Het Surinaams exportbedrijf A. Mataw Impex heeft dinsdag 17 december 2019 haar eerste partij van bewerkte en bevroren sopropo naar Nederland geëxporteerd. Het bedrijf in Suriname speelt op deze manier handig in op het onlangs ingegane exportverbod van verse sopropo naar de Europese Unie (EU). Dit bericht het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.
Na deze grote investering zal de gemeenschap in Nederland nog altijd kunnen genieten van de echte Surinaamse sopropo, zegt directeur-eigenaar Adjay Mataw.
* De nieuwe EU importverboden volgens Implementing Act 2018/2019.
Vermelden Vruchten van Momordica (waaronder sopropo) uit 3e landen met
onvoldoende maatregelen tegen Thrips palmi. Per 14 december 2019 valt
Suriname daar onder.
De eerste partij sopropo is afkomstig van Mataw’s privé landbouwtuin. Op een areaal, groot 1,5 hectare, verbouwt hij sopropo op een biologische manier. De geoogste biologische geteelde sopropo’s worden ontdaan van de uiteinden en de niet bruikbare inhoud. Vervolgens worden de groenten gewassen, gecontroleerd op kwaliteit en door een speciale snijmachine gesneden. Daarna worden ze op grote bladen uitgespreid en gedurende een bepaalde tijd gedroogd.
De gedroogde sopropo’s worden in speciale diepvries verpakking met een gewicht van 200 gram gevuld. In een grote foambox met 42 pakken gesneden sopropo gaat deze naar de koelruimte voor de ‘quick freeze’. Daarbij gaan alle schadelijke organismen dood en stopt het verrijpingsproces. Tenslotte worden de foamboxen naar de Johan Adolf Pengelluchthaven getransporteerd die als luchtvracht met de vlucht naar Amsterdam vertrekt.
Volgens het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij mag dit zonder certificaat weg.
Minister Rabin Parmessar is zeer ingenomen met deze actie van A. Mataw Impex en roept de andere ondernemers op om ook innovatief te handelen. De overheid is bereid alle ondersteuning te geven en waar nodig ook hen te begeleiden in dit nieuw proces
Geen opmerkingen:
Een reactie posten