'Goedgekeurde deal biedt juist redelijke perspectieven om doorstart te maken met nieuwe bauxietindustrie in Bakhuys'
'De regering heeft niet gefaald met de nieuwe overeenkomst die zij heeft gesloten met Alcoa.' Dat zegt Raymond Sapoen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging vandaag, dinsdag 3 september 2019, in de Ware Tijd. Anders dan de oppositie en een aantal maatschappelijke groepen vindt Sapoen, dat de door het parlement goedgekeurde deal juist redelijke perspectieven biedt om een doorstart te maken met de nieuwe bauxietindustrie in Bakhuys.
'Er wordt gezegd dat we een overeenkomst hebben waarbij we gebonden zijn aan Alcoa, maar dat is niet waar. We bepalen zelf met wie we verder willen samenwerken en welke ontwikkelings- en financieringspartner we aantrekken', benadrukt de parlementariër.
Sapoen was in het begin huiverig over de Brokopondo-overeenkomst, maar zegt dat hij, nu sommige bepalingen zijn gewijzigd, wel tevreden is met de nieuwe deal. 'Doorgaan op dezelfde voet zou niet in ons voordeel zijn. We draaiden op verlies. Het is misschien geen perfecte deal, maar toch een goede basis. Je neemt beslissingen op basis van jouw economische realiteit.'
Het verwijt dat de onderhandelingscommissie onder leiding van Dillip Sardjoe teleurstellend heeft gepresteerd in de gesprekken met de multinational, noemt Sapoen onterecht. Hij meent dat de afgevaardigden wel hun best hebben gedaan. 'Het zijn niet zomaar mensen. Het zijn allemaal mensen met jarenlange ervaring in de branche. Het is misschien niet het allerbeste wat ze konden halen, maar ze hebben toch wel een redelijk fundament gelegd.'
De overname van de dam is volgens het Assembleelid een essentiële verworvenheid, omdat er miljoenen zullen worden bespaard.
Sapoen vindt wel, dat Alcoa zich in de kwestie van de gepensioneerden die nu nog bij de groene tafel ligt, volwassen moet opstellen. 'Deze werknemers zijn benadeeld door het koersverschil, maar het bedrijf moet ook omkijken naar deze groep', legt hij uit. Naar zijn mening valt hierover niet te discussiëren.
Sapoen is blij dat er goede afspraken zijn gemaakt over de gevolgen voor het milieu en dat er overeenstemming is bereikt over een speciaal fonds waarin de compensaties zullen worden gestort. De parlementariër hekelt het feit, dat er wordt beweerd dat Suriname is verkocht. Hij spreekt dat tegen en stelt dat dat ongewenste politieke uitlatingen zijn.
Sapoen: 'We zijn allemaal Surinamers en we willen allemaal het beste hebben uit de deal die we hebben gesloten. De mensen die allerlei dingen roepen moeten niet doen alsof zij de enigen zijn die hart hebben voor Suriname. Geen van ons wil dat het land wordt verkocht.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten