Minister Ferrier heeft aantal studenten Geneeskunde van 60 naar 20 teruggebracht
'Wij hadden na zeer heftige discussies in het parlement kunnen realiseren, dat de numerus fixus in 2014 verhoogd werd. Derhalve dient het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het terugbrengen van het aantal vaste studenten voor de opleidingen Geneeskunde en Fysiotherapie nader toe te lichten', zegt NDP-fractieleider Amzad Abdoel vandaag, maandag 1 juli 2019, op Starnieuws.
Minister Lilian Ferrier heeft het aantal studenten voor Geneeskunde van 60 naar 20 teruggebracht.
Er is momenteel veel onbegrip in de samenleving over dit besluit, mede vanwege het gebrek aan informatie, meent Abdoel. Het volk, maar vooral de studenten met een S-pakket die de wens koesteren om in de medische sector een carrière op te bouwen, zijn enorm teleurgesteld. Met het terugbrengen van de numerus fixus, zien zij vooral hun kansen sterk afnemen.
Suriname heeft een tekort aan artsen.
'Wij hebben maar één medische faculteit. Het is enorm belangrijk om in deze faculteit te investeren. Misschien moet de opleiding ook grondig worden geëvalueerd en eventueel bijgesteld. Dit moet verder bij wet worden geregeld. Het zou daarom zeker op prijs gesteld worden als dit besluit door het ministerie nader wordt toegelicht. Ook is belangrijk om de studenten die bewust voor een S-pakket hebben gekozen en anderen, die in die richting een carrière willen opbouwen, alternatieven aan te bieden. Hierop dient het ministerie vooral in te gaan zodat deze studenten de moed niet opgeven', aldus Abdoel.
Ook dienen volgens Abdoel transparant en openhartig alle knelpunten van deze opleidingen besproken te worden. Niet alleen met het volk, maar vooral de studenten die op dit moment de grootste belanghebbenden zijn. Zij hebben zich enorm ingezet en een bewuste keuze gemaakt. Het belang, de inzet en de investering van deze studenten dient ook beschermd te worden, voert Abdoel aan.
'Waaraan ligt het dat de opleiding niet optimaal kan draaien? Wat zullen de korte termijn maatregelen zijn om de opleiding weer optimaal te laten functioneren? Is deze maatregel voor dit jaar alleen of zal het ook voor de komen jaren gelden? Welke andere alternatieven zijn er voor de studenten? Er zijn nog tal van vragen waar velen een antwoord op willen. Maar, volgaarne horen wij eerst van het ministerie waarom dit besluit is genomen', stelt Abdoel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten