Leger en politie nu vooral ingezet in strijd tegen Covid-19
Het coronavirus dreigt de strijd van Mexico tegen enkele van de meest wrede drugsbendes te verstoren, aangezien politie en ambtenaren ziek worden, veiligheidstroepen worden omgeleid om medische centra te bewaken en militaire kazernes worden omgetoverd tot Covid-19 klinieken. Het machtige Jalisco-kartel en zijn rivalen maken gebruik van een veiligheidsruimte om de strijd voor controle over de drugshandel in Mexico op te voeren, zeggen veiligheidsfunctionarissen en analisten.
Het aantal nationale moorden is tot recordhoogte gestegen, ook al is het aantal andere misdrijven gedaald doordat het grootste deel van het land thuis blijft om het coronavirus te vermijden. In de afgelopen weken hebben gewapende mannen zeven politieagenten ontvoerd en vermoord, tien mensen vermoord in een afkickcentrum en twaalf met kogels doorzeefde lichamen van een concurrerende misdaadeenheid gedumpt, allemaal in gebieden waar het Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG) actief is.
Het leger, een centraal onderdeel van de strijd tegen kartels in Mexico, is opgesteld om het coronavirus te helpen stoppen en de kazernes om te vormen tot Covid-19-behandelklinieken. Politieagenten met overgewicht of met onderliggende gezondheidsproblemen zijn in sommige regio's van de straat gehaald, omdat ze worden beschouwd als een hoog risico voor Covid-19, zeggen Mexicaanse functionarissen.
In de staat Guerrero, waar ongeveer 40 gewapende groepen, waaronder de CJNG, opereren, is de politie verzwakt door uitbraken van het coronavirus in haar gelederen, zei een hoge politiefunctionaris van Guerrero. Als een officier ziek wordt, moeten er gemiddeld nog vier gedurende twee weken in isolatie, voegde hij eraan toe, waarbij hij klaagde dat sommige officieren ook opdaagden met twijfelachtige ziektebeelden om werk te vermijden. Op het platteland van Guerrero, een bergachtige staat aan de Pacifische kust waar regeringen al lang moeite mee hebben om te beheersen, hebben gewapende burgerwachtgroepen waarvan analisten zeggen dat ze banden hebben met kartels, uitgaansverboden opgelegd en de inwoners de toegang tot dorpen ontzegd om te proberen het virus in te dammen.
Met een officieel aantal van meer dan 18.300 dodelijke slachtoffers, heeft Mexico het zevende hoogste dodental van het coronavirus ter wereld. Coronavirus belast de bandbreedte van de federale overheid om de georganiseerde misdaad aan te pakken, zei een andere hoge veiligheidsfunctionaris. 'Coronavirus is op dit moment ongetwijfeld de prioriteit', zei de ambtenaar. 'Dat voel je.'
Landelijk hebben 4.700 beveiligingspersoneel van de Nationale Garde, op een totaal van 90.000, de taak om ziekenhuizen, medische apparatuur en gezondheidswerkers te bewaken, vertelde het federale ministerie van Veiligheid aan persbureau Reuters. De Mexicaanse regering reageerde niet direct op een verzoek van Reuters om commentaar te geven op de vraag of de bestrijding van het coronavirus de strijd tegen kartels tegenhoudt, maar een hoge ambtenaar van het ministerie van Veiligheid zei dat de regering gefocust blijft op haar taken. De functionaris zei, dat slechts een klein percentage van de gemilitariseerde politiemacht van de Nationale Garde opnieuw is toegewezen aan coronavirusplichten en dat de meerderheid hun misdaadpreventie- en -bestrijdingsfuncties handhaaft.
President Andres Manuel Lopez Obrador zei deze maand, dat Mexico 'niet ophoudt te reageren op en de georganiseerde misdaad het hoofd te bieden'.
Het streven van CJNG naar dominantie heeft ertoe bijgedragen, dat het aantal moorden in de eerste vier maanden van 2020 tot een recordhoogte is gestegen, waardoor Lopez Obrador een klap kreeg. Een record van 34.582 mensen werden vermoord in 2019. Lopez Obrador zei deze maand, dat ongeveer 70% van de moorden dit jaar kartelgebonden waren.
Mexico is sinds 23 maart in lockdown vanwege het coronavirus, toen het scholen, bedrijven en regeringskantoren de opdracht gaf te sluiten. Maar gevechten met drugsbendes stuwden de moordcijfers hoger in maart, toen 3.000 moorden werden geregistreerd. Dat was de op één na hoogste maandelijkse telling ooit, en de grootste sinds Lopez Obrador in december 2018 de macht overnam. Het dagelijkse moordcijfer was in april vrijwel identiek, toonden overheidsgegevens en op 7 juni leed Mexico de meest gewelddadige dag van de jaar met 117 moorden.
'Er zijn shootouts die je bijna niet dagelijks mag missen', zegt Jose, een student in Aguililla, een van de vele steden in de staat Michoacan waar lokale kartels vechten om de Jalisco-bende buiten te houden.
CJNG, onder leiding van voormalig politieagent Nemesio "El Mencho" Oseguera, die een premie van $ 10 miljoen op zijn hoofd heeft, heeft te maken gehad met stevige weerstand van kleinere bendes in hun zoektocht naar controle over smokkelroutes voor methaphetamine, heroïne en fentanyl naar de Verenigde Staten. Vorige maand vond de politie in Michoacan 12 lichamen van vermoedelijke CJNG-leden in een vrachtwagen. Een briefje dat over de lichamen was gedrapeerd, zogenaamd ondertekend door het Familia Michoacana-kartel, beschimpte een regionaal hoofd van de CJNG.
Kartels hebben lang gevochten voor de controle- en drugshandelroutes over de grote strook land die bekend staat als Tierra Caliente, of 'Heet Land'-regio in het westen van Mexico, die de staten Michoacan, Guerrero en Mexico omvat. Zelfs vóór de pandemie waren federale en staatsautoriteiten vaak afwezig op het platteland in de hele regio. 'Er zijn gebieden waar de regering niet binnenkomt ... en misdaadgroepen hebben de totale controle', zegt Gregorio Lopez Jeronimo, een rooms-katholieke priester beter bekend als 'Vader Goyo' in de Michoacan-stad Apatzingan, onderdeel van de Tierra Caliente. Nog erger nog, bendes proberen een deel van de rol van de overheid over te nemen om de sociale behoeften tijdens de pandemie te verlichten.
In verschillende regio's lenen ze geld aan hard-up bedrijven in gebieden waar mensen door de sluiting een economische klap hebben opgelopen, blijkt uit een regeringsdocument dat door lokale kranten is uitgewerkt. Video's van gewapende strijders van verschillende bendes die boodschappen uitdelen aan verarmde lokale bevolkingsgroepen tijdens de lockdown, hebben het verlies van territoriale controle door de regering naar huis gedreven. 'De pandemie heeft de hiaten in de controle van de regering over bepaalde gebieden volledig blootgelegd', zegt Mike Vigil, een voormalige Amerikaanse Drugs Enforcement Administration-agent. 'Die leegte wordt helaas opgevuld door de drugskartels.'
(Suriname Mirror/Reuters/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten