zaterdag 19 oktober 2019

Justitie VS acht broer Hondurese president schuldig aan handel in cocaïne

(Bron foto: Twitter)
Juan Antonio Hernández Alvarado riskeert 30 jaar gevangenisstraf

'Tony Hernández' werd vorig jaar in Miami gearresteerd 


De broer van de Hondurese president Juan Orlando Hernández is vrijdag 18 oktober 2019 schuldig bevonden aan de handel in cocaïne, volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie. 

Juan Antonio Hernández Alvarado, ook bekend als 'Tony Hernández', werd vorig jaar in Miami gearresteerd op beschuldiging van handel in cocaïne, wapenmisdrijven en het afleggen van een valse verklaring. Hij werd naar New York gebracht en aangeklaagd. Het schuldig oordeel betekent dat Hernández 30 jaar gevangenisstraf kan krijgen. Hij zal worden veroordeeld op 17 januari 2020.



Tussen 2004 en 2018 was Hernández betrokken bij het verwerken, ontvangen, transporteren en distribueren van ladingen cocaïne van meerdere tonnen die naar Honduras kwamen per vliegtuig, boot en, althans bij gelegenheid, door een onderzeeër, aldus een federale aanklacht.

Hernández had toegang tot laboratoria in Honduras en Colombia, waar een deel van de cocaïne 'TH' gestempeld was voor Tony Hernández. 'Hernández heeft wethandhavingsambtenaren omgekocht om drugstransporten te beschermen, grote steekpenningen gevraagd van grote drugshandelaren en de veiligheid van cocaïnezendingen geregeld met machinegeweren', zei de Officier van Justitie Geoffrey Berman, in Manhattan, in een persbericht.

Het ministerie van Justitie zei, dat Hernández bijna 200.000 kilo cocaïne heeft geïmporteerd.

Hernández werd beschuldigd van drugsgerelateerde moorden in 2011 en 2013, aldus de release. Een van de meest explosieve aantijgingen tegen Hernández tijdens de 11-daagse rechtszaak was, dat hij het drugsgeld naar campagnes van de Nationale Partij leidde 'om de Hondurese presidentsverkiezingen in 2009, 2013 en 2017 te beïnvloeden', aldus de release.

Tussen 2010 en 2013 heeft Joaquín 'El Chapo' Guzmán Hernandez Hernández geholpen met cocaïne-zendingen en een smeergeld van $ 1 miljoen aan de Hondurese president, geleverd tijdens de nationale verkiezingen van 2013 in Honduras, volgens het ministerie van Justitie. Guzmán is de voormalige leider van het Sinaloa-kartel dat nu een levenslange gevangenisstraf uitzit in de Verenigde Staten.

President Juan Orlando Hernández ontkende de beschuldigingen tegen hem en tweette dat hij het nieuws van het vonnis met grote droefheid ontving en dat de beslissing was 'gebaseerd op de getuigenissen van bekende moordenaars'.


De aantijgingen in de rechtbank tegen de Hondurese president hebben tot protesten in het land geleid en opgeroepen tot zijn ontslag. Een groep Hondurese burgers vierde het vonnis buiten de federale rechtbank van New York met gezangen en spandoeken met de tekst 'Fuera JOH', de initialen van de president.

(Suriname Mirror/La Tribuna/CNN/Estrategia y Negocios/La Prensa/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten