SBB tekent samenwerkings- overeenkomst met Associatie van Binnenlandse Industriëlen (ABI)
SBB-directeur Jerry A-Kum verlaat SBB en zet zijn PH.D-studie in Toerisme in het buitenland voort
Suriname zal naast het exporteren van hout voortaan bosbijproducten – dat is alles in het bos wat niet tot hout gerekend kan worden – uitvoeren. Deze zogenoemde non timber forest products worden onderverdeeld in onder andere voedsel voor mens en dier, medicijnen, decoratie, geluid, schaduw, zuurstof en recreatie, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 2 augustus 2019.
De Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Associatie van Binnenlandse Industriëlen (ABI) om gezamenlijk op te trekken bij het ontwikkelen van deze veelbelovende industrie voor Suriname.
De associatie ziet voldoende mogelijkheden in het uitgestrekte bos. Er zal moeten worden samengewerkt met buitenlandse partners bij het zoeken naar mogelijkheden van toetreding tot wereldmarkten voor bosbijproducten, zegt ABI-voorzittter George Lazo.
Onderzoek heeft uitgewezen, dat er genoeg afzetmarkten bestaan voor zes soorten oliën: maripa, awara, krappa, hoepel, amana en tonka. Hiermee denkt Suriname circa twee miljard Amerikaanse dollar per jaar te kunnen gaan verdienen. Ook kunnen veertigduizend mensen aan werk worden geholpen. Medicinale planten kunnen het land tussen twee en vier miljoen Amerikaanse dollar opbrengen.
Binnenlandbewoners kunnen aan grondstof in hun woongebied verdienen. Nu nog gebruiken ze zelf traditioneel sommige bosbijproducten, maar zij zullen bewust gemaakt worden van de mogelijkheden die het bos biedt voor ontwikkeling. 'Met de ondertekende overeenkomst willen we een vertaalslag maken naar de internationale gemeenschap. Kleine ondernemers zullen hun producten en diensten als het ware wereldwijd verkopen', aldus Lazo.
Voor Jerry A-Kum, scheidend directeur van SBB, is het natraject vanaf de ondertekening heel belangrijk, waarbij de echte ontwikkelingen van de industrie van bosbijproducten op gang moet komen. Lazo benadrukt de noodzaak van partnerschap om zaken gedaan te krijgen. ABI gaat voor nationale economische voordelen in het algemeen en in het bijzonder vooruitgang voor haar leden en de binnenlandse gemeenschappen, maar duurzaam gebruik van het bos staat centraal.
SBB heeft het algemeen beheer van het bos, CELOS doet onderzoek en Conservation International Suriname tracht bescherming van het bos in de gaten te houden. De opleving van de handel in bosbijproducten zal volgens Lazo niet leiden tot vernietiging van het bos
Jerry A-Kum gaat nu overigens voor een nieuwe uitdaging, aldus Starnieuws. Hij zal zijn PH.D-studie in Toerisme in het buitenland voortzetten. 'Dit is altijd mijn droom geweest. Ik begin een nieuw tijdperk in mijn carrière', zegt A-Kum die ook in de toerisme-sector actief is geweest.
In maart dit jaar heeft A-Kum, die een jaarcontract had gesloten, schriftelijk meegedeeld aan het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer en het bestuur van SBB dat hij zijn contract niet zou verlengen. Hem is toen gevraagd om langer aan te blijven. A-Kum besloot nog twee maanden als algemeen directeur aan te blijven, aangezien hij in augustus zijn studie zou oppakken. Zijn jaarcontract is per 1 juni verlopen. De twee maanden zijn intussen verlopen.
Met ingang van 1 augustus neemt René Somopawiro waar in de functie van algemeen directeur. Intussen heeft de voorzitster van het SBB-bestuur, Leandra Woei, alle cliënten op de hoogte gesteld van het vertrek van A-Kum. Zij benadrukt in het schrijven, dat de dienstbetrekking is beëindigd op verzoek van A-Kum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten