zaterdag 7 december 2019

Suriname eerste land in Latijns-Amerika met snelle 5G internetservice

(Bron foto: NII)
5G Netwerk officieel geïntroduceerd door telecombedrijf Telesur


Suriname is dankzij inspanningen van Telesur het land met de snelste internetservice in Latijns-Amerika, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII zaterdag 7 december 2019. Met de officiële introductie van het 5G netwerk vrijdag 6 december door het telecombedrijf is Suriname de eerste in de regio met zo'n snelle internetservice.

Telesur-directeur Mike Antonius, benadrukt dat zijn bedrijf met haar inspanningen tracht het leven van de samenleving te verrijken en verduurzamen.

De introductie van het 5G netwerk is niet alleen bedoeld voor de individuele klanten, maar meer nog voor de zakelijke klanten. De laatstgenoemde groep zal met deze snelle verbinding in staat zijn om op hun beurt ook de dienstverlening naar hun klanten te optimaliseren.

Verschillende sprekers uit de ICT- en ondernemerswereld hebben de introductie van 5G in Suriname toegejuicht.

Vijay Kirpalani, directeur van handelsonderneming Kirpalani noemt de introductie een bijzonder mijlpaal. 'Het nam 26 uur in beslag om een film te downloaden met 3G. Met 4G kan dat binnen zes minuten en met 5G kan het binnen 3.6 seconden', aldus Kirpalani.

Schoten gelost bij woning president Bouterse

Vijf schoten gelost uit een auto


Nabij de woning van president Desi Bouterse te Leonsberg zijn gisterochtend vijf schoten gelost uit een auto. Dit meldt de Times of Suriname in haar editie van vandaag, zaterdag 7 december 2019. 

Volgens de krant zijn de schoten gelost vanuit een grijze auto die over de Anton Dragtenweg reed.

De beveiliging van het staatshoofd achtervolgde het voertuig tot het centrum. Het voertuig kon echter niet meer staande worden gehouden. Niemand raakte gewond.

De politie heeft ook geen hulzen gevonden op de plaats van het gebeuren. Na het voorval surveilleerde de politie in de omgeving, maar trof niets verdachts aan.

Twee weken geleden zouden ook al schoten zijn gelost in de omgeving uit een zwarte auto. Het is ook niet bekend wie toen geschoten heeft.

MMA/UFC-ster Jairzinho Rozenstruik in Washington D.C. tegen de Brit Alistair Overeem

'Het kan binnen een seconde voorbij zijn'


In de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. neemt Jairzinho Rozenstruik het vanavond, zaterdag 7 december 2019 op tegen Alistair Overeem. De clash die om elf uur Surinaamse tijd van start gaat is het hoofdgevecht van ‘UFC on ESPN’. De locatie is de Capital One Arena, bij de basketbalfans bekend als de thuishaven van het NBA-team Washington Wizards.


Rozenstruik knijpt zichzelf af en toe nog steeds in de arm als hij kijkt naar de snelle progressie die hij heeft gemaakt in de Ultimate Fighting Championship (UFC), de grootste Mixed Martial Arts-organisatie ter wereld, aldus de Ware Tijd. 'Ik kan het bijna niet in woorden omschrijven', zegt hij. Sinds hij in december vorig jaar een contract tekende bij de UFC kwamen er achtereenvolgens meerdere dromen van 'Bigi Boi' uit.

'Ik ben erg blij dat ik dit gevecht gehad heb. Alistair is een legende, maar het is mijn tijd om te schijnen nu. We hebben het hier over de zwaargewicht divisie, maar ik zal er alles aan doen om als winnaar uit de bus te komen. Het kan binnen een seconde voorbij zijn.'



In zijn vorige twee gevechten maakte hij ook snel werk van zijn tegenstanders. Nadat hij in februari de Braziliaan Junior Albini na 54 seconden in de tweede ronde knock-out sloeg volgde in juni een supersnelle k.o. van negen seconden tegen de Amerikaan Allen Crowder. Rozenstruik deed zijn bijnaam van knock-out-machine weer eer aan toen hij op 2 november de Wit-Russische voormalig zwaargewichtkampioen Andrei Arlovski na 29 seconden met een verwoestende linkse hoek naar het canvas stuurde.

In vergelijking met de vorige drie is Overeem weliswaar een 'zwaardere' tegenstander. Overeem (39), die net als Rozenstruik ook een kickboks-achtergrond heeft, staat momenteel achtste in de heavy weight ranking van USA TODAY Sports/MMA Junkie. Hij is voormalig Strikeforce-kampioen in het zwaargewicht en schreef in december 2010 de K-1 World Grand Prix op zijn naam. Hiermee werd hij de enige vechtsporter ooit die wereldkampioen was in zowel het MMA als K-1. In dezelfde maand werd hij tevens de eerste kampioen zwaargewicht bij de MMA-organisatie Dream. Hij heeft al 63 MMA-gevechten (45 zeges, 17 nederlagen en '1 no-ontest') op zijn naam.

Aan de andere kant is Rozenstruik ongeslagen na negen MMA-gevechten en heeft hij bovendien net als Overeem een lang kickboks-verleden. 'Bigi Boi' doet dus niet onder voor zijn tegenstander.

'Ik ben niet zenuwachtig', zegt Rozenstruik in aanloop naar het gevecht vanavond. 'Alistair is een legende in de gevechtsport. Maar, ik zal doen wat ik moet doen om mezelf ook tot een legende te maken.'

Vrijdag vond in Washington de weging en face-off plaats tussen Rozenstruik en Overeem.


Zoals gebruikelijk zal de 31-jarige Surinaamse vechter weer zijn trainer Michael Babb en de rest van zijn team in zijn hoek hebben. Maar in vergelijking met de vorige partijen kan 'Bigi Boi' nu ook kracht putten uit de aanwezigheid van familie: tussen de duizenden fans in de Capital One Arena zullen namelijk ook zijn vader en nichtje zitten om hem aan te vuren.

Het evenement ‘UFC Washington’ wordt door diverse omroepen op tv uitgezonden. Ook is dit Amerikaanse vechtsportgala live op het internet te bekijken via een livestream. De livestream begint in de nacht van 7 op 8 december om drie uur. De livestream bevindt zich onder meer op de website van Veronica TV.

Commotie in de Haagse raadszaal vanwege het woord 'neger'

Kruis (PVV) gebruikt het woord ‘neger’ tijdens debat over vermeend racisme


Commotie in de Haagse raadszaal afgelopen woensdag. Sebastian Kruis (PVV) gebruikte het woord ‘neger’ meerder keren tijdens een debat over vermeend racisme en mogelijke discriminatie bij de politie. Is het woord taboe? De ontsteltenis in de raadszaal was in elk geval groot aldus het AD vandaag, zaterdag 7 december 2019.

Kruis werd door de commissievoorzitter tot de orde geroepen. Kruis kreeg vervolgens wel bijval van Arjen Dubbelaar (Groep de Mos). ''Neger’ is een gewoon Nederlands woord', beweerde hij.


Is dat dan een steekhoudend argument om het woord zomaar te gebruiken, ook als het door een groot deel van bevolking als beledigend wordt gezien? Nee, vindt Vivien Waszink, neerlandicus en taalkundige van het Instituut voor de Nederlandse taal in Leiden. 'Woorden als klootzak, kut-Marokkaan en wijf staan ook in het woordenboek, maar kunnen ook niet zomaar gebruikt worden
Bovendien heeft het woord ‘neger’ een beladen geschiedenis. In de 16e en 17e eeuw gebruikten we het woord als synoniem voor ‘zwarte slaaf’. Niet zo gek dus dat mensen er aanstoot aan nemen. 'En het is totaal onnodig en denigrerend om mensen tot hun huidskleur te reduceren.'

Waszink ziet wel dat het woord ‘neger’ al veel minder wordt gebruikt dan tien jaar geleden. 'Maar, verandering in taal gaat gewoon heel langzaam. Zeker als woorden al zo lang worden gebruikt. Dus het zal zeker nog wel even duren voordat het uitgebannen is.' 

Dat mensen met een donkere kleur het n-woord onderling soms wel gebruiken, ziet Waszink niet als verzachtende omstandigheid voor andere mensen om het woord dan ook maar te gebruiken. 'Het is een soort geuzennaam. Homoseksuelen zeggen onderling ook wel eens ‘flikker’ tegen elkaar. Of vrouwen gebruiken onder vrouwen het woord ‘bitch’. Maar, als iemand anders het woord gaat gebruiken, ga je een grens over. Zeggen dat jij zelf een bepaald woord niet kwetsend bedoelt, maakt het niet normaal om een woord dat door veel mensen als kwetsend gezien wordt toch te gebruiken.' 

Waszink ziet het wel voor zich dat het woord ‘neger’ geleidelijk uit de Nederlandse taal zal verdwijnen. Over 50 jaar? 'Dat is misschien te optimistisch. Je ziet gewoon dat het nu nog te vaak wordt gebruikt alsof het een heel normaal woord is.' 

Het woord schrappen uit het woordenboek, ligt echter niet voor de hand. Het woordenboek is een weergave van de Nederlandse taal, en schrijft niet voor hoe die eruit moet zien. Wel voegt het woordenboek bij veel woorden vaak gebruikslabels toe, een soort ‘waarschuwingen’ voor het gebruik: dat een woord beledigend is, of grof, of informeel, bijvoorbeeld.

'Maar, er komt een dag dat het zo weinig gebruikt wordt dat het niet meer vanzelfsprekend is dat het in een woordenboek van de moderne Nederlandse taal staat.' Is er dan een term die we tot die tijd kunnen gebruiken? 'We zijn er natuurlijk pas als we de verschillen tussen mensen niet meer hoeven te benadrukken. Maar, zwart en wit zijn denk ik de meest gelijkwaardige en neutrale termen.'

'De structuren van VHP-Marowijne zijn onder geen enkele voorwaarde te koop'

(Bron foto: VHP)
'Leugenachtige geruchten doen de ronde dat wij de partij hebben verlaten'....


De structuren van VHP-Marowijne hebben gisteren een gesprek gehad met VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi en het dagelijks bestuur van de partij, waarin zij duidelijk hebben gemaakt dat zij onder geen enkele voorwaarde te koop zijn. 

Geruchten doen de ronde, dat zij de partij hebben verlaten. 'Dat is een grote leugen, men wil verdeeldheid zaaien.' Zij verwijzen het gerucht naar de rijk der fabelen, aldus de VHP in een vandaag, zaterdag 7 december 2019, uitgebracht persbericht.

'(...) De structuren geven onomwonden aan, dat zij VHP’ers zijn en VHP’era zullen blijven. Hun standpunt is onwrikbaar, ze willen niet neergezet worden als overlopers, want overlopers of weglopers zijn nooit succesvol. De VHP-structuren hebben aangegeven, dat de strijd in Marowijne een intensieve en zware strijd wordt voor de VHP-structuren, maar ze gaan voor een zetel in Marouwijne. 

De structuren van Marowijne hebben alles in place om een succesvolle campagne te voeren. 

De VHP-structuren van Marowijne geven aan dat zij de gemeenschap van Marowijne zullen overtuigen, dat ondanks dat de VHP in de oppositie is zij haar bestaansrecht in Marowijne heeft bewezen. De vrees voor de VHP bij andere partijen is te merken, vandaar dat er vele pogingen worden gedaan om met financiële middelen leden om te kopen en de groei van de orange movement te stuiten in dit district. 

De VHP structuren van Marowijne: 'wij gaan in de regering, wij zullen zorgen voor een zetel voor de VHP…''

Caribische onderzoeksjournalisten bundelen zich in het Caribbean Investigative Journalism Network

(Bron foto: investigativereportingprogram.com)
'We verdienen het om onze verhalen waarheidsgetrouw, verantwoordelijk en zonder angst te vertellen'


In het Caribisch gebied doen media of journalisten nog veel aan zelfcensuur. Zij verrichten onvoldoende diepgravend werk om niet in problemen te komen met overheden en andere groepen die niet gediend zijn van transparantie. Dat is een mogelijke verklaring voor de hoge notering van Caribische landen op de internationale persvrijheidsindex, zo bleek donderdagavond op Jamaica bij de officiële lancering van het Caribbean Investigative Journalism Network (CIJN), aldus vandaag, zaterdag 7 december 2019, Ivan Cairo in de Ware Tijd. 

Overigens, Cairo gaat in zijn artikel niet in op de vraag hoe het in Suriname is gesteld met onderzoeksjournalistiek, zo die er zou zijn.... Hij wordt daarenboven wel aangemerkt als 'staff'-'our' journalist bij het CIJN..., maar of hij werkelijk als onderzoeksjournalist kan worden aangemerkt valt vooralsnog te betwijfelen, zijn artikelen onder de loep nemende...:

Ivan Cairo
'As a journalist he travelled extensively throughout the Caribbean and South-America, French-Guiana, USA, Mexico, Taiwan and China covering mostly political issues including various Summits of the Americas, Caricom Summits, UN Climate Summit and other events. He also reports on a regular basis on crime issues including drug trafficking, money laundering and human rights. He is a former president of the Surinamese Association of Journalists and attended numerous journalism training workshops and events in Suriname, the Caribbean and the USA and did a course in Financial and Business News Reporting at Reuters in London in 2012. He is also one of the founding fathers of the Association of Caribbean Media Workers. Ivan Cairo joined ‘de Ware Tijd’ newspaper in February 2002 and he is also a correspondent for several regional magazines, newspapers and news agencies in Guyana, Barbados and St. Vincent & the Grenadines. In August 2014 he won the Journalism Award 2014 and published his first novel, ‘Fatale Zonden’, in November 2014. In 2018 he won the Award for Journalism organized by the Center for Communications and Public Relations.'

Tegelijkertijd werd ook de website van de organisatie in gebruik genomen waarop de eerste producties zijn gepubliceerd.

Journalisten uit tien Caribische landen, waaronder Suriname en de Verenigde Staten (?), hebben de afgelopen zes maanden onderzoek gedaan en aan projecten gewerkt die variëren van investeringen van China in de regio en mensenhandel tot aan de trek van jongeren van het Caribisch gebied die naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij de terreurorganisatie Islamitische Staat.

Voorafgaand aan de lancering van het netwerk en de publicatie van de producties zijn de afgelopen maanden in verschillende landen werkbesprekingen en workshops gehouden. Niet overal was het onderzoek zonder gevaar en uitdagingen. In Guyana werd een fotograaf van het journalistenteam dat onderzoek deed naar mensenhandel achternagezeten door mannen die gewapend waren met houwers. Ondanks de dreiging slaagde zij erin de foto's die nodig waren voor de artikelen te schieten.

Het initiatief voor de oprichting van CIJN kwam van de Trinidadiaanse journaliste Kiran Maharaj, ondersteund door landgenoot Wesley Gibbings en veteraan-journalist Julian Rogers. CIJN wordt de onderzoekspoot van het Media Institute of the Caribbean, waarvan Rogers directeur is en Maharaj bestuursvoorzitter. Het streven van het netwerk is 'om een ruimte voor onze Caribische regio te creëren op de wereldwijde kaart van kwalitatieve onderzoeksreportages', zegt Maharaj.  

'We hebben geweldige onderzoeksjournalisten en anderen met echte potentie, maar in kleine eilandstaten worden we beproefd door de beperkingen van gebrek aan middelen en constante angst dat onze identiteit bekend zal worden en ons leven in gevaar zal worden gebracht', stelde Maharaj. 'Door de jaren heen hebben journalisten en mediahuizen hun verhalen over zelfcensuur gedeeld. Hoog op de persvrijheidsindex staan kan heel goed het gevolg zijn van zelfcensuur of gebrek aan onderzoeksverslaggeving.'

Maharaj merkte verder op, dat CIJN als non-profitnetwerk het mogelijk zal maken om 'de baanbrekende verhalen van onze regio door ons te laten vertellen'. 'We zijn misschien klein in aantal, maar we doen er wel toe. Dit is ons thuis en hier ligt ons hart. We verdienen het om onze verhalen waarheidsgetrouw, verantwoordelijk en zonder angst te vertellen. Hoe leren we van het verleden om te ontdekken welke fouten niet mogen worden herhaald als we niet weten wat er is gebeurd? Hoe zullen we de kwaliteit van het leven verbeteren als de waarheid voortdurend wordt begraven? We zijn het aan onszelf en onze toekomstige generaties verschuldigd om het te weten.'

Maharaj zei ook, dat de projecten die de afgelopen maanden zijn uitgevoerd hebben blootgelegd, dat er een noodzaak is aan data, betere registratie van openbare gegevens en statistieken en gemakkelijke toegang tot informatie. 'Laten we stoppen met het vegen van de kankerachtige problemen onder het tapijt, omdat ze voortwoekeren en ons zullen vernietigen', benadrukte ze.

De lancering van het netwerk is volgens Rogers het bewijs dat Caribische journalisten in staat zijn kwalitatief hoogstaande journalistieke producties neer te zetten. Hij typeert het netwerk als een historisch partnerschap tussen journalisten dat te vergelijken is met het team dat de spraakmakende Panama Papers heeft geproduceerd. Hij is ervan overtuigd, dat de verhalen die geproduceerd zijn zullen worden opgepakt door de internationale pers en dat ze de toets der kritiek zullen doorstaan.

Hij hoopt dat de journalisten die aan de projecten hebben gewerkt alvast in de regio de erkenning krijgen die ze verdienen - en niet pas wanneer ze erkenning van buiten de regio hebben gekregen. 'Vaak zien we pas hoe geweldig onze dingen zijn, wanneer dat van buitenaf wordt vastgesteld, maar we zijn zelf deel van de internationale gemeenschap. Elke waardering die we krijgen is belangrijk voor ons.' 

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Kustwacht Curaçao gaat 24 uurs-patrouille uitvoeren op zee

Uitbreiding patrouilles noodzaak vanwege toestroom illegale Venezolanen

Aantal wapens dat op het eiland in omloop is noopt ook tot meer patrouilles


Het ministerie van Justitie is in samenwerking met de Kustwacht bezig de organisatie dusdanig op te zetten dat er 24 uurs-patrouille is op zee. Hier is in september al mee begonnen met behulp van leden van de Curaçaose Militie (Curmil). Maar, dit is een tijdelijke oplossing en het aantal patrouille-uren moet dus langzaam opgebouwd worden tot 24 uur. Dat heeft minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) tijdens de begrotingsbehandeling naar voren gebracht, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 7 december 2019.

Het is nodig gezien het aantal illegale Venezolanen dat aankomt op Curaçao en het aantal wapens dat op het eiland in omloop is.

Op dit moment werkt de Kustwacht informatiegericht, dat wil zeggen dat er uitgerukt wordt als hier aanleiding voor is en op plekken waar dit nodig is. 'Dat wil overigens niet zeggen, dat er onvoldoende effectieve controle is. Er zijn naast de metal shark-boten ook nog radars, de helikopter en de Dash die patrouilles uitvoeren. In 2021 zullen alle radars vervangen zijn door nieuwe', aldus Girigorie.

Ten aanzien van de Venezolaanse vluchtelingen geeft de minister nog aan, dat op dit moment overleg gevoerd wordt met de Venezolaanse Kustwacht.

Girigorie: 'Ook Venezuela heeft een verantwoordelijkheid en moet voorkomen dat bootjes überhaupt het land verlaten.'

Korps Politie Curaçao geeft videobeelden vrij van recente plofkraak

'De politie neemt deze criminele acties zeer hoog op'


Minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) heeft gisteren in de Staten uitgelegd, dat er regelmatig overleg is tussen het Korps Politie Curaçao (KPC) en de bancaire sector. Rond pinautomaten zijn camera’s bevestigd en nu is afgesproken de bevolking in te schakelen bij het oplossen van deze criminele acties, zo schrijft vandaag, zaterdag 7 december 2019, het Antilliaans Dagblad.

Er is gisteren dan ook vanuit het KPC een persbericht uitgegaan met videobeelden van de twee plofkraken die deze week plaatsvonden.

'De politie neemt deze criminele acties zeer hoog op en waarschuwt voor gevaar die de explosies kunnen opleveren voor de omgeving', zo staat in het bericht van het KPC.


Met het vrijgeven van de beelden van de plofkraak bij een automaat van de MCB op de Jan Noorduynweg hoopt de politie de zaken snel te kunnen oplossen. Op de beelden is goed te zien dat er een zwarte auto stopt voor de pinautomaat. Achter het stuur zit een persoon met een witte sweater trui aan. Er stapt een gemaskerde persoon met een zwarte broek en bordeauxrode sweater trui met capuchon uit. Hij heeft zwarte handschoenen aan. Hij bespuit de bewakingscamera met een verf spuitbus en legt deze bus terug in de auto.

Uit een witte auto in de verte stapt een andere persoon uit, ook gemaskerd en met een grijze sweater trui met capuchon, een spijkerbroek met scheuren erin en zwarte schoenen. Hij heeft lichtgekleurde handschoenen aan en gebruikt een gele boormachine om een gat te boren in de pinautomaat. Onder zijn trui en enigszins afgezakte broek is te zien dat hij een zwarte onderbroek draagt.

Negen personeelsleden Hof van Justitie Curaçao in KNSM-gebouw ziek thuis

(Bron foto KNSM-gebouw: Dudok)
'Complete vestiging verhuist in voorjaar naar voormalig KPMG-gebouw'


Negen personeelsleden van het Hof van Justitie die werken bij een afdeling in het KNSM-gebouw in Punda hebben zich vorige week ziek gemeld. Drie daarvan zijn nog arbeidsongeschikt. Dat bericht het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in een persbericht, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 7 december 2019.

Op advies van het bureau BPO Curaçao werd het gebouw, waarin een aantal afdelingen van het Hof van Justitie zijn gevestigd, vorig weekend ‘nog eens grondig opgeruimd en schoongemaakt’. Ook werden reparaties uitgevoerd en het aircosysteem onder handen genomen. Verschillende werkzaamheden waren al in het weekeinde van 23 en 24 november ‘en zelfs eerder’ begonnen.

Het management van de vestiging Curaçao ‘betreurt het zeer dat collega’s zich ziek voelen’. 'Helaas is er voor de komende maanden, tot aan de verhuizing, geen andere locatie waar de afdelingen geplaatst kunnen worden.'

De bedoeling is dat de complete vestiging ‘in het voorjaar’ verhuist naar het voormalig KPMG-gebouw aan de Emancipatieboulevard, tegenover de locatie van Aqualectra aan de Dokweg. Dit in verband met een grondige renovatie van het gerechtsgebouw aan het Wilhelminaplein, die naar verwachting drie jaar zal duren.

Ambtenaren ontvangen in december twee maanden salaris met terugwerkende kracht

'Over belastingverlichting wordt nog gesproken met de minister'

'Personeel Huize Ashiana ontvangt deze maand onkostentoelage'


Ambtenaren zullen in december twee maanden salaris met terugwerkende kracht (twk) ontvangen. Dat zegt althans de voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), Ronald Hooghart, vandaag, zaterdag 7 december 2019, op Starnieuws. 

Minister Gillmore Hoefdraad heeft in een tweede brief aan zijn collega's, donderdag, deze instructie gegeven. Hooghart benadrukt, dat het dus om twee maanden gaat, zoals eerder afgesproken was met minister Hoefdraad. Vanaf maart tot en met juni is elke maand één maand twk uitbetaald aan de ambtenaren. In juli hebben ambtenaren vakantiegeld ontvangen. De twk is in augustus weer opgepakt.

In december is overeengekomen twee maanden, zegt Hooghart, omdat er extra uitgaven zijn met de feestdagen. Het ligt in de bedoeling dat medio 2020 de twk wordt ingelopen. Het gaat in totaal om 20 maanden twk over januari 2017 tot en met augustus 2018.

Hooghart gaat ervan uit, dat vóór de kerstdagen de twk zal worden uitbetaald, zodat mensen hun boodschappen op tijd kunnen halen.

De CLO-voorzitter merkt op, dat over belastingverlichting nog gesproken wordt met de minister. De vakbondsleider vindt dat de bruto toegevoegde waarde een betere belastingvorm is. Door de verruiming van belastingschijven wordt 'de kleine man' niet echt geholpen.

Hooghart deelt verder mee, dat er ook een lichtpunt is voor het personeel van Huize Ashiana, waar hij ook bondsvoorzitter is. Met minister Hoefdraad is afgesproken dat de onkostentoelage deze maand zal worden uitbetaald. Er zijn middelen voor vrijgemaakt.

Wateroverlast in het gebied rond AZP wordt aangepakt

Huidig rioleringssysteem wordt vervangen door afvoermateriaal met meer capaciteit


De wateroverlast in het gebied rond het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zal binnen een jaar voorbij zijn. Het huidige rioleringssysteem van ongeveer elfhonderd meter in de Kernkampweg en de Abraham Samson- en Flustraat wordt nu vervangen door afvoermateriaal met meer capaciteit. Daarnaast zal het pompgemaal verbeterd worden om optimaal te functioneren. 

In de kleine regentijd van begin december tot eind januari wordt er veel meer neerslag verwacht. Het bestaande ontwateringsstelsel voldoet niet meer, waardoor de omgeving onder water loopt, zei minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie gisteren tegen journalisten, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 7 december 2019. Hij oriënteerde zich in de omgeving waar de werkzaamheden plaatsvinden.

Het project is onderdeel van een landelijk infrastructuurprogramma. 'Wij zijn gestart om goed gebruik te maken van de overgebleven zonnige dagen', zei de bewindsman.

Volgens hem bezoeken dagelijks ongeveer vijfduizend mensen - patiënten, bezoekers en of werknemers - het ziekenhuis. Wateroverlast bemoeilijkt de toegang tot het ziekenhuis en ontregelt de ambulancedienst. Chotkan belooft dat de overige riolering schoongemaakt zal worden en dat er nieuwe ontwateringsfaciliteiten worden geïnstalleerd voor de nieuwbouw van het AZP. De riolering in de H.D. Benjaminstraat wordt verbeterd.

Het ministerie wil ook de parkeersituatie bij het ziekenhuis ordenen. Voetgangers moeten vrijelijk kunnen lopen. Het gaat om de herinrichting van achtduizend vierkante meter aan bermen, voetpaden en parkeerplekken in de omgeving.

Een ondernemer in de omgeving is blij met de aanpak van de ontwatering in het gebied. 'Bij normale regenval stroomt het water wel snel weg, maar bij zware regens staat de omgeving lang blank.' Hij hoopt dat de werkzaamheden gestaag verlopen, waardoor het project in het geplande tijdbestek afgerond zal worden.

Onderwijsminister Ferrier verwijdert billboard NDP bij lagere school in Saramaccapolder

Jongeren wilden met bord werk van minister Vijay Chotkan ondersteunen


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft instructies gegeven om een billboard van de NDP, dat donderdag was geplaatst bij een lagere school in Saramaccapolder, onmiddellijk te verwijderen. Het bord was geplaatst door jongeren die het politieke en sociale werk van minister Vijay Chotkan ondersteunen, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 7 december 2019. 

Het billboard werd geplaatst in het kader van de renovatie van de St. Benedictusschool die door de jongeren wordt uitgevoerd.

Op het grote bord staan de Surinaamse vlag, het NDP-logo en de tekst: 'Hier werkt #Team Chotkan. Yes, we can do the job'.

'Vandaag op 5 december 2019, kinderdag, zijn de NDP-jongeren van het ressort Saramaccapolder gestart met de complete renovatie van de kleutervleugel van de St. Benedictusschool, een school die valt onder het RK-Bisdom. Deze was in zeer slechte staat', schreef minister Chotkan op zijn Facebook-pagina. 'Een mooi cadeau aan de kinderen, van de NDP-jongeren.'


De overheid voert al decennialang een beleid waarbij partijpolitieke propaganda en -uitingen ver weg worden gehouden van scholen en het onderwijs. 'Ik heb het al aangepakt. Jongeren hebben het in hun enthousiasme gedaan. Het bord wordt weggehaald', reageert minister Ferrier.

Ze voegt eraan toe, dat evenwel niet zonder meer voorbij moet worden gegaan aan het 'goede initiatief om met eigen middelen en in hun vrije tijd de kleutervleugel op te knappen'.

Misiekaba, ondervoorzitter NDP: 'Als je politiek wil bedrijven mag je, maar probeer niet met de NDP te vechten'

(Bron foto: Misiekaba/Facebook)
'Den moeilijk wi dus we halen dertig zetels, maakt niet uit wat ze doen, we zullen ze verslaan'


'Ik hoor dat ze Bouterse gaan opsluiten. Welke Bouta? Mijn president? Mi taki a na e wooko', begon André Misiekaba, ondervoorzitter van de NDP, vrijdagavond zijn speech in een stampvol parrtijcentrum Ocer, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 7 december 2019. De kadermeeting draaide om het vonnis van twintig jaar, dat op vrijdag 29 november is uitgesproken tegen NDP-voorzitter en voormalig legerbevelhebber Desi Bouterse. 

'Als je politiek wil bedrijven mag je, maar probeer niet met de NDP te vechten', aldus Misiekaba. Hij heeft zijn zienswijze herzien over het aantal stemmen dat de partij zal halen. Volgens hem is de partij nu in staat dertig zetels binnen te halen in plaats van 26. 'Den moeilijk wi dus we halen dertig zetels. Maakt niet uit wat ze doen. We zullen ze verslaan.' 

De ondervoorzitter zei, dat overal in de wereld leiders worden verguisd wanneer ze de ogen van het volk openen. Tientallen wereldleiders zijn om deze reden vermoord. Als voorbeeld noemde hij Mahatma Ghandi en Nelson Mandela. Martin Luther King werd doodgeschoten.  

'Ik ben blij met het talent van deze man. Hij heeft zijn leven op het spel gezet en ze hebben hem verguisd. Uw volk staat achter u. Ik zal u bewijzen dati wi e stem poti yu baka!'

Voordat Misiekaba aan het woord kwam, heeft NDP-Assembleelid Silvana Afonsoewa aangegeven, dat Bouterse een bananenboom is. 'Hoeveel vuil ze ook op hem gooien, hoe meer hij zal groeien. Op 25 mei 2020 zal de tros bananen geplukt worden en naar Ocer worden gebracht. Dan kan men zelf zien hoe de boom is gegroeid.'

Wijzend naar de opkomst van de kadermeeting, zei Afonsoewa dat de massameeting op het Onafhankelijkheidsplein moet worden gehouden, omdat Ocer is te klein geworden.

Advocaat Kanhai: 'Nederland doet sinds jaren '80 er alles aan om Bouterse te laten vallen'

'Bij behandeling van het verzet is Bouterse gewoon weer verdachte en geen veroordeelde'



Volgens Irvin Kanhai, advocaat van Desi Bouterse, doet Nederland er alles aan om het nieuwe gezicht, dat zich vanaf de jaren tachtig in de politiek heeft aangediend, te laten vallen. 

'Als advocaat vecht ik al veertien jaar voor een rechtsstaat. Het 8 Decemberproces wordt gezien als de laatste horde om het nieuwe gezicht te laten vallen. We zijn de strijd veertien jaar geleden begonnen. Iedereen dacht: 'Het is een rechtsstaat, dus het is een juridische strijd'. Echter, het is een strijd om het nieuwe gezicht van de achterwaartse dekolinisator te laten vallen.'

Kanhai sprak gisteravond, vrijdag 6 december 2019, tijdens een kaderbijeenkomst van de NDP in partijcentrum Ocer. 'In 2012 dachten wij dat wij de strijd hadden gewonnen. Vanaf 2007 tot en met 2012 hebben ze ons vernederd. We hebben onze slagen moeten incasseren.'

Volgens Kanhai is Bouterse het gezicht van het achterwaartse dekolonisatieproces. 'Nederland was meer dan 300 jaar de baas over Suriname. De aanval is op Bouterse geopend, omdat hij de strijd heeft aangebonden in 1980 om het land daadwerkelijk onafhankelijk te maken.'

Er is volgens hem van alles gedaan om Bouterse veroordeeld te krijgen. 'Daarvoor zijn na vier jaar stopzetten van het 8 decemberproces, enkele artikelen van de Amnestiewet niet van toepassing verklaard. Een jaar is er niets gebeurd met het proces. Plotseling, terwijl de president uitlandig is, wordt er vonnis uitgesproken.'

De raadsman vroeg op een gegeven moment aan het publiek of het gezicht van het achterwaartse dekolonisatieproces mag meedoen aan de aanstaande verkiezingen.


De advocaat zei daarop, dat hij ervan overtuigd is dat het NDP-kader de uitgangspunten heeft begrepen. 'Als u mij gelijk geeft, zal ik juridisch ook gelijk krijgen.'

Volgens Kanhai was het onderzoek in het 8 Decemberproces al in 2018 afgerond. 'We hebben een brief gestuurd naar het Hof van Justitie met de vraag: 'komt er en veroordeling?'' Het Hof van Justitie reageerde volgens Kanhai op 6 november met de mededeling, dat er op 29 november een beslissing genomen zal worden. Zolang er in hoger beroep geen besluit is genomen, heeft zijn cliënt de status van verdachte.

Bouterse zei, dat hij de Krijgsraad moet bedanken voor het politieke vonnis dat is uitgesproken. De eenheid in de NDP is helemaal hersteld en de mensen staan als één man achter hem.

Kanhai vroeg de kaderleden of zij willen, dat hun leider moet meedoen aan de verkiezingen van 2020. Een gejuich en gefluit vulde Ocer. Kanhai zei, dat hij als jurist kan meedelen dat Bouterse gewoon mee kan doen aan de verkiezingen. Hij is niet ontzet uit passief en actief kiesrecht. Bovendien zal hij bij behandeling van het verzet gewoon weer verdachte zijn en geen veroordeelde. De Krijgsraad heeft Bouterse gevonnist voor 20 jaar cel.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws/YouTube)