De Assemblee heeft dinsdag de wijziging van het Wetboek van Strafrecht inzake onder andere 'grooming' na dagenlange discussie en aanpassing aangenomen met 32 algemene stemmen. De wijziging moet kinderen beschermen tegen seksueel molest via elektronische media. Behalve 'grooming' waar het in eerste instantie om ging, is in de wet nu ook opgenomen dat mensen die bekendmakingen vervalsen ook strafbaar zijn, aldus Starnieuws woensdag 29 januari 2020.
Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie haalde als voorbeeld aan, dat op socia media valselijk bekendgemaakt werd, dat het coronavirus in Suriname is en twee mensen opgenomen zijn in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo
Ontwerpwet Houdende Nadere Wijziging Wetboek Van Strafrecht G.B. 1911 No.1 S.B. 2017 No.85 by Suriname Mirror on Scribd
Asssembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons merkt op, dat een nieuw soort misdrijf in het Wetboek van Strafrecht is opgenomen. Mensen die zich schuldig maken aan 'grooming' zijn nu strafbaar. Mensen kunnen zich online voordoen heel anders dan ze zijn. 'Grote mensen kunnen kinderen worden, mannen en vrouwen en omgekeerd. De niets vermoedende, vooral heel jonge mensen, kunnen daar dan intrappen en uiteindelijk eindigen met ontmoetingen in de echte wereld die niet goed voor ze aflopen. Er zijn heel wat ontwikkelingen in de wereld op digitaal gebied. Voor het eerst zijn er regels voor het gedrag online. Niet alles wat mensen verzinnen, kan nu ongestraft worden doorgestuurd, omdat mensen anoniem achter hun computer zitten. Mensen zijn nu beschermd. Er kunnen niet zomaar seksfilms op internet worden geplaatst. Er staat straf op. Kinderen zijn nu beter beschermd. '
In de wetswijziging, die begon als 'grooming,' zijn nieuwe artikelen toegevoegd gaandeweg de discussie. Wie een bekendmaking van door of vanwege het bevoegde gezag in het openbaar gedaan vervalst, of en deze vervalsing openlijk verspreidt, tentoonstelt of de verspreiding bevordert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden en geldboete. Degene die een bekendmaking valselijk opmaakt als zijnde afkomstig van het bevoegde gezag en deze verspreidt, openlijk tentoonstelt of de verspreiding bevordert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete. De straffen worden verhoogd indien de bekendmaking wordt voorzien van valselijk opgemaakte of vervalste handtekeningen van het bevoegde gezag of het feit is gepleegd met een terroristisch oogmerk of met het oogmerk om een terroristisch misdrijf voor te bereiden of gemakkelijk te maken.
In de wet is nu ook geregeld dat degene die door een geautomatiseerd werk of met gebruikmaking van een communicatiedienst een persoon van wie diegene weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat deze de leeftijd van zestien jaren nog niet heeft bereikt, een ontmoeting voorstelt met het oogmerk ontuchtige handelingen te plegen, loopt het risico op vier jaar celstraf. Dit geldt ook voor degenen die een afbeelding van een seksuele gedraging waarbij een jeugdige is betrokken, vervaardigd en een handeling onderneemt gericht op het verwezenlijken van die ontmoeting. Als het gedrag een gewoonte is, wordt de straf verzwaard naar zes jaar.
In De Nationale Assemblee was bij coalitie én oppositie overeenstemming over deze wijzigingen in het Wetboek van Strafrecht. Verschillende voorstellen zijn meegenomen door de regering.
Commissievoorzitster Rossellie Cotino (NDP) heeft de regering gevraagd om zo snel mogelijk te beginnen met voorlichting over deze wetswijziging, die in werking treedt een dag na haar afkondiging. Mensen moeten heel goed weten wat de wet inhoudt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten