(Bron foto's: AP Photo/Rodrigo Abd) |
César Alegre duwt een winkelwagentje met twee kinderen en komt uit het groot, vervallen huis in de buurt van het presidentieel paleis van Peru, dat wordt gedeeld door 45 gezinnen, om voedsel te zoeken. Soms bedelt hij op markten. Soms verkoopt hij snoepjes. Het is een taak die in de beste tijden moeilijk was, maar met een quarantaine van een maand die 32 miljoen Peruanen heeft gedwongen thuis te blijven en restaurants en voedselkeukens te sluiten, is het veel moeilijker geworden.
'We eten een of twee keer per dag', zegt de 52-jarige, die zegt dat hij in zes verschillende gevangenissen heeft gezeten voor diefstal. Veel van de ongeveer 100 bewoners van het huis met drie verdiepingen zijn ex-veroordeelden die geen werk kunnen vinden. Het oude gebouw ligt tegenover de San Lazaro-kerk in Lima, die in 1650 werd opgericht als ziekenhuis voor vluchtelingen bij een uitbraak van lepra.
Alegre en zijn kinderen, vergezeld door een handvol buren, beginnen normaal gesproken ongeveer 3 kilometer te lopen naar een markt waar ze om eten vragen. De kooplieden geven hun aardappelen, vleesbotten en overrijp fruit dat niemand wil kopen. Maar, tegenwoordig weigeren de kooplieden hen zoveel mogelijk voedsel te geven, omdat hun verkoop is gedaald door de pandemie en de strikte maatregelen die de mensen thuis hebben gehouden en de restaurants hebben gesloten die hun goederen zouden kopen.
'Het zijn landlopers', zei een vleesverkoper van de bewoners van het gebouw van Alegre, die de bijnaam 'Luriganchito' of 'Kleine Lurigancho' heeft gekregen, naar Peru's meest bevolkte gevangenis, vanwege het aantal of ex-veroordeelden die daar verblijven. De verkoper zei twee weken geleden, dat een jongeman uit het gebouw een zak vis heeft gestolen. Naast bedelen op markten, verkoopt Alegre ook snoep in bussen. Tegenwoordig dragen passagiers gezichtsmaskers en houden niet van vreemden die in de buurt komen. 'Het virus heeft het egoïsme van de mens benadrukt', zei hij.
De pandemie heeft de grote kloof tussen arm en rijk in Peru en elders in Latijns-Amerika onder de aandacht gebracht, en economen zeggen dat een dreigende recessie die erger is dan welke dan ook sinds de Tweede Wereldoorlog de lankmoedige armen van het continent in nog meer erbarmelijke omstandigheden zou kunnen brengen.
Per zondagavond 5 april 2020 had Peru 2.281 bevestigde gevallen van coronavirus, met 83 sterfgevallen.
De regering heeft de verboden en blokkades gestaag aangescherpt om de verspreiding van het virus te vertragen. Afgelopen week heeft het bevolen dat alleen mannen op maandag, woensdag en vrijdag het huis kunnen verlaten, terwijl alleen vrouwen op dinsdag, donderdag en zaterdag uit mogen. De reizen kunnen alleen naar de markt, apotheek of bank gaan. Om de humanitaire ramp aan te pakken, is Peru begonnen met het verdelen van ongeveer 400 miljoen dollar om 12 miljoen armen een maand lang te voeden.
Grace Lopez en Iunzu Asca maken hun huiswerk zittend op een stoep in het vervallen gebouw waar ze wonen, bijgenaamd 'Luriganchito' naar de meest bevolkte gevangenis van het land, in Lima, Peru. |
Santos Escobar, een 68-jarige voormalige mokverkoper, belandde in 'Luriganchito' nadat zijn huis tweemaal was afgebrand. Bij de eerste brand stierven twee van zijn zes dochters. Bij de tweede keer waren zijn beide benen verbrand. De 59-jarige Nélida Rojas kreeg twee jaar geleden een beroerte die haar gedeeltelijk verlamde. Ze gebruikt nu krukken en smeekt om aalmoezen. Nilú Asca is een 24-jarige alleenstaande moeder met twee dochters. De jongste is 2 en heeft een soort heupdislocatie of probleem waardoor ze een gipsverband moet dragen.
Alegre eet met zijn kinderen in hun kleine kamer en kijkt naar het nieuws op een oud televisietoestel. Hij gelooft dat de plundering wordt voorkomen door de inzet van 140.000 geüniformeerde agenten om de voedselmarkten en banken te bewaken. Maar, zijn langetermijnvisie is niet optimistisch. 'Er zijn veel wanhopige mensen. Ze kunnen opstaan als ze geen hulp krijgen ', zei Alegre.
(Suriname Mirror/The Associated Press)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten