnen met voorlichting over deze wetswijziging, die in werking treedt een dag na haar afkondiging. Mensen moeten heel goed weten wat de wet inhoudt.

Mathoera (VHP) overr aanhouding programmamaker Satis Baldewsingh: 'Wetten niet bedoeld om mensen monddood te maken'

Baldewsingh zou president Bouterse hebben beledigd en bedreigd op Facebook


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) heeft dinsdag de arrestatie en inverzekeringstelling van programmamaker Satis Baldewsingh aan de orde gesteld in De Nationale Assemblee. Zij merkte op dat wetten niet bedoeld zijn om mensen monddood te maken, zo bericht Starnieuws woensdag 29 januari 2020.

Zij stelde deze kwestie aan de orde in de marge van de behandeling van wijziging van het Wetboek van Strafrecht, om seksueel misbruik van kinderen via internet strafbaar te stellen. Zij merkte op dat aanscherpen van de wet niet betekent dat de vrije meningsuiting via social media wordt beperkt.

Baldewsingh is maandag gearresteerd, omdat er aangifte tegen hem is gedaan voor beledigen en bedreigen van president Desi Bouterse op Facebook.


Mathoera merkte op, dat er met twee maten gemeten wordt. Zij had ook indertijd aangifte gedaan tegen laster en smaad via social media, maar er werd niet opgetreden. De programmamaker wordt echter wel aangehouden.

Zij wilde van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie weten hoe wetten die gemaakt worden, gehandhaafd zullen worden in de praktijk. Iedereen moet dezelfde behandeling krijgen. De minister is niet ingegaan op de opmerkingen van het Assembleelid.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel beweerde, dat Baldewsingh de wet heeft overtreden, omdat hij het staatshoofd heeft beledigd. Hij stelde dat Mathoera buiten de orde was, omdat er volgens hem geen zuivere discussie gevoerd wordt.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons merkte op, dat als zij vond dat het lid buiten de orde was, zij wel ingegrepen zou hebben. Keshopersad Gangaram Panday (NDP) zei dat de programmamaker hem ook elke ochtend besprak, maar hier is het volgens hem in de Grondwet verankerd dat het staatshoofd niet beledigd mag worden. Het instituut van de president is beschermd, voerde hij aan.

VHP, NPS, ABOP en Pertjajah Luhur willen vergadering Assemblee over olievondst en mogelijke verkoop 20% participatie in blok 58

Staatsolie-directeur Elias: 'De Staat kan het recht niet verkopen'


De VHP, NPS, ABOP en Pertjajah Luhur hebben Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons gevraagd om een vergadering uit te schrijven over de olievondst en mogelijke verkoop van 20% participatie in blok 58. Zij hebben dinsdag een interpellatievoorstel ingediend, zo schrijft Starnieuws woensdag 29 januari 2020. 

Algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, heeft al enkele malen  aangegeven, dat er geen plannen zijn om de aandelen te verkopen. Het recht tot participatie heeft de Staat in een contract overgedragen aan Staatsolie. 'De Staat kan het recht dus niet verkopen', herhaalt Elias.

De oppositiepartijen roepen de regering op om het volk volledige openheid van zaken te geven rond de olievondst. Zij vinden dat de informatieverschaffing door de regering zeer gebrekkig is. Er is veel ruis rondom de gevonden hoeveelheden en de volgende stappen van de regering. Zij maken zich daarom bezorgd over de juiste besteding van de inkomsten.

De oppositie maakt zich zorgen over geluiden dat (een deel van) het recht op participatie nu reeds verkocht zou kunnen worden. Er is zorg, dat een dergelijk besluit Suriname grote schade zal berokkenen. Met name het feit dat de waarde van de Maka Central-1 put op dit moment niet bekend is gemaakt en er nog een aantal nieuwe putten in voorbereiding zijn.

Opgemerkt wordt dat de US$ 5 miljard dat Total aan Apache heeft betaald, een hoeveelheid olie betreft dat overeenkomt met 'slechts' de eerste 150 miljoen barrels. Voor elke additionele barrel dient Total extra te betalen hetgeen in de vele miljarden zal lopen.

De Staatsolie CEO benadrukt, dat er totaal geen plannen zijn bij het bedrijf om over te gaan tot verkoop. Als het recht verkocht wordt, zou die beslissing door het bedrijf genomen moeten worden. 'We kunnen het nu niet verkopen want we kennen de waarde nog niet en we hebben geen enkele intentie om het te verkopen. Er is ons ook nooit gevraagd of het verkoopbaar is.'

Minister Hoefdraad vervangt leiding Douane

Nog niet duidelijk waarom de complete leiding is vervangen


De top van de Douane, onder leiding van inspecteur August van Lobbrecht, is de wacht aangezegd door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Starnieuws bericht vandaag, woensdag 29 januari 2020, dat de Douaneleiding bezig is zaken over te dragen. Formeel gaat de vervanging van de leiding in per 1 februari. 

Nadere informatie over wie nu de leiding heeft, volgt.

Het is nog niet duidelijk waarom de complete leiding is vervangen.

Het team onder leiding van Van Lobbrecht is in mei 2018 aangetreden. De opdracht van het managementteam was om de dienst te hervormen.

Van der San, directeur Kabinet van de President, dient zijn ontslag in

Onvrede Van der San over optreden Bouterse bij diens verzetzaak voor de  Krijgsraad


Eugène van der San, directeur van het Kabinet van de President, heeft per brief zijn ontslag ingediend bij president Desi Bouterse. Volgens de Ware Tijd van maandag 27 januari 2020 heeft het staatshoofd nog niet gereageerd op het schrijven. 

Van der San heeft zich vorige week opgewonden over het feit dat Bouterse mede op advies van anderen zijn functie niet voor enkele uren had neergelegd, zoals hij hem had voorgesteld, maar als president naar de Krijgsraadszitting van 22 januari is gegaan. Hij stelt voornamelijk advocaat Irvin Kanhai verantwoordelijk voor de gang van zaken.

Na de zitting van woensdag slingerde Van der San de advocaat verwijten naar het hoofd, dat mede door zijn adviezen het staatshoofd in de functie van de president in de beklaagdenbank heeft gestaan.

Van der San wenst geen commentaar te geven.