donderdag 5 maart 2020

Handel in fentanyl is olie op het vuur strijd kartels in Centraal Mexico

(Bron illustratie: EKO)
90% Van moorden in de staat Zacatecas houdt verband met conflicten tussen criminele groepen over fentanyl-handel


Vijf bendes strijden naar verluidt om controle over de fentanyl-handel in de binnenlandse staat Zacatecas in Mexico, wat suggereert dat de handel in dit gevaarlijke opioïde in heel Mexico vaak voorkomt. 

Begin februari suggereerde de minister van Openbare Veiligheid Ismael Camberos Hernández van Zacatecas dat 90 procent van de moorden in de staat kunnen worden toegeschreven aan conflicten tussen criminele groepen, die naar verluidt betrokken zijn geweest bij een vijfzijdige strijd over de fentanyl-handel die is geïntensiveerd in het laatste jaar.

Volgens gegevens van het Nationale Openbare Veiligheidssysteem (Sistema Nacional de Seguridad Pública - SNSP) steeg het aantal geregistreerde moorden in de staat tot 666, meer dan het dubbele van de 280 moorden die tien jaar geleden werden geregistreerd. Hoeveel van deze moorden direct kunnen worden toegeschreven aan de handel in fentanyl is een moeilijk te beantwoorden vraag.


Niettemin suggereren drie belangrijke inbeslagnames van het synthetische opioïde op snelwegen van de staat vorig jaar, dat Zacatecas een belangrijk doorvoerpunt is in de handel in het synthetische opioïde.

In 2018 is het kantoor van de procureur-generaal ook begonnen met het gebruik van chromatografieapparatuur, apparaten die monsters van fentanyl kunnen detecteren en identificeren om mensenhandel te helpen bestrijden, meldde Televisa News.


Pogingen om de handel in fentanyl in de staat te beteugelen worden echter gehinderd door een ernstig gebrek aan politieagenten. In vijf gemeenten binnen Zacatecas zijn agenten helemaal niet aanwezig, waardoor een veiligheidsvacuüm ontstaat voor illegale actoren om te exploiteren.

(Suriname Mirror/InSight Crime/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten