Henk Herrenberg, voorzitter van de Commissie Herdenking Jubileumjaren , en minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, namens president Desi Bouterse, hebben gisteravond een plakkaat - 'Di strey ben musu strey, den no ben frede' -, een schilderij en twee kopstukken van inheemse strijders, onthuld in de Palmentuin ter ere van alle inheemse gevallenen tijdens de kolonisatie van Suriname en als eerbetoon aan de inheemse strijders die zich hebben verzet tegen slavernij, uitbuiting, onderdrukking en overheersing door de koloniale machthebbers. Dit schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 9 augustus 2019.
Herrenberg deelde mee dat Bouterse later vandaag aanwezig zal zijn in de Palmentuin waar traditioneel de Internationale Dag der Inheemsen wordt gevierd.
Kunstenaar August Bohé heeft meegewerkt aan het stuk. De kopstukken, die hij beschilderd heeft, stellen strijders voor die de plek bewaken, zei hij.
Het schilderij genaamd ‘strey’ is van zijn hand: op de voorgrond een strijder, achter hem enkele volgelingen. Dit stelt de ‘strey’ van de inheemsen voor van toen en het heden. Achter de strijders zijn er verschillende opkomende vormen. Die stellen de andere bevolkingsgroepen voor die later zijn opgedaagd.
Gekozen is voor Palmentuin, omdat het van grote historische en culturele betekenis is voor de onheemsen. Hier stond een dorp genaamd Paramuru, een centrale plek voor verschillende stammen. Voor de nazaten is het ook nog steeds een heilige plek.
Verschillende sprekers stelden, dat de inheemsen hard hebben gestreden om te overleven. Ze strijden nog steeds. Actueel is de strijd om de grondenrechten. Minister Ferrier merkte op, dat de Surinaamse inheemsen een bijzondere groep zijn. 'Als we kijken naar het wapen dan hebben de inheemsen vanaf het begin van onze republiek een speciale plek gehad. Zij zijn de originele bewoners. Ze hebben getoond veerkrachtig te zijn, om sterk te staan ondanks de omstandigheden.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten