maandag 18 mei 2020

Caricom en OAS sturen waarnemers (4 en 10) voor verkiezingen

Ambassades Brazilië, Frankrijk, Venezuela en VS gevraagd om waar te nemen

Van Dijk-Silos: 'Niet in de haak, dat directeur CBB in de media ondermijnend bezig is'


Vier waarnemers van de Caricom komen vanmiddag, maandag 18 mei 2020, aan in Suriname om het verkiezingsproces gade te slaan. Zij worden opgehaald door de SLM. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) stuurt een tien personen tellende missie, die op 21 mei aankomt voor een week. Dit bericht Starnieuws.

Daarnaast hebben ambassades van Brazilië, Frankrijk, Venezuela en Verenigde Staten van Amerika gevraagd om lokaal waar te nemen. Er is op de valreep ook een aanvraag van Indonesië en India binnengekomen. Deze mededelingen zijn gedaan door minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie vandaag:


De buitenlandse waarnemers krijgen ook toegang tot de lokalen waar gestemd zal worden, deelde minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken mee. 

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), zei dat de OAS een topdelegatie stuur die in korte tijd het werk in hoog tempo zal doen. Zij zijn bijzonder ervaren personen die precies weten waar ze naar moeten kijken. Zij is ingenomen met de komst van OAS en Caricom naar Suriname. Naast de buitenlandse waarnemers heeft het OKB ook toezichthouders in alle 638 stembureaus en de hoofdstembureaus. Verder zijn er ook lokale waarnemers, terwijl ook de politieke partijen hun controleurs hebben. 

Minister Antoine Elias legde uit, dat het Covid-19-Managementteam een protocol heeft ontwikkeld voor de buitenlandse waarnemers. Zij hoeven niet in quarantaine, maar moeten wel met een test aantonen, die niet ouder is dan 24 uur, dat ze niet besmet zijn met het coronavirus. Zij zullen na aankomst verplicht in hun hotelkamer moeten blijven. Zij krijgen ook een arts toegewezen en moeten twee keer per dag hun temperatuur meten. Zij worden ook getest in Suriname. Op de werkplekken moeten de waarnemers mondkappen op hebben. 

Van Dijk-Silos pleitte voor openheid en transparantie bij de verkiezingen. Zij merkte op, dat dit belangrijk is voor het vertrouwen in de organisatie. Zij vindt dat er te weinig openheid is. Het OKB heeft aangegeven dat de kiezerslijst vervuild is. Dit is onderbouwd en er zijn CD's verstrekt aan de minister van Binnenlandse Zaken en de president. Zij vindt het niet in de haak, dat de directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken in de media ondermijnend bezig is. 

De OKB-voorzitster roept alle kiezers op om hun stem uit te brengen op 25 mei. De ruim 385.000 kiezers die opgebracht zijn op de kiezerslijst vindt zij te veel.
'Straks zullen wij horen, dat de opkomst laag is. Maar, de kiezerslijst schoon', voerde zij aan. Van Dijk-Silos zei ook, dat er te weinig informatie van Binnenlandse Zaken gegeven wordt aan het publiek. Nu is alleen bekend hoe de situatie in het stemlokaal is, maar de massa's komen op het schoolerf. Hoe worden zij opgevangen, hoe zal de social distancing daar worden gehandhaafd? Mensen moeten ervan verzekerd zijn dat ze niet besmet kunnen raken. 'Blijf niet thuis, gaat u stemmen op 25 mei, ook al duurt het lang.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten