(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut) |
Door een lijst te publiceren met de maximumprijs van goederen, wil het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) voorkomen dat consumenten het slachtoffer worden van prijsopdrijving. Het project ‘Basisgoederen Plus’ is al enkele weken in voorbereiding. De bedoeling is om in elke winkel een poster te plaatsen met daarop de maximumprijzen.
Vincent Fernandes van het onderdirectoraat Marktbeheersing zegt woensdag 29 januari 2020 in de Ware Tijd, dat het ministerie vaak de klacht krijgt over prijsopdrijving. 'Maar, bij nader onderzoek door onze diensten merken we dat daarvan geen sprake is.' Hij verwijst ook naar bevindingen van het Statistiekbureau bij de berekening van de consumentenprijzen.
De lijst die gepubliceerd zal worden is bedoeld om de consument te laten zien wat een product mag kosten. De aangegeven prijzen mogen niet overschreden worden door de winkelier. De posters krijgen een barcode die gescand kan worden met de mobiele telefoon. Er gaat vervolgens een link open naar de Facebookpagina van het ministerie waar de prijslijst ook te zien is.
Het verschil met het vorige project basisgoederen is dat het nu slechts gaat om transparantie van prijzen van de producten. Bij het oorspronkelijke project vanuit het Kabinet van de vicepresident, werd een select aantal basisproducten invoerrechtenvrij geïmporteerd om ze daarmee toegankelijk en betaalbaar te maken voor de lage inkomensgroepen.
Fernandes legt uit dat dit nog overeind staat en dat deze goederen ook op de lijst zullen voorkomen. Hiermee verklaart hij ook de 'Plus' in de naamgeving van het project. De 'Plus' houdt verder in dat ook secundaire goederen op de lijst geplaatst zullen worden.
De HI&T-vertegenwoordiger benadrukt, dat het project in het voordeel van zowel de consument als de winkelier zal zijn, omdat het veelal de winkelier is die - soms onterecht - prijsopdrijving wordt verweten en de consument die daarmee benadeeld wordt. 'Daarom is het belangrijk dat wij als ministerie naar buiten treden en aangeven wat de prijzen zijn.'
De prijslijst wordt - indien nodig - op maandbasis aangepast, maar het streven is om de prijs van een bepaald product minstens een maand te laten gelden. Dat is ook zo afgesproken met de importeurs en winkeliers.
De Vereniging van Winkeliers en de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname zijn vorige maand geïnformeerd over dit project. Raymond Hasnoe van de Vereniging Surinaamse Winkeliers zegt, dat zijn organisatie niet was uitgenodigd hiervoor.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten