dinsdag 2 juli 2019

Human Rights Watch: 'Europese Unie moet Nicaraguaanse regering onder druk zetten'

(Bron foto: AP/Alfredo Zuniga)
Human Rights Watch wil gerichte sancties tegen president Ortega

'Regering onder druk zetten om schendingen mensenrechten door politie en andere functionarissen na protest tegen regering tegen te gaan'


De Europese Unie moet de Nicaraguaanse regering onder druk zetten om schendingen van de mensenrechten door politie en andere functionarissen na protest tegen de regering tegen te gaan, aldus Human Rights Watch vandaag, dinsdag 2 juli 2019, in een brief aan de hoge vertegenwoordiger van de EU, Federica Mogherini, en buitenlandse ministers

De EU moet gerichte sancties opleggen aan Nicaraguaanse hooggeplaatste ambtenaren die betrokken zijn bij grove schendingen van de mensenrechten en financiële steun verlenen aan de nationale politie van Nicaragua. Het harde optreden tegen anti-overheidsprotesten door Nicaragua's Nationale Politie en gewapende pro-regeringsgroepen die in april 2018 begonnen, leidde tot meer dan 300 doden en 2.000 gewonden.

Een Human Rights Watch-rapport uitgebracht op 19 juni 2019, documenteerde flagrante misbruik dat in sommige gevallen neerkwam op foltering van veel van de honderden mensen gearresteerd door politie of ontvoerd door gewapende pro-regeringsgroepen.
'President Daniel Ortega zal niet vrijwillig mensenrechten garanderen waaraan zijn regering zo hard heeft gewerkt om te ontmantelen', zegt José Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch in de Amerika's. 'Intense en aanhoudende internationale druk, onder meer door gerichte sancties tegen hoge functionarissen die betrokken zijn bij grove mensenrechtenschendingen, is de sleutel tot het beëindigen van de wijdverspreide misstanden.'


Human Rights Watch ontdekte dat vervolgingen van mensen die tijdens het hardhandig optreden werden gearresteerd, werden ontsierd door ernstige schendingen van een eerlijk proces en andere fundamentele rechten. De overheid heeft ook wraak genomen tegen onafhankelijke journalisten, niet-gouvernementele organisaties en internationale mensenrechtenwaarnemers.

De EU moet gerichte sancties opleggen aan hoge regeringsfunctionarissen die verantwoordelijk zijn voor grove mensenrechtenschendingen, aldus Human Rights Watch. Ze omvatten president Ortega en zes anderen die leiding gaven aan de politiemachten die betrokken waren bij misstanden of een detentiecentrum waar foltering werd gepleegd of die volgens de Nicaraguaanse wet verplicht waren om vermeende schendingen van rechten door politieagenten te onderzoeken en de verantwoordelijken te straffen.

De EU moet aan alle toekomstige financiële steun aan de Nicaraguaanse Nationale Politie voorwaarden verbinden voor uitvoerige nationale onderzoeken naar schendingen van rechten en inspanningen van de autoriteiten om gewapende pro-regeringsgroepen te ontmantelen en te vervolgen.

Internationale druk heeft een belangrijke rol gespeeld bij de recente vrijlating van de regering van 392 gedetineerden die beschuldigd zijn van het plegen van misdaden in het kader van de protesten, aldus Human Rights Watch. Maar, deze vrijlatingen mogen niet overschaduwen dat veel van de vrijgelatenen op 19 juni nog steeds beperkende maatregelen hebben.

In maart werden nog eens 100 mensen gearresteerd en vrijgelaten in verband met nieuwe demonstraties, waaruit bleek dat er meer druk moest worden uitgeoefend op ambtenaren. Er zijn geen vervolgingen geweest van veiligheidstroepen die verantwoordelijk waren voor misstanden in verband met het hardhandig optreden. De hoge vertegenwoordiger van de EU heeft herhaaldelijk zijn bezorgdheid uitgesproken over de situatie in Nicaragua.

In januari verklaarden de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hun 'bereidheid alle beleidsinstrumenten van de EU te gebruiken' om 'te reageren op een verdere verslechtering van de mensenrechten en de rechtsstaat.' Ondanks een oproep van het Europees Parlement in maart moet de EU nog gerichte sancties opleggen aan een enkele Nicaraguaanse ambtenaar die betrokken is bij mensenrechtenschendingen. Sommige Nicaraguaanse functionarissen zijn gesanctioneerd door de Verenigde Staten en Canada.


Het goedgekeurde budget van de Nationale Politie van Nicaragua in 2018 gaf aan, dat een derde - US $ 1,2 miljoen uit US $ 3 miljoen - donaties van de EU waren. In oktober 2018 bevestigde de EU-delegatie in Managua aan Human Rights Watch, dat zij de Nicaraguaanse regering, inclusief de politie, 8 miljoen euro had toegewezen voor een project voor 2014-2018 om de georganiseerde misdaad te bestrijden en drugsmisbruik te voorkomen. Ze hebben echter niet gereageerd op een onderzoek naar hoeveel van dat geld naar de politie is gegaan of dat het project zou worden verlengd.

In juni deelden de leden van het EU-parlement Human Rights Watch mee, dat 'verantwoordelijke EU-instellingen' hen hadden verteld, dat 'zodra de crisis was begonnen' zij het 'enige project waarbij de veiligheidstroepen betrokken waren' stopten. Ze zeiden, dat de enige steun die momenteel aan Nicaragua wordt verleend werd gekanaliseerd via Nicaraguaanse en internationale organisaties. Het goedgekeurde politiebudget van 2019 toont geen donaties van de EU.

'De Europese Unie heeft een belangrijke rol te spelen bij het onder druk zetten van de regering van Ortega om misbruiken tegen te gaan en slachtoffers te helpen gerechtigheid en aansprakelijkheid te bereiken', zei Vivanco. 'Het moet met spoed de druk opvoeren.'

(Suriname Mirror/Human Rights Watch/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten