(Bron foto: Twitter) |
Dissidente FARC-guerrilla's dwingen lokale boeren om bos te kappen en 'een bloedbad aan te richten tegen de natuur', om cocaplantages te ontwikkelen
De Colombiaanse minister van Defensie zei maandag 24 februari 2020, dat het leger een offensief zal voeren tegen drugshandelbendes die verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van duizenden hectaren beschermde nationale parken voor cocaplantages.
'De politie zal zich niet terugtrekken uit de nationale parken waar de criminelen zich proberen te vestigen', vertelde Carlos Holmes Trujillo aan verslaggevers in Bogota. 'We gaan het militaire offensief verharden om ze uit hun holen te verwijderen.'
Trabajo conjunto de #FuerzaPública, autoridades locales, comunidad, guías turísticos y guardaparques, en coordinación con @UNGRD, permitió controlar incendio en Serranía de La Macarena. A la zona llegó el Comandante de la @FuerzaAereaCol para monitorear personalmente la situación pic.twitter.com/6pI1WwhDZe— Carlos Holmes Trujillo (@CarlosHolmesTru) February 23, 2020
De regering zei, dat ongeveer 700 hectare bos in het nationale park Sierra de la Macarena in het zuiden van Colombia is vernietigd door dissidenten van de voormalige FARC-guerrillagroep die een vredesovereenkomst van 2016 verwierp. De dissidenten dwongen lokale boeren om het bos te kappen en 'een bloedbad aan te richten tegen de natuur', om cocaplantages te ontwikkelen.
'Wat er in Macarena is gebeurd, is een misdaad tegen het milieu. Degenen die vandaag branden promoten, zijn criminelen die de bossen willen vernietigen en de rivieren willen vergiftigen om coca te planten', zei Trujillo.
Para el gobierno del Presidente @IvanDuque es un asunto de interés nacional, principal y prioritario, así como de seguridad nacional, la protección del medio ambiente. No permitiremos que la deforestación promovida por criminales destruya nuestros Parques Nacionales Naturales pic.twitter.com/oxuSqkv0bN— Carlos Holmes Trujillo (@CarlosHolmesTru) February 22, 2020
Een speciale milieubeschermingsmacht moet worden opgezet als onderdeel van het offensief, zei hij, in een breed plan om de natuurlijke hulpbronnen te beschermen in wat volgens de VN na Brazilië het meest biodiverse land ter wereld is.
Vorig jaar lanceerde de regering van president Ivan Duque operatie Artemisa om wijdverspreide ontbossing tegen te gaan, na de vernietiging van bijna 200.000 hectare in 2018, voornamelijk in de Amazone.
Naast het willekeurig kappen van bomen voor de landbouw, vormen illegale mijnbouw en cocaplantages volgens de regering een bedreiging voor de natuurlijke hulpbronnen van het land. Voormalig directeur van de nationale parkendienst Carlos Castano vertelde Colombia's Radio W in een interview maandag 24 februari 2020, dat voormalige guerrilla's parkambtenaren hadden bedreigd in een poging hen te dwingen de reserves te verlaten.
Volgens de overheid blijven ongeveer 2.300 FARC-dissidenten opereren, gefinancierd door drugshandel en illegale mijnbouw.
(Suriname Mirror/AFP/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten