donderdag 31 oktober 2019

Chili organiseert klimaattop COP25 niet door sociale crisis

Ook de top van de APEC in november is opgeschort


De Chileense president Sebastián Piñera schort de organisatie van twee belangrijke regionale en internationale conferenties op wegens het grootschalige protest in zijn land. Dat slaat op de klimaattop die voor december in Santiago gepland was, maar ook op de top van de APEC (Asia Pacific Economic Cooperation), de regionale organisatie rond de Stille Oceaan in november.

'Het is met een triest gevoel dat onze regering beslist heeft om de komende top van de APEC en die van de COP25 (de internationale klimaatconferentie) niet te organiseren.' Zo kondigde de conservatieve president Sebastián Piñera het verrassende nieuws woensdag 30 oktober 2019 aan.


De twee grote conferenties hadden Chili de volgende maanden op de internationale kaart moeten zetten, maar gaan dus niet door wegens het aanhoudende straatprotest in het land. Dat duurt nu al meer dan twaalf dagen.


De internationale klimaatconferentie was eerst toegewezen aan Brazilië, maar werd nadien verschoven naar 2 tot 13 december in de Chileense hoofdstad Santiago en er werden meer dan 25.000 deelnemers verwacht. Onder meer jonge klimaatactivisten zoals de Zweedse Greta Thunberg hadden daar aanwezig moeten zijn.

Op 16 en 17 november had Santiago de rode loper moeten uitrollen voor de staatshoofden en regeringsleiders van de APEC, de regionale organisatie van de landen rond de Stille Oceaan. Dat gaat onder meer om de leiders van de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea, China, Rusland, de meeste landen in Zuidoost-Azië, Australië, Nieuw-Zeeland en landen in Latijns-Amerika zoals Mexico, Chili en Peru.


Het is erg moeilijk om die twee zo belangrijke toppen op korte tijd naar elders te verplaatsen. Eventueel zou de klimaatconferentie kunnen plaatsvinden in de Duitse stad Bonn, waar het hoofdkwartier van de VN-organisatie tegen klimaatverandering gevestigd is. Die organisatie zegt nu 'andere opties te overwegen', maar geeft vooralsnog niet meer uitleg.

Het opschorten daarvan is hoe dan ook een erg zware klap voor het internationale imago van Chili en voor Latijns-Amerika bij uitbreiding. Chili is een van de meest ontwikkelde landen in Latijns-Amerika.


(Suriname Mirror/La Vanguardia/VRT/Twitter/YouTube/Biobiochile)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten