(Bron foto: Facebook) |
Bevoordeling naar verluidt vanwege vriendschap tussen partijvoorzitter Santokhi en Stanley Dijksteel, vader van Cherryl
Cherryl Dijksteel, Assembleelid-kandidate van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) GB oor de komende verkiezingen, wordt niet gelust binnen de kringen van de partij.
Volgens enkele partijleden zou de goedkeuring van Dijksteel tot kandidate niet op transparante wijze zijn geschied, omdat zij een veroordeling op haar naam zou hebben. Dijksteel werd op 8 maart 2001 door de civiele rechter veroordeeld voor het betalen van enkele duizenden Nederlandse guldens aan iemand in Kort Geding. Volgens informanten, aldus het Dagblad Suriname dinsdag 7 april 2020, gaat het om een zaak waarin de Assemblee-kandidate weigerde te betalen aan de eisende partij. Zij verloor de zaak bij de rechter en moest naast de opgelopen rente ook nog boetes betalen.
Dijksteel zou naar verluidt bovendien een politieke parachutist zijn die voor haar kandidaatstelling nooit eerder op het terrein van het VHP-hoofdkwartier is gezien. Desondanks is zij op nummer 5 van de kandidatenlijst van de VHP in Paramaribo gekandideerd. Deze bevoordeling zou naar verluidt komen, vanwege de vriendschappelijke band tussen partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi en Stanley Dijksteel, de vader van Cherryl. Stanley Dijksteel is momenteel 2e secretaris van de partij.
'Jammer dat het zo wordt gepresenteerd. Eigenlijk zielig', is de reactie van Cherryl Dijksteel op de aantijgingen.
Samseerali Sheikh–Alibaks, voorzitter van de verkiezingscommissie, zegt dat vonnissen en goed gedrag in feite geen beletsels zijn om tot kandidaat gekozen te worden. 'De enige voorwaarden die de Grondwet stelt zijn, dat de persoon de Surinaamse nationaliteit moet bezitten, ingezetene van de Republiek Suriname moet zijn en de leeftijd van 21 jaar moet hebben bereikt. Ook het woonplaatsbeginsel is belangrijk', stelt hij. Wat wel in de wet staat is dat de kandidaat niet middels een onherroepelijk rechterlijk vonnis het kiesrecht moet zijn ontzegd. In het geval van Dijksteel weet Sheikh–Alibaks dat dit niet zo is. 'Als geen vonnissen als voorwaarden zouden worden opgenomen, dan zou dat voor velen een probleem zijn. Ook bij een verkeersovertreding, waar iemand veroordeeld is voor een boete, zou die persoon dan ook niet mogen meedoen. Er zijn dus geen beletsels dat haar als kandidate zouden kunnen tegenhouden', aldus Sheikh–Alibaks.
Sheikh–Alibaks ontkent ook de beweringen over het voortrekken van Dijksteel door de verkiezingscommissie vanwege de band tussen de partijvoorzitter en de 2e secretaris. Dit, omdat de partij een sollicitatieprocedure heeft gehanteerd waar een ieder vrij was te solliciteren. Voor elke kandidaat is door een selectiecommissie advies uitgebracht aan het hoofdbestuur van de partij. Het hoofdbestuur heeft op basis van dit advies, en ook op basis van politiek-strategische overwegingen, een concept kandidatenlijst samengesteld. Die lijst is conform de statuten voorgelegd aan de verkiezingscommissie van de partij ter toetsing. De verkiezingscommissie heeft alle kandidaten getoetst aan de formele vereisten en het grootste deel goed bevonden.
'Als zij op de lijst van het hoofdbestuur is komen te staan, dan ga ik gevoeglijk ervan uit dat zij aan de criteria voldoet', aldus Sheikh–Alibaks.
Dijksteel zou haar vonnis hier hebben verzwegen. De vraag bij velen rijst daarom hoe Dijksteel dan ook nog groen licht in het gehele onderzoekstraject vanaf het begin en vooral van de verkiezingscommissie heeft gehad, terwijl naar zeggen van Santokhi het hele proces waterdicht is. Partijleden vinden dat er consequenties aan moeten worden verbonden.
Dijksteel is in het dagelijkse leven verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de Faculteit der Maatschappijwetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Daarnaast is zij parttime docente op HBO-niveau, voorzitster van de examencommissie van een der hboHBO-opleiding en heeft een adviserende functie inzake Volksgezondheid-aangelegenheden ten behoeve van de vaste parlementaire commissie van Volksgezondheid van het parlement. Haar opleidingsachtergrond ziet er als volgt uit: Doctoraal Rechten, Master in Public Health en Master in Bioethics.
Zij stelde eerder, dat zij na de recente vernieuwingen (afgelopen 3-4 jaren) binnen de partij nauwgezet gevolgd te hebben, besloot om uiteindelijk niet meer vanuit de kantlijn haar bijdrage te leveren, maar officieel de stap te maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten