vrijdag 19 juni 2020

Piraten bedreigen olie-operaties in Golf van Mexico

VS State Department: Olieplatforms en andere installaties potentieel doelwit


Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor toegenomen piratenactiviteit in de zuidelijke Golf van Mexico. Daar is een grotere kans op piraterij, met olieplatforms en andere installaties als potentieel doelwit, heeft de Amerikaanse regering gewaarschuwd. 

'Het is bekend dat gewapende criminele groepen commerciële schepen, olieplatforms en offshore bevoorradingsschepen in de baai van Campeche in de zuidelijke Golf van Mexico aanvallen en beroven', zei het State Department in een bijgewerkt reisadvies, zoals geciteerd door Reuters.


Er is jarenlang piratenactiviteit geweest in de baai van Campeche, waarbij de criminelen zich voordeden als vissers en probeerden aan boord te gaan van offshore-platforms en schepen in de Golf, volgens berichten in Mexicaanse media. Ze bezorgden Pemex in Mexico hoofdpijn, omdat ze zich op zijn platforms richtten en er verschillende keren in slaagden zaken als pijpen, elektrische bedrading, koper en verschillende apparatuur, evenals contant geld te stelen.


Volgens een artikel in januari 2019 was er in de zuidelijke Golf van Mexico een toename van 310 procent in de drie jaar tot eind 2018, van 48 aanvallen in 2016 tot maar liefst 197 in 2018. Getuigen zeiden, dat de piraten reisden in snelle boten, gingen aan boord van platforms en bedreigde bemanningen met geweren voordat ze stalen wat er ook maar van waarde was, van boorapparatuur tot schroeven.

Maar, volgens de president van Mexico hebben ze ook ruwe olie rechtstreeks van de platforms gestolen.

Deze oliediefstal kostte volgens een artikel in oktober 2019 Pemex maar liefst $ 1 miljard per jaar. Oliediefstal is niet ongebruikelijk in Mexico, en de meeste ervan zijn gekoppeld aan lokale kartels die gebruikmaken van de diensten van  Pemex-werknemers.

Maar, de meeste van deze diefstal vindt plaats op het land: in slechts twee maanden in 2018 boorden criminelen bijna 2.300 illegale tappunten in Pemex-pijpleidingen in Mexico. Volgens eigen schattingen van Pemex hebben de verliezen als gevolg van brandstofdiefstal in de afgelopen drie jaar 7,5 miljard dollar (147 miljard Mexicaanse peso's) bereikt. Veel van de diefstal wordt gepleegd door bendes die snel hun toevlucht nemen tot geweld, terwijl ze onderling vechten voor een betere toegang tot staatsbrandstoffen en zich ook bezighouden met afpersing van oliearbeiders.

(Suriname Mirror/OilPrice/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten