vrijdag 10 januari 2020

Glomac-directrice: 'Belangrijke figuren in het land lusten ons niet om ordening sector te helpen trekken'

'Suriname weigert systematisch Glomac te betrekken bij afronding invoering wet op het Verdrag KPCS'


Glomac, het enige edelstenenopkoop- en verwerkingsbedrijf in Suriname, heeft zich sinds medio 2019 gedistantieerd van elke poging van de Surinaamse overheid om de diamantenindustrie in het land verder te ontwikkelen. Naar zeggen van directrice Claudia Griffith-Telting weigert Suriname systematisch om het bedrijf te betrekken bij de afronding van de invoering van de wet op het Verdrag van de Kimberley Process Certificate Scheme (KPCS), zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 10 januari 2020.

Volgens haar wordt Glomac bewust overgeslagen en wordt de belangrijke positie van taxateur van de Surinaamse diamant in handen gelegd van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD) die geen expertise op dit gebied heeft.

De Ware Tijd heeft contact gezocht met NDP-Assembleelid Melvin Bouva als voorzitter van de vaste parlementaire commissie Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en met NH-minister Sergio Akiemboto, maar kreeg geen gehoor.

Ter informatie:


In maart vorig jaar heeft De Nationale Assemblee het belangrijke verdrag van de KPCS goedgekeurd om de handel in Surinaamse diamanten op de internationale markt mogelijk te maken. Het doel van de wet is om het land te laten delen in de economische voordelen van de handel in de eigen diamant. 'Wij hebben aan de wieg gestaan van deze wet, maar al gauw is gebleken dat belangrijke figuren in het land ons niet lusten om de ordening van de sector te helpen trekken', zegt Grffith-Telting.

De directrice wijst erop, dat haar bedrijf een te goede naam wereldwijd heeft. 'En die willen we liever niet in verband brengen met perikelen bij de ordening van het beleid in Suriname. Hoewel wij de expertise in huis hebben om deze totaal nieuwe sector transparant en betrouwbaar te maken voor de interne en externe handel, merken we dat wij worden tegengewerkt. We willen absoluut geen bemoeienis meer hebben met de ordening die wij zelf waren komen starten.'

Vanaf dit jaar vaart Glomac dan ook een andere koers en zijn er dochterondernemingen in nieuwe landen geopend. Het bedrijf blijft wel kantoor houden in Suriname als een internationaal georiënteerde onderneming. 'Voordat we hier kwamen waren we al serieus bezig met de handel in diamant tussen meerdere landen en we gaan dat verder doen. We zijn gewoon een privébedrijf en verder niets meer', aldus Griffith-Telting.

Glomac zal niet schromen te helpen indien mijnwerkers aankloppen voor trainingen om effectief de Surinaamse diamant te zoeken en hoe de mijnen in het binnenland kwikvrij te opereren. De mensen die nu de felbegeerde diamant in Suriname verhandelen zijn niet illegaal bezig, totdat de wet in werking treedt. Griffith-Telting: 'Zo lang de diamant nog niet op de zogenoemde negatieve lijst geplaatst wordt, kan de uitvoer van diamanten door wie dan ook niet als illegaal door Suriname worden aangemerkt. En zo verliest het land veel deviezen.'

NH zal als uitvoerder de sector moeten ordenen door onder meer een taxateur in te stellen en de betrokkenheid van de politie en douane bij de handel goed vast te stellen. Het laatste wat Griffith-Telting weet is dat men bezig was de GMD te transformeren tot een mineraal instituut. 'Maar, wij weten niets meer en hebben geen overzicht van hoever men is en wat er gebeurt, omdat we ons bewust hebben teruggetrokken. We hebben geen contact met welke ambtenaar dan ook over de verdere ordening.'

De voorgenomen diamantbeurs die Glomac had gepland gaat niet door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten