vrijdag 31 januari 2020

Werving kinderen in Colombia door gewapende groepen blijft 'wijdverbreid en systematisch'

Minderjarigen vaak gebruikt voor cocaoogst of als moordenaars of seksueel uitgebuit

(Bron foto: Colombia Reports)

De werving van minderjarigen blijft een 'wijdverbreide en systematische' praktijk van de illegale gewapende groepen van Colombia, aldus niet-gouvernementele organisaties Humanidad Vigente, Oxfam en Benposta Nacion de Muchachos, tijdens de presentatie donderdag 30 januari 2020 in Bogota van een rapport over de praktijk.


De non-gouvernementele organisaties bestudeerden het fenomeen in vijf provincies waar de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), de voormalige rebellengroep die in 2017 demobiliseerde en ontwapende, actief was.

Volgens het rapport blijven guerrilla-groepen zoals de ELN (Ejército de Liberación Nacional), dissidente FARC-facties en de EPL (Ejército Popular de Liberación), en paramilitaire groep AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia) kinderen werven zoals de FARC deed tot hun demobilisatie in steden als Buenaventura en Tumaco, en gemeenten zoals Tibu en El Tarra nabij de Venezolaanse grens. Deze gebieden zijn van bijzonder strategisch belang vanwege de illegale handel in drugs.



De minderjarigen worden vaak gebruikt om coca te oogsten, het basisingrediënt voor cocaïne, maar worden ook gebruikt als moordenaars of seksueel uitgebuit. Over het algemeen 'worden kinderen geworven met de belofte van betere levensomstandigheden en toegang tot financiële middelen', vertelde Sandra Mojica van Oxfam aan het Turkse persbureau Anadolu.

De non-gouvernementele organisaties konden tussen 2017 en 2019 311 gevallen van kinderwerving registreren in de vijf provincies die ze volgden.

Het kantoor van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties zei eerder deze week, dat het gelooft dat meer dan 600 kinderen werden geworven tijdens het vredesproces dat in december 2016 begon. Het reële aantal slachtoffers is waarschijnlijk hoger volgens zowel de VN als de non-gouvernementele organisaties, 'vanwege de aanwezigheid van gewapende actoren, het gebrek aan effectieve actie door de gerechtelijke autoriteiten tegen de verantwoordelijken en het gebrek aan vertrouwen in openbare instellingen,' zei de Oxfam-vertegenwoordigster.

Schattingen van hoe gebruikelijk de praktijk was toen de FARC nog steeds gewapend was, lopen sterk uiteen; Het Unified Victims Registry van de regering heeft sinds 1985 bijna 8.100 gevallen van kinderwerving gevonden, terwijl het National Center for Historical Memory naar schatting minstens 17.300 slachtoffers heeft geregistreerd in de afgelopen 30 jaar.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten