zaterdag 18 april 2020

Directeur DSB verontwaardigd dat CBvS pensioengelden niet overmaakt

'Als er een probleem is, moet regering dat gewoon toegeven en transparant zijn'

'Wij kunnen niet tientallen miljoenen voorschieten aan de overheid, zonder dat wij weten wat er aan de hand is'


Algemeen directeur van De Surinaamsche Bank (DSB) Steven Coutinho vindt het erg, dat gepensioneerden niet over hun geld kunnen beschikken. De overheid heeft het geld niet overgemaakt op de rekening van de bank. 

'Er zijn al drie dagen voorbij gegaan sinds 15 april, maar er is totaal geen communicatie geweest met de banken. Als er een probleem is, moet de regering dat gewoon toegeven en transparant over zijn. Nu zijn gepensioneerden de dupe geworden, terwijl ze hun geld hard nodig hebben. Ik heb ze zelf in de rij zien staan bij de bank en ATM's', zegt Coutinho zaterdag 18 april 2020 op Starnieuws.

De overheid moet Srd 77 miljoen overmaken op de rekening van Pensioenfonds Suriname voor april. Het gaat om Srd 67 miljoen aan pensioenen en Srd 10 miljoen voor betaling met terugwerkende kracht. Dan worden de gelden overgemaakt naar de overige banken. Sommige banken hebben de overheid voorgeschoten.

'Wij kunnen niet tientallen miljoenen voorschieten aan de overheid, zonder dat wij weten wat er aan de hand is en zonder dat er zelfs contact met ons is gemaakt', zegt Coutinho.

De bankier vindt het vreselijk, dat mensen die jarenlang hun krachten hebben gegeven voor de overheid en hun geld hard nodig hebben, worden gedupeerd. Er is een Valutawet aangenomen om één koers te hebben, maar er zijn nog steeds vier koersen. Daarnaast stijgen de prijzen van goederen in de winkels nog elke dag.

Gepensioneerden kunnen nauwelijks meer rondkomen met het geld. Onder de huidige situatie met Covid-19 is deze groep juist extra kwetsbaar en moet meer aanschaffen dan normaal. Er moeten extra schoonmaakmiddelen en andere spullen gekocht worden.

Coutinho heeft gepensioneerden gesproken die niet begrijpen, dat het niet aan de banken ligt dat er niet is uitbetaald, maar aan de overheid die het geld niet heeft overgemaakt. 'De overheid moet gewoon transparant zijn en hulp vragen wanneer ze niet uitkomt. Maar, door niks te zeggen aan de banken en de samenleving, los je het probleem niet op. Met de Valutawet is het vertrouwen in de Srd niet teruggekeerd. Met wetten alleen worden problemen niet opgelost', aldus Coutinho.

Het heeft volgens hem geen zin om de vinger te wijzen naar anderen, terwijl gewoon onderkend moet worden wat de werkelijke problemen zijn, zodat er structurele oplossingen kunnen komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten