(Bron foto: Andrea Schell) |
Het weelderige Amazone-regenwoud in het noordoosten van Peru verloor de meeste bomen toen die werden gekapt om plaats te maken voor weiden voor waterbuffels in 1990. Maar, nadat mensen het gebied ongeveer 10 jaar later verlieten, begon het bos langzaam weer te groeien. Nu hebben wetenschappers een verklaring voor hoe het zo snel nieuw leven heeft ingeblazen: de foerageeractiviteiten van tamarins, eekhoornachtige aapjes die in het gebied voorkomen.
Wetenschappers vermoedden al lang dat de tamarins een rol hadden gespeeld. Daarom gebruikten onderzoekers meer dan 20 jaar GPS-volgapparatuur en veldobservaties om te meten hoeveel tijd de apen in het eerder geregistreerde bos doorbrachten.
De onderzoekers hielden ook bij hoe vaak en waar de apen zaden uitscheiden van fruitbomen - waarvan de meeste uit een nabijgelegen bos kwamen. Gedurende de eerste 3 jaar brachten de apen minder dan 1,5% van hun tijd door in het eerder geregistreerde bos, maar tegen 2016 nam dit toe tot ongeveer 12%. Van de honderden onderzochte zaden overleefden er 15 en groeiden uit tot bomen die hoger waren dan 2 meter. Onderzoekers verzamelden hun bladeren en analyseerden hun genen; meer dan de helft van de bomen ontsproot uit zaden die oorspronkelijk uit het nabijgelegen bos kwamen.
Dit bevestigt dat de apen een cruciale rol spelen in het weer tot leven brengen van ontboste gebieden, melden de onderzoekers vandaag in Scientific Reports. Hoewel het bos zich al meer dan 20 jaar herstelt, heeft het nog steeds niet de plantendiversiteit en dekking die de apen een geschikt huis zou bieden. Daarvoor zal alleen de tijd uitwijzen hoe lang het nog kan duren voordat het bos weer helemaal terug is.
Small Neotropical primates promote the natural regeneration of anthropogenically disturbed areas - Peru by Suriname Mirror on Scribd
Pas de 28e juli besteedt de Ware Tijd hier aandacht aan op gezag van Nu.nl.
(Suriname Mirror/Science Magazine/Scribd Suriname Mirror)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten