zaterdag 18 april 2020

Beruchte drugskartels bezorgen hulppakketten in heel Mexico

Dochter van beroemde drugsbaron 'El Chapo' Guzman deelt ook pakketten uit



Een dochter van de beroemde drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman en verschillende Mexicaanse kartels hebben hulppakketten uitgedeeld om de  in financiële nood verkerende inwoners te helpen de pandemie van het coronavirus te bestrijden.

In onderstaande video op Facebook is Guzmans dochter, Alejandrina, te zien die toiletpapier en voedsel in een kartonnen doos propt met gelikte logo's en een design-stencil-achtige afbeelding van haar vader, de voormalige Sinaloa-kartelchef die nu vast zit in een maximum beveiligde Amerikaanse gevangenis.

De olie, suiker, rijst en andere items in de dozen, werden gedistribueerd in de op een na grootste stad van Mexico, Guadalajara, in het westen van de staat Jalisco.


De hand-out van Alejandrina was gekoppeld aan haar bedrijf, dat legaal kleding en alcohol op de markt brengt die verband houden met het imago van haar vader onder het merk 'El Chapo 701'.

Maar, ook actieve leden van kartels hebben de publiciteit gezocht, met afbeeldingen en video's op social media die bendeleden laten zien die de lokale bevolking hulp bieden.

Beroemd om hun wreedheid, waaronder onthoofdingen en het oplossen van slachtoffers in vaten met zwavelzuur, hebben de kartels ook een geschiedenis van het proberen harten en geesten te winnen van verarmde gemeenschappen waar ze actief zijn.

De Mexicaanse economie is geteisterd door de uitbraak van het coronavirus en velen worstelen om rond te komen terwijl het land in de zwaarste recessie in zijn geschiedenis terechtkomt. Voor persbureau Reuters bezocht iemand donderdag 16 april 2020 een 'El Chapo 701'-magazijn, dat vol stond met dozen die rond Guadalajara moesten worden verdeeld. Sommige arbeiders droegen gezichtsmaskers in medische stijl met de afbeelding van El Chapo.

Leden van het Cartel del Golfo in de staat Tamaulipas (Bron foto: Contrareplica)
Het merk 'El Chapo 701 dankt zijn naam aan een Forbes-notering in 2009 die hem de 701e rijkste persoon ter wereld noemde. Forbes schatte zijn nettowaarde destijds op $ 1 miljard. 'We werken en dragen bij. Een groot genoegen om uw huizen te bezoeken en u deze Chapo-hand-outs te geven', zei een bericht op de Facebook-pagina van het bedrijf waarin Alejandrina te zien was, terwijl ze een zwart gezichtsmasker met Chapo's gezicht droeg en pakjes uitdeelde.

'El Chapo' werd in 2017 uitgeleverd aan de Verenigde Staten en werd vorig jaar schuldig bevonden door een Amerikaanse rechtbank wegens tal van aanklachten inzake drugshandel.

Verschillende Mexicaanse kartels hebben de afgelopen dagen merkdozen van weggegeven, vaak om ervoor te zorgen dat hun schutters met de hulpontvangers worden gefotografeerd. In één video die op social media wordt gedeeld, zijn tientallen mensen te zien die worstelen om pakketten met het logo van het Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG). Een gedrukt logo op de dozen vermeldt: 'Van uw vrienden, CJNG, COVID-19 noodhulp'. Men kan zien dat mannen met een kap in militaire uitrustingen de pakketten in een menigte bewoners gooien.

(Bron foto: infobae)
Falko Ernst, een analist bij de denktank van de International Crisis Group die zich bezighoudt met conflictoplossing, zei dat de propaganda van de kartels vaak bedoeld was om af te leiden van de ravage die hun gewapende mannen hadden aangericht. 'Ze proberen de vermeende afwezigheid van de staat te gebruiken voor hun eigen bestwil en om dieper te verankeren in lokale gemeenschappen', zei Ernst.

(Suriname Mirror/The Yucatan Times/Vallarta Daily)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten