vrijdag 12 juni 2020

Illegale balseming operatie ontdekt buiten Mexico-Stad te Tecámac

'Zeer ernstig besmettingsgevaar en verschrikkelijke veronachtzaming van de sanitaire normen'

(Bron foto: Twitter)
'Het onderzoek nu gericht op wat ze met de lichaamsvloeistoffen hebben gedaan en waar ze die hebben weggegooid'


Ambtenaren zeiden woensdag 10 juni 2020, dat ze een clandestien, niet-geregistreerd balsemcentrum hadden ontdekt, dat opereert vanuit een huis aan de rand van Mexico-Stad met twee lijken - een die blijkbaar een slachtoffer van Covid-19 is - op brancards. 

Mariela Gutierrez, de burgemeester van de gemeente Tecámac, net ten noorden van Mexico-Stad, zei dat de autoriteiten aan het onderzoeken waren hoe lang de illegale balseming had geduurd en waar de boosdoeners de lichaamsvloeistoffen die uit de lichamen waren gehaald, naar hadden weggevoerd. in plastic containers.



Gutierrez noemde het 'een zeer ernstig besmettingsgevaar en een verschrikkelijke veronachtzaming van de sanitaire normen'. Gutierrez zei dat een van de twee mannen die in het huis werden aangehouden, zei dat het clandestiene centrum was gebruikt, omdat de uitvaartcentra in het gebied vol waren met lichamen als gevolg van de pandemie.

Een van de twee lichamen die in het huis werden gevonden, was een gemeentelijk personeelslid dat ziekteverlof had gekregen, omdat ze kennelijk was besmet met het coronavirus.

'Ze hadden niet de minste hygiënische maatregelen of vergunningen,' zei Gutierrez over de verdachten, die blijkbaar werkten voor een begrafenisonderneming een paar straten verderop. 'Het onderzoek is er nu op gericht te zien wat ze met de vloeistoffen hebben gedaan en waar ze die hebben weggegooid.'


Gutierrez zei ook, dat de twee verdachten steekpenningen aan de politie hadden aangeboden, nadat het balsemcentrum laat op dinsdag was ontdekt.

Tecámac, een grotendeels verarmde gemeente met ongeveer 600.000 inwoners, heeft tot nu toe ongeveer 500 gevallen van coronavirus en 45 doden geregistreerd. Maar, omdat Mexico-Stad zoveel meer gevallen heeft, zijn de inwoners van de stad naar de buitenwijken gegaan om begrafenisdiensten te zoeken.


Onjuiste verwijdering van medisch afval is een groeiend probleem geworden in Mexico tijdens de pandemie. En volgens een onderzoek van de Senaat is 60% van de uitvaartinstanties in Mexico niet of niet volledig geregistreerd. In mei ontdekten de autoriteiten 3,5 ton ziekenhuisafval dat in de bossen aan de rand van Mexico-Stad was gedumpt, en 6.000 kubieke meter medisch afval dat zich hoog opgestapeld had in een clandestien magazijn in de staat Puebla, dat lekte uit overvolle vrachtwagens en gebouwen. Wankelende stapels doodskisten stapelen zich ondertussen op buiten de overwerkte crematoria van Mexico-Stad. En in de stad Nicolás Romero, in een bosrijke omgeving aan de rand van Mexico-Stad, had iemand rond medio april tonnen medisch afval op een heuvel gedumpt. Tegen de tijd dat inspecteurs het gebied tussen 4 en 11 mei kwamen opruimen, vonden ze 3,5 ton van het spul, inclusief weefsel en gedeeltelijk verbrand menselijk weefsel verspreid over het gebied.

Gespecialiseerde afvalverbrandingsinstallaties worden al te zwaar belast door de vloed van afgedankte beschermingsmiddelen en het ontstaan ​​van infectieus weefsel tijdens de pandemie. En zelfs buiten geregistreerde crematoria blijven afgedankte doodskisten zich letterlijk opstapelen, ondanks een wet uit 2019 die het hergebruik van gedesinfecteerde doodskisten regelt.


Volgens de Mexicaanse Senaat werden voor de pandemie jaarlijks ongeveer 100.000 doodskisten hergebruikt. Maar, hoewel de coronavirus richtlijnen vereisen dat de lichamen van Covid-19-slachtoffers na hun dood in lijkzakken worden gedaan, moeten ze nog steeds in containers - meestal houten of metalen doodskisten - naar crematoria worden vervoerd.

Aangezien er geen garantie is dat lichaamsvloeistoffen niet uit de zakjes zijn gelekt, zijn mensen niet geneigd om ze opnieuw te gebruiken uit angst voor besmetting. Ze worden weggegooid en zijn eenvoudig opgestapeld.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten