'Datasysteem garandeert dat 24 uur
toegang tot patiëntendossiers is'
'De kwaliteit van onze
zorg wordt verbeterd'
Het is voortaan makkelijker voor artsen van de Medische Zending (MZ) om patiëntendossiers in te zien. Dat is mogelijk door het digitaal datasysteem Information System for Health (IS4H), dat de MZ heeft geïntroduceerd. De introductie van dit systeem is mogelijk gemaakt door projectfinanciering van de Pan American Health Organization (PAHO), aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 18 december 2019.
Het project is voortgevloeid uit een projectencompetitie die in augustus 2018 door de PAHO werd georganiseerd en waaraan gezondheidsinstellingen uit Latijns-Amerikaanse landen hebben deelgenomen.
Projectcoördinator Melvin Uiterloo, MZ Senior medewerker van de afdeling Monitoring Evaluatie Surveillance & Onderzoek (MESO), zegt dat het initiatief voor dit project is voortgevloeid uit de drang om kwalitatief hoge gezondheidszorg te bieden, door het beschikbaar personeel efficiënt in te zetten en het bekijken van dossiers door artsen te vergemakkelijken.
'Patiënten informatie wordt nu in papieren dossiers op de poli verwerkt, terwijl management informatie uit het veld tot tweemaal toe wordt ingevoerd. Eerst door de Gezondheidszorg Assistent (GzA) op de poliklinieken, die vervolgens deze informatie naar de afdeling MESO sturen, waar het opnieuw wordt ingevoerd. Voor het minimaliseren van de administratieve lasten, hebben wij een web datasysteem geïntroduceerd dat moet garanderen dat er 1 maal 24 uur toegang tot patiëntendossiers is en dat daardoor de kwaliteit van onze zorg wordt verbeterd. Dit met inachtneming van de privacy van de patiëntgegevens', aldus Uiterloo.
Volgens Marcelo Agostino, de PAHO IS4H coördinator voor de America's, heeft de Medische Zending met de indiening van het IS4H project, niet alleen de projectencompetitie van PAHO gewonnen, maar ook één van de beste projectvoorstellen ingediend.
Uiterloo zegt verder, dat het nieuw informatiesysteem ervoor zorg draagt dat de MZ arts, die over het algemeen niet op locatie is, over de schouders van de GzA meekijkt vanaf de anamnese tot aan de toediening van medicatie of verwijzing.
MZ meldt in een persbericht, dat dit systeem daarnaast een medicatiemanagement module heeft die verstrekte medicijnen bewaakt, alsook de totale voorraad op elke MZ-polikliniek.
Ook is er een laboratorium module die resultaten van laboratoriumtesten opslaat; een patiënt wachtkamer module die een overzicht geeft van het aantal patiënten in de wachtkamer en hun gemiddelde wachttijd. Bovendien kunnen er gezondheidsrapporten worden gegenereerd.
Dit systeem is nu operationeel op Pikien Saron, Powakka, Brownsweg, Brokopondo, Pokigron, Nw. Lombe, Redi Dotie en Marchallkreek, en zal in de nabije toekomst in alle 51 MZ poliklinieken operationeel zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten