dinsdag 24 maart 2020

'Minister Ferrier is bezig met ego dingen en is zo rancuneus, dat de COL bescherming biedt aan Collectief”

Blanker, COL, verwacht dat president Bouterse in deze kwestie ingrijpt


Het Staf Collectief bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) blijft actie voeren tegen de werkwijze van minister Lillian Ferrier. De actie wordt ondersteund door de Confederatie van Organisaties van Landsdienaren (COL) en de Bond Personeel bij het ministerie van Onderwijs (BPMO). 

Hugo Blanker, voorzitter van de COL zegt dinsdag 24 maart 2020 op Starnieuws, dat het probleem niet groot is. 'Maar, de minister is bezig met ego dingen en is zo rancuneus dat de COL bescherming heeft geboden aan het Collectief.' Blanker verwacht dat president Desi Bouterse in deze kwestie ingrijpt. 'De president hoeft niet aan onze kant te staan. Maar, we verwachten wel dat hij het in alle eerlijkheid zal opnemen en inkomen. Hij kan niet toestaan dat er zo wordt omgesprongen met zijn werknemers.'

Een directe aanleiding voor het protest is de ontheffing van Muriel Hoepel, onderdirectrice Onderwijs. Volgens Blanker heeft de minister niet de juiste structuren gevolgd. Zo zou de minister niet de juiste informatie hebben doorgegeven aan de Raad van Ministers en de president. Hoepel heeft zich niet kunnen verweren, doordat de minister verzuimd heeft haar over de reden tot ontheffing te verwittigen.

Volgens Blanker brengt de minister de president in problemen door niet mee te willen werken aan oplossingen vanuit het kabinet. Hij geeft aan, dat Kenneth Slooten, directeur Bureau Volkscontacten, zich heeft ingezet om te komen tot een oplossing. 'Er wordt een arrangement afgesproken en je trekt je terug en je distantieert je als minister daarvan, zo breng je de president toch in problemen.' De mededeling werd toen gedaan dat de ontheffing van Hoepel aangehouden zou worden.

Volgens de actievoerders blijft de bewindsvrouwe volharden, dat de ontheffing voortgang moet vinden. 'De minister stelt steeds teleur', zegt Guno Sabajo, voorzitter van de BPMO. Hij merkt op

' dat verschillende brieven die geschreven zijn om ontvangen te worden door de minister, onbeantwoord blijven. En als er eventueel een afspraak komt met de minister, dan heeft zij gelijk meerdere bonden op schema staan.

'Dat is onmogelijk want als we vragen hebben ons rakende heeft ze haast, want dan moet ze weer weg. Dat zorgt alleen voor wrijving.' Sabajo merkt op dat indien de minister maatregelen wil treffen, dit volgens de personeelswet moet. 'Ambtelijk is het zo, dat als iemand in de fout gaat of iets doet tegen de Staat, dan ben jij als bevoegd gezag genoodzaakt de persoon in gebreke te stellen. En de persoon is verplicht binnen vijf dagen na dagtekening te verweren.'

Hij zegt verder, dat een persoon berispt kan worden indien het gaat om een zaak die minder erg is. Nadat een persoon zich heeft kunnen verweren, kunnen er volgens de ambtelijke procedure tuchtstraffen volgen op basis van de personeelswet. Deze stappen zijn niet toegepast bij de onderdirectrice.

De bonden hopen dat het staatshoofd gauw voor een interventie zorgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten