woensdag 12 februari 2020

Den Blauwvinger: Bouterse durft Assemblee niet onder ogen te komen

COLUMN: Persconferentie Bouterse over Centrale Bank-schandaal meelijwekkende wanvertoning


President oogt tijdens persconferentie als een aan dementie lijdende bejaarde die de weg kwijt is


Het was een meelijwekkende, schandalige wanvertoning, de veel besproken en bekritiseerde persconferentie vrijdag 7 februari van president Desi Bouterse naar aanleiding van het schandaal rond de Centrale Bank vaan Suriname (CBvS), de zogenoemde  moederbank. Terwijl het schandaal al zeker een aantal weken als een etterende wond zich als een virus verspreidt door de samenleving en de roep om opheldering, transparantie rond het schandaal luider wordt, zag de president zich gedwongen om uit zijn riante stulpje te Leonsberg, aan de nog steeds niet uitgebaggerde Surinamerivier, te kruipen en met een verklaring te komen.

Laconieke Hoefdraad: 'Kasreserve verdwenen? Nee hoor.'
De persconferentie volgde overigens, nadat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zijn schandaal-betoog, welhaast laconiek, had voorgedragen in De Nationale Assemblee. Een verhaal over een moederbank-schandaal, dat volgens de zogenaamde monetaire autoriteit niet echt een schandaal is, immers de zogenaamde verdwenen kasreserve is niet verdwenen....., zo beweerde Hoefdraad, terwijl de oppositie-oren van ongeloof hoorbaar klapperden.

Bejaarde Bouterse warrig
Bouterse zat als een dementerende bejaarde ofwel seniore burger, achter de persconferentietafel, zichtbaar zwak en niet op z'n gemak, ingeklemd tussen minister Stephan Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, en de voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank, Vijay Kirpalani.


De verklaring van Bouterse was warrig, onsamenhangend, niet in lijn met wat Tsang en Kirpalani zeiden – zelfs in tegenstrijd – en verre van verhelderend. Neen, het was geen verklaring, maar had meer weg van een politiek NDP-betoog om zieltjes te winnen voor de verkiezingen op 25 mei.

President mijdt het parlement als de pest, maar niet de gedweeë journalisten
Maar, waarom die onsamenhangende persconferentie? Bouterse had zijn tekst en uitleg immers moeten doen in de Assemblee. Hij mijdt echter het parlement als de pest. Een president onwaardig. De Grondwet negerend. Bouterse durft de oppositie niet onder ogen te komen, uit vrees voor een spervuur aan indringende vragen. Hij bevestigt met zijn toneelstukje achter de persconferentietafel, dat hij niet beschikt over de kundigheid en kennis om vragen van oppositieleden te beantwoorden. Journalisten durft hij daarentegen wel onder ogen te komen, omdat zij makke schapen zijn die gedwee optekenen wat de bejaarde leider van het land allemaal beweert en geen antwoorden eisen...


Hoefdraad, de schaduw governor
Het gaat te ver om hier het schandaal te ontrafelen. Iedereen kent ondertussen
wat oud-governor van de Centrale Bank Robert van Trikt heeft geflikt met miljoenen Amerikaanse dollars van burgers, zijn extravagante aankoop van twee luxe peperdure auto's, het bevoordelen van zijn eigen bedrijf, de koop van onroerend goed, de kasreserves, enzovoorts. Strafrechtelijke onderzoeken zijn gaande. Mensen zijn en worden aangehouden en in verzekering gesteld voor verhoor. Maar, de hoofdverantwoordelijke, Hoefdraad, bleek dinsdag 11 februari - terwijl in de Assemblee het schandaal weer leidde tot verhitte interrupties, gescheld en hysterisch geschreeuw – weer eens in een buitenland te vertoeven, terwijl de politie ook hem wil horen. Regeringscoördinator minister van Arbeid Soewarto Moestadja zweeg in alle talen over de reden van de afwezigheid van Hoefdraad. Volgens de oppositie is Hoefdraad gevlucht. De man zou moeten aftreden, de eer aan zichzelf houden. Maar, hij lijkt de financiële teugels van het land strak in de handen te houden, een soort tweede, schaduw, governor achter de leiding van de CBvS.

Naïef en dom
Het schandaal zal nog vele weken blijven etteren. Bouterse is weer terug gekropen in zijn stulpje en heeft ondertussen alweer geblunderd met zijn naïeve voordracht van een tijdelijke governor.

De grote vraag is of het CBvS-schandaal van invloed gaat zijn op de verkiezingen van 25 mei. Gaan Bouterse en zijn NDP klappen krijgen of blijft een trouwe aanhang, die â-politiek is en slechts kijkt naar de uitstraling, het charisma, van hun leider, hem blind en dom steunen?

Blijft voor zijn naïeve aanhang 's lands belang ondergeschikt aan het charisma van een militair, een à-politieke leider die aan de basis staat van de deplorabele financieel-economische situatie van het land, die amper bevriende internationale leiders heeft, die ronddwaalt met een verknipt anti-koloniaal syndroom en Nederland steeds de schuld geeft van feitelijk zijn eigen falen om als internationaal gerespecteerd democratisch handelend president gewaardeerd te worden?

De president, de veroordeelde crimineel, die 31 jaar gevangenisstraf moet uitzitten; 11 jaar in Nederland voor zijn betrokkenheid bij cocaïnesmokkel en 20 jaar in Suriname voor de 15 8 decembermoorden van 1982. Ja, zijn achterban moet wel naïef en dom zijn.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
12 februari 2020
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten