donderdag 6 juni 2019

Verdachte in moord-verdwijningszaak Van Dillenburg heeft 'helemaal niks met de moord te maken' - 'Ik heb die undercoveragenten gewoon een broodje aap verkocht'

(Bron foto: Politie)
OM: 'Ad K. heeft zijn verhaal niet alleen tegen de undercovers verteld'

Paar dagen voor verdwijning zou Ronnie Brunswijk de taxi van Van Dillenburg hebben geramd toen hij onderweg was naar Schiphol met cocaïne


De manier waarop de politie Helmonder Ad K. te pakken kreeg voor de 17 jaar oude moord op/verdwijning van Patrick van Dillenburg, is volgens de Amsterdamse rechtbank toegestaan. Advocaten van K. (49) vonden de ‘Mr Bigmethode’ niet eerlijk gezien zijn kwetsbaarheid. De Officier van Justitie pakte in de procedurele zitting vanochtend, donderdag 6 juni 2019, uit met veel steunbewijs. Dit berichten vandaag onder andere het Eindhovens Dagblad, Nu.nl, Brabants Dagblad en De Telegraaf. 'Ik zit onschuldig vast. Ik heb die undercoveragenten gewoon een broodje aap verkocht.'

Ad K. had zijn verhaal zeker niet alleen tegen de undercovers verteld. Zijn vriendin noemde hem een moordenaar, hij zei tegen haar dat hij mogelijk veel jaren zou moeten ‘zitten’. Een vriend hoorde hem praten over flashbacks van een moord. En ook tegen een ex had hij gezegd dat hij iemand had vermoord. Dat was ‘niet leuk’, en draaide om een handelsfout die uitliep op een ruzie. Onder andere Van Dillenburg zou een partij van 50 kilo cocaïne hebben gestolen.

Bij de Mr. Bigmethode zet de politie undercover-agenten in als zogenaamd zware criminelen die op zoek zijn naar een nieuwe partner. Deze moet dan eerst open kaart spelen. Ad K. zou voor ‘Patrick en Sanne’ vals geld kunnen smokkelen met een zeiljacht en kreeg dan geld. Hij zei toen dat hij drugscrimineel Patrick van Dillenburg in 2002 ‘voor zijn kop had geknald’. Meteen na zijn arrestatie in februari trok hij dat weer terug. Als junk zou hij alles zeggen voor geld.

Advocaat J. Gerbrandy wilde de hele rechtszaak van tafel, omdat het Openbaar Ministerie (OM)  volgens hem een veel te zwaar middel had ingezet. Ad K. is emotioneel en financieel kwetsbaar. Ook zouden zijn mensenrechten in het geding zijn door dit zware middel. Hij sprak van een langdurig psychologisch spel en uitlokking. Het OM verwachtte het bezwaar al, maar vond het veel te vroeg in het proces komen. De rechtbank was het daar mee eens. Ze wil meer informatie voor een definitieve beslissing maar het dossier is nog niet klaar.

Ad K. (49) is geboren in Gemert en woonde de laatste tijd in Helmond. Daarvoor zat hij een tijd in Amsterdam. Hij werd eind februari opgepakt op de woonboot van zijn vriendin in Nederhemert. Een maand later ging ook een man (59) uit Noordwijkerhout in de boeien. Het OM verdenkt hem van moord op Patrick van Dillenburg en het verbergen van diens lichaam.

Patrick van Dillenburg liep op 2 januari 2002 na een telefoontje zijn huis in de Amsterdamse Jordaan uit. Hij (38) zou zo terugkomen, maar dat gebeurde niet. Pas na een paar dagen meldde zijn vriendin hem als vermist; hij bleef wel vaker opeens een paar dagen weg. Onderzoek leerde de politie al snel dat Van Dillenburg in de drugshandel zat. Een paar dagen voor zijn verdwijning zou de nu Surinaamse politicus Ronnie Brunswijk de taxi van Van Dillenburg hebben geramd toen hij onderweg was naar Schiphol met cocaïne. 

De Helmonder vertelde de undercover-agent dat hij Van Dillenburg ‘voor zijn kop had geknald en onder beton had weggewerkt’. Later had hij hem had opgegraven en 'door de shredder gegooid’. Volgens de advocaten van K. is het heel wel mogelijk dat Van Dillenburg 'vrijwillig met de noorderzon is vertrokken' en dat hij nog in leven is.

De politie hoorde ook van andere bronnen over beton en de shredder. Tegen een vriend gebruikte K. dezelfde bewoordingen, en dat het ging om een dubbele portie drugs. Ad K. vertelde nu de rechters zelf, dat hij ‘helemaal niks met de moord te maken heeft'. Hij had zijn verhaaltje afgedraaid tegen de undercover-agent, omdat die enkel bang was voor bewijs en dat zou laten verdwijnen. Deze ‘Patrick’ kende corrupte agenten die Ads naam uit het systeem konden poetsen. Als Ad vals geld naar Portugal smokkelde, zou Patrick twee ton investeren in een restaurant in Cambodja, een droomwens van K. Huilend zei de Helmonder al dertig jaar verslaafd te zijn en dat geld hard nodig te hebben. Hij bood excuses aan aan de familie van Van Dillenburg voor wat hij hen had aangedaan.

Advocaat Vito Shukrula wilde een deel van de opgenomen gesprekken van K. in het openbaar laten afspelen. Volgens hem is er door de politie veel opgeschreven wat helemaal niet te horen is. Door dat in de rechtbank te laten horen zou ook het publiek meteen snappen dat K. onschuldig is. De rechtbank wees dat verzoek af onder andere wegens privacy-aspecten. Het publiek kent daarnaast de rest van het dossier niet en zou dus een ontoelaatbaar eenzijdig beeld krijgen. Wel zullen de gesprekken achter gesloten deuren nogmaals onder de loep worden genomen.

Van Dillenburg was in 1991 betrokken bij de spectaculaire roof van twintig schilderijen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. De doeken werden destijds kort na de diefstal teruggevonden.
Op 28 mei is een tweede verdachte in de moordzaak aangehouden. De raadkamer van de rechtbank beslist vrijdag over het voortduren van diens voorarrest. Over het voorarrest van K. neemt de rechtbank later donderdag een besluit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten