Mathoera (VHP): De Wet Constitutioneel Hof heeft momenteel geen prioriteit om behandeld te worden'
De Nationale Assemblee behandelt na drie jaar verdaging vanmiddag, donderdag 18 juli 2018, de Wet Constitutioneel Hof. Er zijn twee vergaderingen uitgeschreven voor vandaag. Na ingekomen stukken wordt de Wet Minimumloon afgerond, zo meldt Starnieuws.
Melvin Bouva (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei bij de behandeling in juni 2016 dat er dringende behoefte is aan een Constitutioneel Hof. Dit Hof is opgenomen in artikel 144 van de Grondwet. De organieke wet ontbreekt echter tot vandaag de dag.
Wet Constitutioneel Hof Suriname by Suriname Mirror on Scribd
In de wet wordt de samenstelling, inrichting en werkwijze geregeld, alsmede de rechtsgevolgen van beslissingen van het Constitutioneel Hof. Dit orgaan is bevoegd om wetten te toetsen aan de Grondwet.
Tijdens het 8 decemberstrafproces had de Krijgsraad het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd of er geen sprake was van inmenging in de zaak. Dit gebeurde toen De Nationale Assemblee de Amnestiewet wijzigde waarin bepaald is, dat het rechtsproces beëindigd moest worden. Vier jaar lang was het proces stilgelegd in afwachting van de beantwoording van de rechtsvraag vanuit het Openbaar Ministerie.
Het OM had gevraagd om het proces te schorsen tot de instelling van het Constitutioneel Hof dat de rechtsvraag moest beantwoorden. De Krijgsraad legde de gewijzigde Amnestiewet van 5 april 2012 naast zich neer en het 8 decemberproces werd opgestart. Het wachten is op het vonnis van de Krijgsraad dat binnenkort wordt verwacht.
Nota Van Wijzigingen Ontwerpwet Ter Uitvoering Van Art. 144 Lid 4 Inzake Grondwet Rep. Suriname by Suriname Mirror on Scribd
De Wet Constitutioneel Hof heeft momenteel geen prioriteit om behandeld te worden, zegt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vandaag in de Suriname Herald. Ze vindt het raar dat De Nationale Assemblee een agenda van 24 juni 2016 voortzet. 'Na drie jaar ga je het vervolg van de wet weer op de agenda zetten?'
Ze is van oordeel, dat parlementariërs ruim van tevoren de gelegenheid moeten krijgen om zich voor te bereiden op een wet. Men wil volgens haar geen kwalitatieve behandeling van de wet hebben.
Mathoera benadruk,t dat de behandeling van de Wet Constitutioneel Hof geen prioriteit geniet, omdat de focus momenteel ligt op de economie en stabiliteit van het land en de huidige koers die al maar aan het stijgen is. Mathoera voegt er meteen aan toe dat de Wet Constitutioneel Hof wel moet komen en ingesteld moet worden. Echter, het is nu geen prioriteit.
Zoals de wet er nu uitziet, is het een politiek orgaan en het heeft volgens de parlementariër niet als doel om de rechtstaat te versterken. Het is volgens haar bedoeld om de belangen van de zittende regering te behartigen. 'De uitspraken van de rechterlijke macht moeten gerespecteerd worden. Er moet geen politiek orgaan worden benoemd dat politiek gekleurde beslissingen gaat nemen.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten