'Staatsolie is op schema om naar de beurs te gaan indien besluit door de Staat wordt genomen'
Een eventuele beursgang van Staatsolie komt met de ontdekking van grote aardoliereserves voor de Surinaamse kust nog hoger op de agenda. Echter, er worden ook andere opties overwogen om kapitaal binnen te halen mocht het bedrijf besluiten met haar buitenlandse partners mee te doen wanneer deze voorraden in productie worden gebracht, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 9 januari 2020.
Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen geeft aan dat alle opties nog open staan en Staatsolie-directeur Rudolf Elias zegt, dat het bedrijf zich in ieder geval op elke ontwikkeling heeft voorbereid. 'Wij zijn ready', zegt Elias.
Enige tijd geleden stelde, hij dat met een beursgang van de maatschappij waarbij maximaal 15 procent van de aandelen op de markt gebracht zouden kunnen worden, voldoende kapitaal kan worden binnengehaald om mee te doen bij de offshore-olieproductie.
Belastingadviseur Roy Shyamnarain verwacht, dat gelet op de omvang van soortgelijke investeringen in andere vergelijkbare landen, Staatsolie tussen de één en twee miljard Amerikaanse dollar nodig zal hebben om actief te participeren. Niet weinig geld, maar wel op te brengen door het bedrijf, meent hij.
Elias geeft aan dat Staatsolie op schema is om naar de beurs te gaan indien het besluit door de Staat, de enige aandeelhouder, wordt genomen. De maatschappij moet een wereldklassebedrijf worden om zich bij de Internationale Oliemaatschappij (IOC) te kunnen aansluiten.
'We zijn onderweg om dat te doen en met sommige dingen lopen we zelfs voor, zoals ons genderbeleid. Wij hebben meer vrouwen dan ExxonMobil in leidinggevende functies', zegt de directeur. Hij voegt eraan toe, dat de accountancy van Staatsolie al enige tijd wordt gedaan door één van de vier grote internationale accountantskantoren, omdat het bedrijf naar de kapitaalmarkt wil gaan voor financiering. 'Ze kijken op een andere manier naar onze cijfers dan ze normaal zouden doen en daar zijn we al drie jaar intensief mee bezig.' Daarom zullen de jaarcijfers dit jaar ook eerder uitkomen. 'We zijn ready om ervoor te zorgen dat als we het geld nodig hebben, als het een mooie investering is die we kunnen doen met die 20 procent, dat we ook het geld kunnen ophalen.'
Echter, de regering en het parlement zullen het besluit over de beursgang moeten nemen. De bedrijfsleiding zal de verschillende financieringsvoorstellen aan de regering voorleggen en die zal moeten kiezen welk pad wordt gevolgd.
Shyamnarain vreest niet voor politieke capriolen van de huidige regering of andere regeringen wat betreft de toekomst van Staatsolie. Volgens hem is er een enorm groot besef bij de samenleving dat het bedrijf gekoesterd en beschermd dient te worden.
Hij wijst op de poging van de regering-Wijdenbosch/Radhakishun in 1999 toen die voornemens was Staatsolie te verkopen aan een internationaal consortium en toenmalig directeur Eddy Jharap, die tegen de verkoop was, had ontslagen.
De samenleving ging uit protest massaal de straat op om daar een stokje voor te steken. 'Met uitzondering van 1999 heeft elke regering Staatsolie met rust gelaten en hebben we een cultuur opgebouwd om het niet op te breken', stelt Shyamnarain.
Akiemboto zegt, dat het een beleidskeuze zal zijn of Staatsolie gedeeltelijk geprivatiseerd wordt of niet. Eerst zal worden nagegaan of al bij de productie van de eerste offshore-olie die met enorm veel kapitaal gepaard zal gaan actief zal moeten worden geparticipeerd of dat eerst enige tijd 'verdiend moet worden uit de sector en een deel van die verdiensten alloceren om mee te doen. Het is iets dat de totale regering moet besluiten en aangeven welke richting te gaan. Privatisering van Staatsolie is onderdeel daarvan. Het voorbereidend werk is al gedaan en de verschillende mogelijkheden zijn al bekeken.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten