(Bron foto: AFP) |
Duizenden Ecuadoranen in hoofdstad Quito de straat op om het einde van de crisis te vieren
De regering van Ecuador en de belangrijkste inheemse organisatie zijn zondag 13 oktober 2019 tot een akkoord gekomen om uit de sociale crisis te geraken die het land al dagen lam legt. De regering toonde zich bereid om de beslissing om subsidies op brandstof te schrappen, terug te draaien.
Zondagavond zijn duizenden Ecuadoranen in hoofdstad Quito op straat gekomen om het einde van de crisis, die het land 12 dagen verlamd heeft, te vieren.
De protesten ontstonden nadat de regering van president Moreno een aantal economische en fiscale hervormingen had doorgevoerd, waaronder het schrappen van veertig jaar oude subsidies op brandstof.
Una solución para la paz y para el país: el Gobierno sustituirá el decreto 883 por uno nuevo que contenga mecanismos para focalizar los recursos en quienes más los necesitan. ¡Se recobra la paz y se detienen el golpe correísta y la impunidad! #DialogarEsElCaminoEC pic.twitter.com/QfeUJpUcMk— Lenín Moreno (@Lenin) October 14, 2019
El anhelo de paz es más fuerte que nuestras diferencias.— Lenín Moreno (@Lenin) October 14, 2019
El diálogo nos llevará a la paz, frente a los ojos de los compatriotas que tanto la están reclamando. pic.twitter.com/sKugFjvP0v
Nu de regering terugkomt op die beslissing, beloven de inheemse leiders om de manifestaties te beëindigen, stelt Arnaud Peral, de VN-vertegenwoordiger voor Ecuador, die samen met de Katholieke Kerk de gesprekken op poten zette.
Los dos lados de la mesa, tenemos algo en común: queremos paz.— Lenín Moreno (@Lenin) October 14, 2019
Y ¡claro que vamos a conseguirla en un diálogo transparente y de puertas abiertas! pic.twitter.com/nFdiCMgzkK
Daarmee komt een einde aan de sociale crisis die al aan zes mensen het leven kostte sinds 3 oktober.
Duizenden mensen die vorige week vanuit de Andes en het Amazonegebied naar Quito waren afgezakt om hun ongenoegen te uiten, begonnen zondagavond aan de terugkeer naar hun dorpen.
'De maatregelen die van kracht waren in onze gebieden zijn opgeheven', zei Jaime Vargas, de voorzitter van de Confederación de Nacionalidades Indígenas del Ecuador (Conaie). Vargas verwees zo naar de wegen die geblokkeerd zijn. Door het protest lag ook het transport van de olieproductie zo goed als stil. Dat transport wordt nu ook weer opgestart.
Afgelopen weekend stuurde president Moreno nog het leger de straat op om een nieuw ingestelde avondklok te handhaven.
#InPictures | In #Venezuela, Indigenous March in solidarity with the victory of Ecuadorean people. #Ecuador pic.twitter.com/QuFVinm0sO— teleSUR English (@telesurenglish) October 15, 2019
(Suriname Mirror/El Comercio/ANP/Belga/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten