zaterdag 7 maart 2020

Robby Berenstein, voorzitter C47, geschorst als coördinator en woordvoerder RaVakSur

Vakcentrales: 'Door kwaadaardige verzinsels Berenstein geen benoeming Zunder als governor CBvS'

Berenstein: 'Nu wordt door hebzucht de vakbeweging verder verdeeld'


De vakcentrales CLO (Centrale van Landsdienaren Organisaties), Moederbond, OSAV (Organisatie van Samenwerkende Autonome Vakbonden) en PWO (Progressieve Werknemers Organisatie) - leden van het presidium van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) - hebben Robby Berenstein, voorzitter van C47, geschorst. Hij is geen coördinator en woordvoerder meer van RaVakSur. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 7 februari 2020.

De directe aanleiding is, dat Berenstein tegen de benoeming was van Armand Zunder, voorzitter van de PWO, tot governor van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. De vakcentrales verwijten Berenstein dat door zijn 'kwaadaardige verzinsels' de benoeming niet doorgegaan is.

'Onze organisaties zijn de stellige mening toegedaan, dat met de benoeming van de heer Zunder, de vakbeweging in een unieke positie had kunnen komen te verkeren om direct mede invloed uit te oefenen op het huidige complexe financieel-economisch gebeuren van ons land, in het bijzonder op de toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen', schrijven de voorzitters Ronald Hooghart (CLO), Errol Snijders (Moederbond), Sonny Chotkan, (OSAV) en Armand Zunder (PWO). Zij houden maandag een persconferentie in het gebouw van De Moederbond.

Berenstein zegt, dat Zunder en de andere vakbondsleiders op hem proberen af te wentelen dat de benoeming niet is doorgegaan. Berenstein merkt op, dat de beschuldigingen aan zijn adres onterecht zijn. 'Nu wordt door hebzucht de vakbeweging verder verdeeld', stelt hij. De vakbondsleider zal de brief met al de aantijgingen, nog beantwoorden.

De vakbondsleiders vinden, dat door de benoeming van Zunder 'in het belang van de natie mede sturing kon worden gegeven aan de sociale, fiscale, financiële en economische ontwikkelingen van het land zoals neergelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname onder de zesde afdeling A van artikel 31. Hiernaast zouden ook ideeën en concepten uit de vakbeweging als de ontwikkeling van ‘Worker’s Capital’ een goede kans krijgen.'

'De benoeming van Zunder tot governor van de Centrale Bank van Suriname zou zowel individueel als collectief dan ook de meest ingrijpende maatschappelijke transformatie zijn sinds het ontstaan van de Surinaamse vakbeweging. En uitgerekend u heer Berenstein, heeft deze zeer belangrijke transformatie van onze samenleving doelbewust tegengewerkt. Onbegrijpelijk overigens', vinden de vakbondsleiders.

De vier lidorganisaties van het presidium van RaVakSur hebben de 'zeer dubieuze en volstrekt verwerpelijke rol in deze kwestie uiteraard niet op prijs gesteld en deze dan ook ten strengste afgekeurd. Uw attitude in de onderhavige kwestie wordt door ons dan ook als verraad van de arbeidersklasse van Suriname gekwalificeerd.'

Op grond hiervan is op een vergadering besloten, Berenstein te ontheffen als woordvoerder en coördinator. Met ingang van 4 maart vertegenwoordigen de drie voorzitters Hooghart, Snijders en Zunder, RaVakSur in en buiten rechten. Het secretariaat van RaVakSur zal worden ondergebracht in het centrum van de CLO aan de Gemenelandsweg 74.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten