donderdag 12 september 2019

Sehos, Curaçao, heeft urgent 10 miljoen gulden nodig om acute zorg veilig te stellen

Leveranciers vrezen dat openstaande rekeningen nooit meer betaald worden


Het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft urgent 10 miljoen gulden nodig om de acute zorg in het ziekenhuis veilig te stellen. Daarmee kunnen achterstallige betalingen aan leveranciers worden afgelost. Dat heeft de Sehos-directie gisteren uitgelegd tijdens een presentatie van het Jaarverslag 2018, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 12 september 2019.

Dat op instructie van de Inspectie voor de Volksgezondheid de rekeningen van de leveranciers van medicijnen en materialen nu direct door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) worden betaald, helpt niet, omdat het geen oplossing is voor de oude schulden.

Sehos staat eind juli dit jaar voor 24,7 miljoen gulden in het krijt bij crediteuren. SVB vergoedt alleen de actuele rekeningen. Op 2 september betrof het een lijst met bestellingen ter waarde van ongeveer 3,8 miljoen gulden. Leveranciers hebben zich altijd coulant opgesteld, maar verkorten hun krediettermijn, mede met het oog op de overgang naar het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC). Zij vrezen dat de openstaande rekeningen nooit meer betaald worden.

Sehos moet volgens afspraak met de schuldeisers zeker nog zo’n 6 miljoen extra betalen om de bestelling van 3,8 miljoen gulden te kunnen ontvangen. Het gevolg van de situatie is dat de medicijnen en materialen die Sehos op dit moment op voorraad heeft ver onder de norm liggen van de minimale hoeveelheid die op de plank moet liggen.

'We moeten 7.200 artikelen in huis hebben', zegt algemeen-directeur Anthon Casperson. 'Hooguit drie procent daarvan mag onder de norm liggen, maar dat is nu dertig procent.' Op 10 juli werd besloten de geplande, ook wel electieve, operaties en behandelingen voorlopig niet uit te voeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten