vrijdag 20 december 2019

Snesikondre neemt officieel een afvalverbrandingsoven in gebruik

(Bron foto: Irvin Ngariman/de Ware Tijd)
Aanvoer van afval moet echter nog goed op de rails worden gezet


In Snesikondre is gisteren officieel een afvalverbrandingsoven in gebruik genomen, maar er wordt nog niet voldoende vuil aangeleverd. Er moeten boten worden ingezet worden om het afval van de dorpen langs de Marowijnerivier te vervoeren naar Snesikondre. Het vuil zal daar langs de rivier eerst uit de boten geladen worden in een pick-up of ATV die het afval vervolgens zal transporteren naar de oven, die door minister Antoine Elias van Volksgezondheid is overgedragen aan de districtscommissaris van Paramacca, Margaretha Malontie. De bestuursdienst van Paramacca zal die taak op zich nemen. 

'Wij gaan dat moeten organiseren en ik denk dat we in januari zover zijn', zegt Malontie vandaag, vrijdag 20 december 2019, in de Ware Tijd.

Iwan Blee is een van de personen die getraind zijn om met de verbrandingsoven om te gaan. Hij ziet graag dat het nodige vuil spoedig wordt aangeleverd, zodat de machine optimaal kan functioneren. Hij kan dan een bijdrage leveren om het gebied te ontdoen van plastic en ander afval.

Malontie wijst erop, dat vooral de dorpen aan de bovenloop van de Marowijne de rivier vervuilen. Dat afval stroomt met het water mee naar de dorpen in het Paramaccaanse gebied. Ook gouddelvers en winkeliers blijken niet altijd verantwoordelijk om te gaan met het afval. Zij zorgen voor zwerfvuil op verschillende plekken in het ressort en zullen een bijdrage moeten leveren om het vuil te transporteren. 'Soms verbranden ze het afval, maar niet al het vuil verbrandt, schetst Malontie de situatie.

Zij herinnert zich dat president Desi Bouterse het gebied in 2017 heeft bezocht, waarbij het probleem van het zwerfafval bij hem is aangekaart. Het staatshoofd heeft toen de mensen beloofd dat hij ervoor zou zorgen dat er een verbrandingsoven in Paramacca zou komen. Ook Langatabiki krijgt een oven.

Elias zegt, dat het plan voor de landelijke opzet van ovens is ontstaan toen hij en de president een bezoek hadden gebracht aan het inheemse dorp Tapoeripa aan de Nickerierivier. Daar hebben ze een boot gezien, propvol met zakken afval die in de rivier werden gedumpt. De minister was destijds nog directeur van het Mungra Medisch Centrum, waar al een verbrandingsoven is geïnstalleerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten