dinsdag 2 juli 2019

Braziliaanse president Bolsonaro weigert te praten met bekendste inheemse leider Raoni Metuktire

Franse president Macron doet tijdens G20 in Japan gespreksvoorstel aan Bolsonaro


'Nee, Raoni vertegenwoordigt Brazilië niet en ook niet eens de inheemse gemeenschap waaruit hij is gekomen'


De Braziliaanse mediareus G1 meldt vandaag, dinsdag 2 juli 2019, dat de Franse president Emanuel Macron tijdens de bijeenkomst in Osaka, Japan, op de G20 zijn Braziliaanse collega Jair Bolsonaro zou hebben gevraagd om een ​​ontmoeting met hem te houden en Raoni Metuktire, een bekende inheemse leider in Brazilië. 

'Nee', antwoordde de Braziliaanse president snel, verklarend dat Raoni 'Brazilië niet vertegenwoordigt en niet eens de inheemse gemeenschap vertegenwoordigt waaruit hij is gekomen.'


Als eider van de Kayap inheemse gemeenschap heeft de 87-jarige Raoni de afgelopen decennia internationaal aandacht gekregen voor zijn strijd om de inheemse bevolking en de Amazone te behouden.
In mei ontmoette hij Macron om zijn strijd tegen ontbossing in het Amazonegebied te promoten en om het Xingu Inheemse Nationaal Park - een reservaat waar verschillende inheemse volkeren wonen - te beschermen tegen houthakkers en de landbouwindustrie. Paus Franciscus verwelkomde ook Raoni.

G1 schrijft, dat dit gesprek afgelopen vrijdag 28 juni plaatsvond, toen Bolsonaro Macron verzekerde dat Brazilië de Overeenkomst van Parijs zou respecteren, waarvan het een ondertekenaar is. De inzet van de president is als essentieel aangemerkt voor de ondertekening van de Mercosur- en de Europese Unie-overeenkomsten. Kort na de verkiezingen overwoog Bolsonaro om de klimaatovereenkomst te verlaten, waardoor de spanning toeneemt in de betrekkingen met landen als Frankrijk en Duitsland, waar er een sterke vraag is naar naleving van milieunormen.


Na deze weigering om Raoni te ontmoeten, nodigde president Bolsonaro Macron uit om over de Amazone van Boa Vista naar Manaus te vliegen, ongeveer anderhalf uur vliegen, waar hij 'geen enkel stuk ontbossing zou vinden'.

Na het onthullen van de dialoog met de president van Frankrijk, 'die gespannen begon, maar lichter werd naarmate het vorderde', zei een adviseur van het Planalto Palace, dat Brazilië zijn milieubeleid niet zal veranderen, maar wil laten zien dat het voldoet aan de ondertekende overeenkomsten en aan de wetgeving zoals de Forest Code. 'De president zal zijn hoofd niet laten zakken en zal iemands gezag niet accepteren', zei de woordvoerder van de president, Otávio Rego Barros. Volgens hem zal Brazilië zijn beleid ter verdediging van het milieu 'zonder radicalisering' handhaven.

Minister van Milieu Ricardo Salles is daarentegen van mening, dat Brazilië zijn communicatie over het milieuprobleem kan verbeteren, vooral gericht op de publieke opinie in Europese landen. Hij zei dat als er in Brazilië een negatief imago heerst, dit het resultaat is van een campagne door ngo's die volgens hem 'veel geld kregen en nu krijgen ze het niet meer'. Woordvoerder Rego Barros was op dezelfde lijn: 'Er is kritiek op minister Salles, omdat hij het risico heeft genomen te zeggen wat niemand eerder had gezegd', zei hij. 'De versies komen niet overeen met de feiten', zei Salles.

In het debat dat leidde tot de ondertekening van de Mercosur-Europese Unie-overeenkomst, slaagde Brazilië erin om wat het noemt een waarborg voor de voorzorgsclausule op te nemen waarin de overeenkomst voorziet. De eerste is, dat als een land weigert Braziliaanse producten te importeren vanwege een aantijging van niet-naleving van de milieuwetgeving, het deze niet-naleving in een gerechtelijke procedure moet bewijzen; ten tweede, de weigering is alleen geldig voor dat land en wordt niet uitgebreid naar andere Europese landen.
Tijdens de gesprekken hoorde de Braziliaanse delegatie van een van de onderhandelingsleiders: 'We weten dat u voldoet aan de milieunormen, maar het imago van de Braziliaanse producten met de Europese publieke opinie is negatief.'

(Suriname Mirror/.brasil247/The Rio Times/G1/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten