maandag 13 april 2020

Na klachten transgenders stopt Peru 'op gender gebaseerde lockdown'

Transgender-activisten vreesden meer discriminatie

(Bron foto: MercoPress)

Peru heeft een controversiële maatregel ingetrokken die de publieke beweging per geslacht beperkt om de verspreiding van het nieuwe coronavirus na iets meer dan een week te beteugelen. Een decreet in de staatscourant vermeldde, dat in plaats van mannen en vrouwen op alternatieve dagen hun huis mogen verlaten 'om voedsel, farmaceutische producten te kopen en financiële operaties uit te voeren, slechts één persoon per gezinseenheid naar buiten mag van maandag tot  zaterdag'

Net als bij de vorige maatregel, aangekondigd op 2 april, mag niemand op zondag buiten tijdens de lockdown. De op geslacht gebaseerde lockdown-maatregel werd bekritiseerd door transgender-activisten die bang waren dat deze tot meer discriminatie zou leiden.

In het decreet werd niet gespecificeerd hoe de politie of het leger de nieuwe maatregel, die van toepassing zal zijn zolang de lockdown tot 26 april voortduurt, zou handhaven.

'Maatregelen worden genomen op basis van de doelstellingen die we willen bereiken: dat. ... we kunnen het virus zo min mogelijk verspreiden', zei president Martin Vizcarra.

Het decreet verminderde ook de avondklok met één uur, die nu loopt van 18.00 uur tot 4.00 uur. Peru heeft bijna 5.900 gevallen van coronavirus en 169 doden geregistreerd.

(Suriname Mirror/MercoPress)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten