donderdag 4 juli 2019

Politur, Curaçao, niet in staat om invulling te geven aan al haar taken

Voornaamste doel Politur politietaken uitoefenen met het oog op bescherming toeristische sector


Politur is niet in staat is om invulling te geven aan alle haar toegeschreven taken. De belangrijkste reden is onderbezetting. Dat wordt door de organisatie bevestigd en staat in een nu pas gepubliceerd rapport van augustus 2018 van de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 4 juli 2019.

'Het uitgangspunt was dat politieambtenaren zouden worden ingezet, maar het korps kampt zelf met een personeelstekort, waardoor minder politieambtenaren werden belast met de politurwerkzaamheden', zo wordt nader verklaard.



Hugo Clarinda van de Curaçao Tourist Board (CTB) bevestigt dat de situatie nog status quo is. Politur staat voor ‘Polis di Turismo’, oftewel politie ten behoeve van het toerisme. Het voornaamste doel van deze eenheid is om politietaken uit te oefenen met het oog op de bescherming van de toeristische sector.

Politur is een zelfstandige stichting die aangestuurd wordt door een eigen bestuur waarin ook een vertegenwoordiger zit van het Korps Politie Curaçao (KPC).

'De taken van Politur zijn de handhaving van de rechtsorde in de toeristische sector en het verlenen van hulp aan bezoekers van Curaçao, door middel van onder meer preventieve zorg waardoor toeristen zich op verantwoorde wijze en zo harmonieus mogelijk in de gewenste ruimtelijke omgeving kunnen bewegen. Politur verricht werkzaamheden op het gebied van ordehandhaving, noodhulpverlening en preventie. Deze werkzaamheden worden in het bijzonder uitgevoerd ten behoeve van de toeristische sector', zo wordt nader in het rapport uitgelegd.

Uit het rapport blijkt, dat Politur in ieder geval niet voldoende preventief kan optreden vanwege onderbezetting. In beginsel wordt als gevolg van tekort aan personele capaciteit slechts gepatrouilleerd en in voorkomende gevallen assistentie en nazorg verleend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten