woensdag 1 juli 2020

Regering leent zo'n Srd 500 miljoen bij lokale banken om salarissen juni te betalen

Hakrinbank en De Surinaamsche Bank lenen iets meer dan helft


De overheid heeft een bedrag van ongeveer Srd 500 miljoen geleend bij de lokale banken om de salarissen over de maand juni te kunnen betalen. De Hakrinbank en De Surinaamsche Bank (DSB) hebben van dat bedrag iets meer dan de helft verstrekt aan de regering en de rest van het geld komt van de andere lokale banken. 

Volgens De West van dinsdagavond 30 juni 2020 zijn de banken akkoord gegaan met de kredietverstrekking, omdat het gaat om afspraken die zijn gemaakt met de aankomende regering. Hoewel de officiële stukken nog getekend moeten worden door de huidige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, hebben de banken er geloof en vertrouwen in, dat zaken anders zullen lopen.

De banken zouden akkoord zijn gegaan met deze leningen aan de overheid, omdat zij geen sociale onrust willen, zoals recentelijk op Curaçao. De banken hebben hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in deze situatie genomen, aangezien zij op de hoogte zijn van de zeer slechte financiële situatie waarin Suriname thans verkeert. Door dit besluit van de handelsbanken, heeft de overheid maandag vlak voor aanvang van de bijzondere Assemblee-vergadering, de salarissen van de ambtenaren kunnen uitbetalen over de afgelopen maand.

Maar, hoe gaan de salarissen en het vakantiegeld in juli betaald worden? Naar verluidt is het nieuwe regeerteam momenteel drukdoende onderhandelingen te voeren, zodat het hulp krijgt vanuit de IDB (Inter-American Development Bank), en ook via het Amerikaanse fonds Oppenheimer worden tal van mogelijkheden bekeken.

Ook worden gesprekken gevoerd over het herschikken van de vele leningen van de regering Bouterse om zo eventueel uitstel van betaling te bewerkstelligen. Er worden verschillende strategieën uitgestippeld door de aankomende regering met financieel deskundigen, om sneller geld te verdienen voor de staat.

'Er is nu zelfs sprake van het verkopen van aandelen, die de overheid heeft in grote bedrijven zoals Torarica en de Hakrinbank. Daarnaast is de verkoop van staatsobjecten die niet in gebruik zijn ook een van de opties om sneller over financiën te beschikken en het schrappen van subsidies op brandstof, energie en water behoren ook tot de maatregelen die op zeer korte termijn, zullen worden doorgevoerd. Er liggen tal van bezuinigingsmaatregelen in het verschiet, die nodig zullen zijn om de economie weer op spoor te krijgen', aldus bronnen in  bancaire kringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten