zondag 11 augustus 2019

'Communicatiedeskundige' Karin Refos pleit voor, zinloze, 'algemene ethische code voor mediawerkers'

Refos negatief kritisch over inhoudelijk functioneren lokale media

SVJ-voorzitster Boetius: 'Regering vaak niet toegankelijk voor media, waardoor het werk van media moeilijker wordt gemaakt'


'Media zijn power. Ze zijn instrumenten om eenzijdig of middels dialoog in communicatie met mensen te gaan. Instrumenten om signalen uit te zenden en zaken die zich voordoen in de gemeenschap aan de kaak te stellen, hetzij positief of negatief.' Woorden van vermeend communicatiedeskundige Karin Refos op een bijeenkomst, in verband met de voorbereidingen van de verkiezingen van 2020, van het ministerie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) in de Royal Ballroom van Hotel Torarica. 

Er wordt volgens Refos veel negatief nieuws gepubliceerd. 'Hiermee stimuleer je geen samenleving. De media zijn instrumenten en geen middel en nog minder een doel.' Het zijn clichés. Media moeten nieuws verslaan en dat kan zowel positief als negatief nieuws zijn. Nieuws kan door iedereen verschillend worden gecategoriseerd en heeft amper invloed op het 'stimuleren van een samenleving'.

Zestig procent van de samenleving bestaat uit jongeren en media hebben - volgens de deskundige - 'heel veel invloed' op hen. 'Het effect van het beeld van wat mag en wat geoorloofd is, zullen zij ontwikkelen op grond van die bewerkingen en beweringen van u', zei Refos tegen mediawerkers. Slechte invloed leidt volgens Refos tot slecht gedrag.

Zij maakt onderscheid tussen de offline, online en sociale media. 'Het is niet overdreven als wordt gezegd, dat media macht hebben, maar met macht moet voorzichtig worden omgegaan. Het soort nieuws bepaalt de mate van invloed.'

Zij viel ook over het aantal etnische radio- en televisiestations in Suriname, terwijl Nederlands de officiële schooltaal is. 'Er komt steeds meer differentiatie in de media.' Refos concludeert dat social media nu verworden zijn tot instituten van laster die mensen belachelijk maken en bekladden. Hetzelfde merkt ze bij de offline media. 'In hoeverre is het de taak van de overheid om, op weg naar de verkiezingen, laster een halt toe te roepen?'

'Het publiek leert altijd van u en wordt door u beïnvloed. Wat u geeft aan vorming, leert men niet op school', zei de spreekster. Zij vindt dat media veel meer contact moeten onderhouden met maatschappelijke groepen en niet moeten meewerken aan laster en verwensingen. 'Wat men roept op uw tv-station is wat onze jongeren te zien krijgen.' Daarom is ze voorstander van een algemene ethische code voor mediawerkers. 'Het kan gewoon niet dat ministers worden uitgescholden. Het is niet goed als mensen worden bespot.' Maar, Refos gaat voorbij aan het recht op vrijheid van meningsuiting, mits dat binnen wetgeving blijft.


Ze stelt voor dat Binnenlandse Zaken, als onafhankelijk instituut dat de verkiezingen organiseert, samen met de media deze code  De media zullen zelf moeten controleren wie zich aan de code houdt. 'Wie zich misdraagt, moet geen toegang hebben tot uw medium. Sommige programma's hebben niets met beschaving te maken, gelet op de wijze waarop mensen worden besproken.' 

Een algemene ethische code voor mediawerkers, door Refos voorgesteld, is echter zinloos en ondoordacht. In algemene zin houdt het lokaal journaille zich al niet aan de algemeen geldende journalistieke ethiek. Een algemene ethische code zou niets meer en niets minder zijn dan woorden, een document wellicht. Een goed journalist werkt immers al met- en houdt zich aan de journalistieke ethiek. Helaas zijn die journalisten op een hand te tellen. De overige mediawerkers negeren ethische codes en zouden eigenlijk ander werk moeten zoeken.

Carla Boetius, voorzitster van de Vereniging van Journalisten (SVJ), vroeg mediawerkers om vooral tijdens de verkiezingen oplettend te zijn ten aanzien van politici en geen misbruik van de media te laten maken.

'Wij hebben de rol om te staan tussen de overheid en de samenleving. Echter wordt er vaak gebruik en misbruik gemaakt van de media. Vooral tijdens de verkiezingen worden de politieke partijen zeer actief en worden de beste vrienden met de media om in vele gevallen misbruik te maken', aldus Boetius.

De media zijn volgens Boetius een belangrijk aspect binnen de samenleving en hebben als voornaamste taak om de samenleving zo objectief mogelijk te informeren over alles wat goed en slecht gaat. 'Wanneer het bij politieke partijen een beetje mis gaat, vinden ze het niet leuk dat het nieuws wordt uitgebracht zoals het is. Zorg er als media voor dat je daar geen vrienden hebt.' Ze zei dat in de praktijk is gebleken dat niemand 100 procent objectief kan zijn. 'Maar, wij gaan voor zo objectief mogelijk.' Het is haar ook opgevallen, dat de regering vaak niet toegankelijk is voor de media, waardoor het werk van de media moeilijker wordt gemaakt.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/De West)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten