zondag 17 mei 2020

In Mexico werken meer dan 800 Cubaanse gezondheidswerkers

Federale regering wil lokale gezond- heidwerkers niet volledige loon betalen


Volgens bronnen van het gezondheidssecretariaat van de federale overheid zijn  in Mexico bijna 800 Cubaanse artsen en gezondheidswerkers actief om het coronavirus Covid-19 aan te pakken. Het gezondheidssecretariaat legde uit, dat ze al wekenlang betrokken zijn bij een delegatie van Cubaanse artsen. Ze ondersteunden met onderdak, voedsel en transport naar medische centra. 

Het Secretaría de Desarrollo Económico van de hoofdstad (Sedeco) vertelde persbureau EFE, dat ze een telling hebben van 800 Cubaanse artsen, verpleegsters en gezondheidswerkers die in Mexico-Stad verblijven. De hotels zijn toegekend door zakenlieden in ruil voor de voordelen van de federale overheid om deze gezondheidswerkers te huisvesten. Onlangs verscheen er een artikel waarin werd uitgelegd, dat verschillende van deze Cubaanse dokters in het Hotel Imperial aan de Paseo de la Reforma verbleven. De informatie voegde eraan toe, dat de meeste artsen - tot 720 - in Mexico-Stad en de buitenwijken werkten, waar er meer gevallen zijn. Sommigen werden echter naar andere staten gestuurd.

'We hebben al geruime tijd een samenwerkingsakkoord op gezondheidsgebied met Cuba. In het bijzonder, nu ter attentie van de pandemie, zijn hier verschillende Cubaanse artsen en verpleegsters, in verschillende ziekenhuizen van de stad', zei de burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, afgelopen vrijdag, 15 mei 2020, onder het excuus dat Mexico lijdt aan een tekort aan artsen en verpleegsters, wat niet waar is gebleken, aangezien er veel gezondheidswerkers zijn, maar de federale regering wil hen niet het volledige loon betalen.
 
De samenwerking is in samenwerking met het Instituto de Salud para el Bienestar (Insabi), het ministerie van Volksgezondheid van de regering van Mexico-Stad en de Cubaanse regering, zei Claudia Sheinbaum. 'Het maakt deel uit van deze internationale samenwerking. Het is goed dat deze verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten ons op een kritische manier in Mexico-Stad ondersteunen', zei ze.

Op 24 april publiceerde het federale gezondheidssecretariaat een overeenkomst in het Diario Oficial de la Federación, (DOF), waarin werd vastgesteld dat 'voor de duur van de gezondheidsnoodsituatie veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus, gezondheidswerkers met een opleiding in het buitenland' ingehuurd worden.

Op 8 april meldde het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de komst van tien Cubaanse experts om de pandemie van Covid-19 te evalueren, maar zonder 'medische diensten aan de bevolking te verlenen'. 'Het bezoek van de Cubaanse specialisten is een voorbeeld van de historische vriendschap die Mexico in Cuba heeft', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de dagen na deze datum zouden er, op basis van deze overeenkomst in Mexico-Stad, honderden Cubaanse dokters zijn gearriveerd, zonder dat er publiciteit zou zijn geweest als er medisch materiaal uit de Verenigde Staten of China kwam.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vermeden het exacte aantal Cubaanse artsen te melden. De 'medische missies', zoals ze in Cuba worden genoemd, bestaan ​​uit het sturen van gezondheidswerkers naar landen die erom vragen bij de Cubaanse regering. Deze hulp is niet gratis en het is de Cubaanse regering die de salarissen int van de artsen en andere gezondheidswerkers die in een bijna-slavernijregeling werken.

Volgens cijfers van 30 april van de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn er tientallen naar Caribische landen gestuurd, zoals Dominica, Barbados, Grenada, Suriname of Belize. Terwijl 31 professionals naar Honduras, Nicaragua en Venezuela werden gestuurd, en naar Mexico, werd er volgens de Cubaanse autoriteiten 'technische bijstand' gestuurd, zonder het aantal gezondheidswerkers op te geven. In Afrika werden ook delegaties gestuurd naar Togo, Zuid-Afrika, Angola en Kaapverdië. En tot slot naar landen als Italië, Qatar of Andorra. In vrijwel alle gevallen heeft Cuba het vertrek van elke brigade openbaar gemaakt.


(Suriname Mirror/The Yucatan Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten