Het bacovenbedrijf Food and Agricultural Industries NV (FAI NV) heeft op 10 februari 2020 een hypotheeklening van 7 miljoen Amerikaanse dollar gesloten bij de Hakrinbank NV.
'Ik kreeg enkele dagen terug enkele documenten in mijn handen, waaruit je destilleert dat FAI een lening van 7miljoen Amerikaanse dollar genomen heeft bij de Hakrinbank, gevestigd op het bedrijfsterrein van FAI te Jarikaba en Nickerie. Dit is een kwalijke zaak, omdat je ziet dus, dat de lening wordt ingeschreven op 10 februari 2020 en dat op 13 februari 2020 in feite de mensen officieel vertrekken uit Suriname. Zijn de Belgische eigenaren vertrokken met het geld?', vraagt VHP-Assembleelid Mahinder Jogi zich af.
De VHP’er fronst vooral zijn wenkbrauwen om het feit, dat 3 dagen na het afsluiten van de lening, de Belgische eigenaren (90% aandeelhouders) als een dief in de nacht zijn vertrokken en alles in de steek hebben gelaten. Hij vindt het kwalijk van minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), dat die in zijn hele uitleg over de recente perikelen bij FAI, geen enkele keer een woord heeft gerept over deze lening.
'Het argument die zij gebruiken is, dat de financieel-economische situatie van het land hen geen ruimte meer geeft om verder te gaan met de bedrijfsvoering. Maar, de regering heeft ons niet verteld waarvoor die 7 miljoen dollar is genomen en waarvoor het gebruikt zal worden. Heeft men het geld gebruikt om schulden te betalen of goederen en diensten aan te schaffen voor het bedrijf? Wat zal er gebeuren als FAI niet meer in staat is de hypotheek terug te betalen? Gaat de bank de percelen veilen? Komt dan de bacovensector in gevaar? Komen de banen in gevaar?'
De VHP’er stelt, dat nu FAI de 7 miljoen Amerikaanse dollar geleend heeft, de Surinaamse Staat als 10% aandeelhouder voor 700.000 dollar benadeeld is. 'Het is dus voor ons geleend, maar niet door ons. Wij hebben dus op geen enkele wijze kunnen aangeven wat de bestemming van de middelen is. Terwijl je als Staat vertegenwoordigd wordt binnen het bedrijf.'
Jogi stelt ook over de informatie te beschikken, dat FAI al langer dan een jaar brieven naar de regering stuurde over de problemen binnen de sector en het bedrijf. Uiteindelijk heeft de regering de Belgen die ruimte niet geboden.
Jogi voert aan, dat hij tijdens de behandeling van de Plantenbeschermingswet enkele vragen gesteld heeft over de situatie bij het bacovenbedrijf. Toen bleek dat de salarissen van de arbeiders door tussenkomst van de overheid, die slechts 10% van de aandelen beheert, zijn uitbetaald, maar toch nog heeft LVV-minister Rabin Parmessar geen woord gerept over deze miljoenenlening.
'Hoe minimaal dan ook, de Staat heeft 10% van de aandelen. De minister probeerde zich te verschuilen achter het feit, dat de meerderheid bepaalt. Maar, dan moest de regering Bouterse, die ergens in 2013 het besluit heeft genomen om het bedrijf te privatiseren, goed en beter hebben nagedacht over de positie van ons als land binnen het gebeuren, de positie van de arbeiders en de invloed die wij eventueel zouden moeten hebben binnen het bedrijf om besluiten te kunnen beïnvloeden. De regering heeft toen nagelaten die voorzieningen te treffen en vandaag zitten wij met de gebakken peren', aldus Jogi.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten