'Het simpelste en het goedkoopste gerecht vroeger was rijst met sardien'
'Het simpelste en het goedkoopste gerecht vroeger was rijst met sardien', zeggen
verschillende burgers vandaag, maandag 13 juli 2020 in het Dagblad Suriname. Het werd zelfs eerste hulp genoemd, omdat het altijd bij de
hand was. 'Mijn moeder maakte dat vroeger vaak voor mij en mij broers, maar nu is het een van
de duurste gerechten geworden', zegt een burger.
Vergeleken met voeger is de prijs van een
blikje sardien drastisch verhoogd. Het is nu tussen de Srd 20 tot Srd 40 te verkrijgen.
'Er zijn
wel goedkopere merken, maar die smaken verschillen sterk. Het lekkerste is het duurste nu.
Niet eenieder kon zich vroeger kip permitteren, terwijl het ook veel meer tijd nam voordat het
op je bord lag. De meeste mensen gebruikten daarom al vlug sardien, ei, bokking of haring. Dat
is wat ik mee heb gemaakt in mijn jeugd. Nu zijn de meeste van deze producten even duur als
een halve kip. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik vaak thuis of bij mijn vrienden op bezoek een bordje warme rijst met sardien en aardappelen erdoor at. Maar, now na rijst
gebakken ei. Ik vraag me af hoe mensen het doen die het zich niet kunnen permitteren',
vraagt een andere burger zich af.
'Ik weet hoe het aanvoelt als je ouders of jij als volwassene het
niet breed hebt. Ik had het vroeger ook niet breed. Mijn vader was enige kostwinner en had de
zorg voor zijn vrouw en zeven kinderen. Mijn broers, zusters en ik aten heel vaak sardien of
kerrie ei. Dat was luxe voor ons naast groenten. Nu leven we in een andere tijd, maar ik zie vaak
genoeg verschijnselen die mij herinneren aan mijn jeugd. Ik vraag me af hoe de meeste
mensen het dan in deze tijd overbruggen.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten