vrijdag 18 oktober 2019

PRO, Strei, Alternatief 2020 en Seti Sranan Politieke Partij slepen Staat voor rechter


(Bron foto: PRO)
Partijen niet eens met verbieden pre-electorale combinaties bij verkiezingen


Vier buitenparlementaire partijen hebben op initiatief van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) de Staat voor het gerecht gedaagd, omdat ze het niet eens zijn met het verbieden van pre-electorale combinaties bij de verkiezingen. Ook willen ze dat de maatregel van het betalen van een waarborgsom om mee te doen aan de verkiezing wordt teruggedraaid. 

'Het wijzigen van de Kiesregeling moet plaatsvinden met twee derde meerderheid van de Assemblee en niet met de gewone meerderheid', zegt Jennifer Wong Swie San, secretaris van PRO, donderdag 17 oktober 2019, in de Ware Tijd. Behalve deze organisatie gaat het om Strei, Alternatief 2020 en Seti Sranan Politieke Partij.

De zaak heeft betrekking op de gewijzigde Wet op Politieke Partijen en wijziging van de Kiesregeling die in maart zijn goedgekeurd met 29 stemmen. De wetten zijn in mei afgekondigd in het Staatsblad en hebben hierdoor rechtskracht.

'De partijen hebben een case wanneer die aanhalen dat de Kiesregeling gewijzigd moet worden met twee derde meerderheid van het parlement', reageert bestuurskundige August Boldewijn. Maar, zegt hij, er zijn artikelen in deze wet, waarvan hij betwijfelt of ze gewijzigd moeten worden met twee derde meerderheid zoals in deze zaak wordt gesteld. 'Ik kijk uit wat het besluit van de rechter zal zijn.'

Wong Swie San zegt, dat nadat de wetten zijn gewijzigd in het parlement ze door haar partij onder een vergrootglas zijn geplaatst. 'Het resultaat van ons onderzoek heeft uitgewezen dat wijzigingen tegen de mensenrechten zijn en uitholling is van onze democratie. Want de mensen willen graag dat politieke partijen samen optrekken, maar dat wordt nu door de wet verboden', stelt ze.

Wong Swie San zegt dat de Assemblee en president Desi Bouterse via brieven hiervan op de hoogte zijn gesteld. De partij had gehoopt dat de president de wetten niet zou afkondigen. Maar, dat gebeurde in mei. Er is toen volgens de secretaris besloten om de rechtszaak aan te spannen. De partij is eerst in overleg gegaan met alle oppositie en buitenparlementaire partijen om hiervoor draagvlak te vinden. Echter hebben niet veel partijen de rechtszaak ondersteund. 'Misschien geeft dat de democratische principes van partijen aan', zegt ze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten