donderdag 31 oktober 2019

Volledige slavenregisters voor iedereen toegankelijk via online database

Zo’n 80.000 namen van slavenhouders in registers

Ook te vinden namen van mensen die tussen 1826 en 1863 in Suriname in slavernij leefden


De Surinaamse slavenregisters zijn nu volledig gedigitaliseerd. Het heeft in totaal twee jaar geduurd, maar vanaf vandaag, donderdag 31 oktober 2019, zijn de volledige registers voor iedereen toegankelijk via een online database. 

Voorheen konden mensen die namen en informatie enkel opzoeken in 43 boeken die in het archief in Suriname opgeslagen lagen. Van deze boeken werden in totaal 30.000 pagina’s gescand waarna de informatie door meer dan duizend vrijwilligers in Suriname en Nederland werd overgetypt.

In de registers staan zo’n tachtigduizend namen van slavenhouders en van mensen die tussen 1826 en 1863 in Suriname in slavernij leefden, evenals informatie over geboorte, overlijden, verkoop en vrijkomen van slaven. De database is beschikbaar voor het publiek via de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname.

Een van de voordelen van de online registers is dat een vliegreis naar Suriname niet meer nodig is voor bijvoorbeeld voorouderonderzoek.

Het project is een samenwerking van Coen van Galen van de Radboud Universiteit Nijmegen en Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.


'Ik denk dat dit de beste bron ter wereld is als je wilt snappen wat het leven van mensen in slavernij inhield', aldus Van Galen in het NOS Radio 1 Journaal. 'Iedereen die in slavernij leefde, staat in deze bron. Dat is voor mij als wetenschapper belangrijk, maar wat nog belangrijker is, iedereen die voorouders heeft in slavernij kan zelf op zoek gaan naar zijn familiegeschiedenis.'

Volgens de Nijmeegse historicus begint het al met de namen in het register. 'Mensen kregen alleen een voornaam en die werd ook nog eens door de eigenaar gegeven. Soms zijn dat heel naargeestige namen: iemand werd Baviaan genoemd of Monkey, dat soort namen.'

Veel vrouwen droegen volgens Van Galen namen als Amorette, Charmantje of Venus. 'Dat klinkt allemaal heel leuk en vriendelijk, totdat je bedenkt dat het allemaal namen zijn die de nadruk leggen op seksualiteit. En de vrouwen in slavernij hadden helemaal geen manieren om zich te verweren tegen ongewenste avances van een slavenhouder.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten