woensdag 23 oktober 2019

Brug bij Witagron over Coppenamerivier gebarricadeerd door bewoners

'Wij willen ook gebruikmaken van de brug zoals de anderen dat doen'


De brug bij Witagron over de Coppenamerivier is sinds maandagochtend gebarricadeerd door bewoners waardoor zwaar materieel niet kan passeren. De bewoners zijn er niet over te spreken, dat zwaar materieel van anderen over de brug mag, terwijl voor hen een verbod geldt, zo berichten de Ware Tijd en Starnieuws dinsdag 22 oktober 2019.

De brug is door de overheid gesloten voor zwaar transport vanwege de slechte staat waarin die verkeert. 'Het is recht voor één, recht voor allen. Want er is duizend kubieke meter hout van een concessionaris van het dorp verloren gegaan, omdat hij dat hout niet over de brug mag transporteren', zegt waarnemend basya Theo Boomdijk van Witagron.

De brug wordt al geruime tijd bewaakt door militairen, maar zij kunnen volgens Boomdijk de mensen niet tegenhouden die toestemming hebben van de overheid om over de brug te gaan. 'De mensen krijgen toestemming van hogerhand, zegt de dignitaris.

Boomdijk: 'Als je zegt dat er geen zwaar materieel over de brug mag, moet dat ook zo zijn. Maar wat blijkt nu? Den man san ab moni mag abra wel. Ze komen met grind, zand, bulldozers, graafmachines én een toestemmingsbrief. Wij willen ook die vrijheid, we hebben een gemeenschapsbos, we doen aan houtkap ma now a udu e don pori na gron.'

Hoewel districtscommissaris Ludwig Mettendaf van Boven-Coppename maandag naar de actievoerders heeft geluisterd, hebben de mensen de barricade niet opgeheven. 'Wij willen ook gebruikmaken van de brug zoals de anderen dat doen en dat moet de oplossing worden', stelt de basya.

De lokale ondernemers lijden grote verliezen, benadrukt ondernemer Reggie Jozefzoon. 'Het hout blijft liggen en bederft, omdat de brug is gesloten voor ons. En als we toch langs mogen, gaat het gepaard met grote bedragen geld en andere problemen. Dan yu musu bel Abrahams of Castro fosi, ef den no wani yu no psa. Of iem go pai wan lo moni fosi. Dat is corruptie, die brug is van iedereen. Dat zijn geen opties voor ons vandaar deze actie, geen enkele trekker of truck gaat over de brug. Recht voor één , recht voor allen.'

De actie gaat voor onbepaalde tijd door. 'Te lek wi feni san un wani', zegt basja Boomdijk. 'A broki mus’ opo vrij. Un ala mala musu geniet. Recht voor één, recht voor allen!'

De brug was eerst gebarricadeerd met onder meer een houttruck die dorpelingen hadden tegengehouden. Na het gesprek met de districtscommissaris is de vrachtwagen verwijderd en in plaats daarvan zijn er tonnen geplaatst. Slechts personenverkeer wordt doorgelaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten